ABD’den Ukrayna savaşını sona erdirme görüşmelerini hızlandırmak için Rus varlıklarındaki dondurmanın kaldırılması önerisihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5329779-abd%E2%80%99den-ukrayna-sava%C5%9F%C4%B1n%C4%B1-sona-erdirme-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmelerini-h%C4%B1zland%C4%B1rmak-i%C3%A7in-rus
ABD’den Ukrayna savaşını sona erdirme görüşmelerini hızlandırmak için Rus varlıklarındaki dondurmanın kaldırılması önerisi
ABD, navlun fiyatlarını düşürmek amacıyla gölge filo gemilerine yönelik yaptırımların hafifletilmesini değerlendiriyor
ABD, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri yeniden canlandırmak amacıyla bazı Rus devlet varlıkları üzerindeki dondurmanın kaldırılmasını öneriyor (AP)
ABD’den Ukrayna savaşını sona erdirme görüşmelerini hızlandırmak için Rus varlıklarındaki dondurmanın kaldırılması önerisi
ABD, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri yeniden canlandırmak amacıyla bazı Rus devlet varlıkları üzerindeki dondurmanın kaldırılmasını öneriyor (AP)
ABD, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri yeniden canlandırmak amacıyla, bazı Rus devlet varlıkları üzerindeki dondurmanın kaldırılmasını ve bu varlıkların Washington yönetiminin denetimindeki bir kuruluşa devredilmesini Avrupa ülkelerine önerdi.
Financial Times gazetesinde dün yer alan konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile damadı Jared Kushner tarafından sunulan planın Avrupalı temsilciler tarafından reddedildiği bildirildi.
Öte yandan, ABD’li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin küresel navlun fiyatlarındaki sert yükselişi düşürmek amacıyla Rusya, İran ve Venezuela gibi ülkelerden petrol ve petrol ürünleri taşıyan “gölge filo” gemilerine yönelik yaptırımları hafifletmeyi değerlendirdiğini söyledi.
Söz konusu görüşmeler, Trump’ın Rus dizeline yönelik yaptırımları askıya alma kararından günler sonra gündeme geldi. Karar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa ülkeleri ve Cumhuriyetçi Parti’den bazı senatörlerin sert eleştirilerine yol açtı.
Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre Zelenskiy ve bazı senatörler, bu adımı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verilmiş bir hediye olarak nitelendirerek, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı sürdürmesi için kaynak sağlayacağını savundu.
ABD’li yetkili, yeni görüşmelerin daha önce yaptırım uygulanan gemilerle “yasal petrol” sevkiyatına ABD tarafından izin verilmesi olasılığına odaklandığını belirtti. Bunun, Washington’un yaptırım uygulamadığı ham petrol ve petrol ürünlerini kapsadığı, yaptırım altındaki Rusya ve İran petrolünü ise içermediği ifade edildi.
Yetkili, hedefin Körfez bölgesinden daha fazla rafine petrol ürünü ve ham petrolün küresel piyasalara ulaştırılması olduğunu kaydetti.
Yaptırım uygulanan gemileri kullanmak isteyen şirketlerin ABD Hazine Bakanlığına başvuruda bulunması gerekecek.
ABD Enerji Bakanlığı ise gölge filoya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin Rusya’nın ham petrol veya petrol ürünleri sevkiyatına yardımcı olmayacağını bildirdi. Hazine Bakanlığı, konuya ilişkin soruları Enerji Bakanlığına yönlendirdi.
Bununla birlikte Trump’ın Rus dizelinin küresel piyasalara hızla sunulması yönündeki baskısının, iki bakanlık üzerinde söz konusu gemilerle taşımacılığa izin verilmesi için baskı oluşturabileceği belirtiliyor.
Yükselen petrol ve akaryakıt fiyatları, 3 Kasım’da yapılması planlanan ara seçimler öncesinde Trump açısından siyasi risk oluşturuyor. Cumhuriyetçiler, Kongrenin her iki kanadındaki çoğunluklarını korumayı hedefliyor.
Trump, Rus dizeline yönelik yaptırımları 7 Nisan’a kadar askıya almıştı.
ABD: Federal temyiz mahkemesi çocukların sosyal medya platformlarını kullanmasını yasaklama izni verdihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5329791-abd-federal-temyiz-mahkemesi-%C3%A7ocuklar%C4%B1n-sosyal-medya-platformlar%C4%B1n%C4%B1-kullanmas%C4%B1n%C4%B1
Karar, uygulamaların küçük yaştaki bireylerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin daha geniş kapsamlı tartışmaların sürdüğü bir dönemde alındı (Reuters)
ABD: Federal temyiz mahkemesi çocukların sosyal medya platformlarını kullanmasını yasaklama izni verdi
Karar, uygulamaların küçük yaştaki bireylerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin daha geniş kapsamlı tartışmaların sürdüğü bir dönemde alındı (Reuters)
ABD’de federal temyiz mahkemesi, dün Florida eyaletinin 14 yaşından küçük çocukların Instagram, TikTok ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarını kullanmasını yasaklayan yasayı uygulamasına izin verdi. Mahkeme, teknoloji sektörünü temsil eden iki kuruluşun yasanın ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerini ihlal ettiği yönündeki itirazlarını reddetti.
