İngiliz denizcilik kuruluşu: Hürmüz Boğazı’nda bir petrol tankeri vuruldu, gemide yangın çıktı

Hürmüz Boğazı yakınlarında seyreden bir petrol tankeri (Reuters)
Hürmüz Boğazı yakınlarında seyreden bir petrol tankeri (Reuters)
TT

İngiliz denizcilik kuruluşu: Hürmüz Boğazı’nda bir petrol tankeri vuruldu, gemide yangın çıktı

Hürmüz Boğazı yakınlarında seyreden bir petrol tankeri (Reuters)
Hürmüz Boğazı yakınlarında seyreden bir petrol tankeri (Reuters)

İngiltere merkezli Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Kurumu (UKMTO), Hürmüz Boğazı’ndan çıkış yapmakta olan bir petrol tankerinin, kaynağı henüz belirlenemeyen bir mühimmatla iskele tarafından vurulduğuna ilişkin ihbar aldığını açıkladı. Saldırının ardından gemide yangın çıktığı bildirildi.

Kurum, mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtirken, gemide meydana gelen hasarın boyutunun ve olası çevresel etkilerin henüz netlik kazanmadığını kaydetti.



Trump: Putin, Ukrayna savaşında bir çözüme ulaşmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Putin, Ukrayna savaşında bir çözüme ulaşmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile savaşın sona erdirilmesine yönelik bir anlaşmaya varmak istediğini, ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin buna yanaşmadığını öne sürdü.

Trump, gazetecilere dün yaptığı açıklamada, “Rusya bir anlaşma yapmak istiyor. Ancak Zelenskiy, nedendir bilinmez, anlaşma yapmak istemiyor” dedi. Trump, cuma günü Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin değerlendirmesinde ise “Başkan Putin, bir uzlaşmaya varmayı çok istiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana seçim düzenlemeyen Zelenskiy’yi de eleştirdi. Trump, “Bence seçim yapmalıydı ve bu, meseleyi birçok kez çözüme kavuşturabilirdi” diye konuştu.

Trump ile Zelenskiy, Washington yönetiminin Rus dizeline yönelik yaptırımları gevşetme girişiminin ardından dün karşılıklı sert eleştirilerde bulundu.

Trump, cuma günü Putin ile telefon görüşmesi yaptığını ve Moskova’nın küresel piyasalara büyük miktarda dizel yakıt sunmasına izin verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı.

Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri bu adıma tepki gösterirken Zelenskiy, cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, kararı “zayıf bir karar” olarak nitelendirdi.

Söz konusu eleştirilere ilişkin soruları dün yanıtlayan Trump, Zelenskiy’nin Rus petrol rafinerilerine saldırmaması yönündeki talimatına uymadığını öne sürdü.

Trump, bu saldırıların ABD ve İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşın yol açtığı küresel yakıt sıkıntısını daha da artırdığını ifade etti.


Rubio: Husi saldırılarını kınıyoruz, Suudi Arabistan’ın yanındayız

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

Rubio: Husi saldırılarını kınıyoruz, Suudi Arabistan’ın yanındayız

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik son saldırılarını, özellikle dün Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan ve aralarında bir ABD vatandaşının da bulunduğu 12 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Rubio, sosyal medya platformu X’teki resmî hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu korkunç saldırılar, masum sivillerin hayatına yönelik açık bir kayıtsızlığı ortaya koyuyor ve derhâl durdurulmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. ABD’nin Suudi Arabistan’ın ve halkının yanında olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise dün daha önce yaptığı açıklamada, son saldırıların ardından ABD’nin Suudi Arabistan’ın Husilere yönelik hava saldırılarına katılabileceğini söyledi. Trump, henüz bu yönde bir karar alınmadığını belirtti.

Trump, Suudi Arabistan’a Husilere karşı yürüttüğü saldırılarda katılım konusunda kararını kısa süre içinde vereceğini ifade ederek, “Bunu yapabiliriz, konuyu değerlendireceğiz. Son saldırıdan henüz haberdar olduk. Bu nedenle bir karar vereceğiz. Çok hızlı hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Trump: Husilerin Riyad Havalimanı’na yönelik saldırısı kabul edilemez

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: Husilerin Riyad Havalimanı’na yönelik saldırısı kabul edilemez

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Husilerin Riyad Havalimanı’na düzenlediği ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine, 309 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kınayarak, olayın “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Trump, İran destekli Husi milislerinin saldırısının ardından Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşeceğini belirtti.

ABD Başkanı, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan’da yaşananlar kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da ülkesinin, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik son saldırılarını, özellikle Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nın hedef alınmasını şiddetle kınadığını açıkladı.

Rubio, sosyal medya platformu X’teki resmî hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu korkunç saldırılar, masum sivillerin hayatına yönelik açık bir kayıtsızlığı ortaya koyuyor ve derhâl durdurulmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. Rubio ayrıca ABD’nin Suudi Arabistan’ın ve halkının yanında olduğunu vurguladı.