İran, dün Bulgaristan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY), topraklarındaki askeri üslerin ABD'nin İran'a yönelik olası operasyonlarında kullanılmasına izin vermemeleri konusunda uyardı. Tahran ayrıca Sofya yönetiminden, ABD'ye ait yakıt ikmal uçaklarının Bezmer Hava Üssü'nde konuşlandırılmasına ilişkin kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Bulgar mevkidaşı Vesislava Petrova-Çamova ile yaptığı telefon görüşmesinde, Sofya'nın ABD askeri uçaklarının geçici olarak Bezmer Üssü'ne konuşlanmasına onay vermesinin "İran'a yönelik saldırganlığa kolaylık sağlamak" anlamına geldiğini belirtti.
Şarku’l Avsat’ın İran devlet medyasından aktardığına göre Arakçi, söz konusu adımı "kabul edilemez" olarak nitelendirirken, bunun iki ülke arasındaki ilişkilere de aykırı olduğunu söyledi.
Arakçi, Tahran'ın Bulgar hükümetinden kararını "ivedilikle" yeniden değerlendirmesini beklediğini belirterek, İran'ın "çıkarlarını ve güvenliğini savunmaktan çekinmeyeceğini" ifade etti. İranlı bakan, ülkesine yönelik operasyonlara katkı sağlayan her tarafın bunun sonuçlarından sorumlu tutulacağını söyledi.
Güney Kıbrıs'a da uyarı
Arakçi, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile yaptığı telefon görüşmesinde de adadaki yabancı askeri üslerin İran'a yönelik operasyonlarda kullanılmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Arakçi, bir ülkenin topraklarını başka bir devletin askeri saldırıları için kullandırmasının, o ülkeyi de askeri operasyonun tarafı haline getireceğini ifade etti.
Bakanlık açıklamasında, Kombos'un ise İngiltere'den, adadaki İngiliz askeri üslerinin İran dahil hiçbir ülkeye yönelik saldırılarda kullanılmayacağı yönünde güvence aldıklarını Arakçi'ye ilettiği belirtildi.
Bulgaristan kararı geçen hafta onayladı
Bulgaristan Parlamentosu, geçen hafta 136'ya karşı 13 oyla, sekize kadar KC-135 tipi ABD yakıt ikmal uçağının, yaklaşık 250 askeri personel ve destek ekipmanıyla birlikte 1 Ekim'e kadar Bezmer Hava Üssü'nde konuşlandırılmasını onayladı.
Bulgar hükümeti, söz konusu uçakların ülke hava sahası dışında lojistik görevler icra edeceğini, taarruz amaçlı silah taşımayacağını ve bu konuşlandırmanın Bulgaristan'ı herhangi bir askeri operasyonun tarafı haline getirmeyeceğini açıklamıştı.
Karar, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi'nin daha önce yaptığı, "ABD'nin İran'a yönelik operasyonlarına sağlanacak her türlü kolaylığın Tahran tarafından saldırılara ortak olmak şeklinde değerlendirileceği" yönündeki uyarısına rağmen alındı.
İngiliz üsleri tartışmanın merkezinde
Güney Kıbrıs'ta egemen statüye sahip iki İngiliz askeri üssü bulunuyor. Bunlardan biri olan Akrotiri Hava Üssü, mart ayı başında İran'a ait olduğu belirtilen bir insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındı.
İngiltere, üslerinin İran'a ait füzelere karşı savunma amaçlı operasyonlarda, füzelerin depolarda ya da fırlatma rampalarında hedef alınması için kullanılmasına izin vermişti. Temmuz ayında da sürdürülen bu uygulama üzerine İran Devrim Muhafızları, Londra'yı ABD'nin İran'a yönelik operasyonlarını kolaylaştırmaması konusunda uyarmıştı.