Atlanta merkezli federal temyiz mahkemesinde görev yapan üç yargıçtan oluşan heyet, oy birliğiyle aldığı kararda, alt mahkemenin yasanın uygulanmasını durduran ihtiyati tedbir kararını kaldırdı.
Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre mahkeme, yasanın sosyal medya platformlarının sunduğu içerikleri düzenlemediğini, dolayısıyla Anayasa’nın Birinci Ek Maddesi’yle çelişmediğini belirtti.
Yasa, videoların otomatik oynatılması ve sonsuz kaydırma gibi “bağımlılık yapıcı özelliklere” sahip sosyal medya platformlarının 14 yaşından küçük çocukların hesap oluşturmasına izin vermesini yasaklıyor.
NetChoice ve Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA), yasanın yürürlüğe girmesini engellemek amacıyla 2024 yılında dava açmıştı. Söz konusu kuruluşlar, Meta Platforms, TikTok ve Snapchat gibi şirketleri temsil ediyor.
Florida, küçük yaştaki çocukların sosyal medya kullanımını düzenleyen bir yasayı kabul eden ilk eyaletlerden biri olmuştu. Yasa, sosyal medya uygulamalarının çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin daha geniş kapsamlı tartışmaların sürdüğü bir dönemde gündeme gelmişti.
Zelenskiy: Trump’ın savaşta karşı tarafın yanında yer almayı seçmesi “acı verici”https://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5329784-zelenskiy-trump%E2%80%99%C4%B1n-sava%C5%9Fta-kar%C5%9F%C4%B1-taraf%C4%B1n-yan%C4%B1nda-yer-almay%C4%B1-se%C3%A7mesi-%E2%80%9Cac%C4%B1-verici%E2%80%9D
Zelenskiy: Trump’ın savaşta karşı tarafın yanında yer almayı seçmesi “acı verici”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, (Arşiv-DPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün verdiği bir röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta karşı tarafın yanında yer almayı seçmesinin “acı verici” olduğunu söyledi. Zelenskiy’nin açıklaması, Trump’ın Ukrayna liderinin görevden alınması gerektiğini dile getirmesinin ardından geldi.
Zelenskiy, Piers Morgan’ın Uncensored programına verdiği röportajda, “Başkan Trump’ın tek bir tarafı, bizim tarafımızı değil, seçmesi acı verici” ifadelerini kullandı.
Trump’ın Ukrayna ile Rusya arasında tarafsız bir konumda durmasına karşı olmadığını belirten Zelenskiy, “Ancak ortadaysanız, ortada kalmalısınız” ifadelerini kullandı.
Hafta başında Ukrayna’da yeni bir devlet başkanının göreve gelmesi gerektiğini savunan ve Rus dizeli ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılmasını kabul eden Trump tarafından ihanete uğramış hissedip hissetmediği sorulan Zelenskiy, “Gerçekten evet. Ancak mesele, yalnızca duygularımdan ibaret olmaktan biraz daha karmaşık” yanıtını verdi.
Washington, İran’a karşı savaşın yeniden başlatılması ile ekonomik boğma politikasının sürdürülmesi arasında bölünmüş durumdahttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5329712-washington-i%CC%87ran%E2%80%99-kar%C5%9F%C4%B1-sava%C5%9F%C4%B1n-yeniden-ba%C5%9Flat%C4%B1lmas%C4%B1-ile-ekonomik-bo%C4%9Fma-politikas%C4%B1n%C4%B1n
Washington, İran’a karşı savaşın yeniden başlatılması ile ekonomik boğma politikasının sürdürülmesi arasında bölünmüş durumda
Axios’a göre Savunma Bakanı ve CENTCOM komutanları, İran’a karşı savaşın yeniden başlatılmasını destekliyor (CENTCOM)
ABD yönetimi içinde İran’a karşı geniş çaplı askerî operasyonların yeniden başlatılması konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. Şarku’l Avsat’ın Axios’tan aktardığı habere göre Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yeni saldırılar düzenlenmesini savunurken Başkan Donald Trump’ın danışmanlarının çoğu ekonomik baskının ve yaptırımların sürdürülmesinden yana.
Görüş ayrılığı, Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen hafta gerçekleştirdikleri temaslarda İran’ın askerî hedeflerini ve nükleer tesislerini hedef alan ortak bir ABD-İsrail operasyonu ihtimalini ele aldıklarına ilişkin haberlerin ardından gündeme geldi. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi ABD’li ve İsrailli yetkililer ile bir başka kaynak, bu olasılığın değerlendirildiğini belirtti.
Netanyahu, bugün çarşamba günü yaptığı açıklamada İran’ın İsrail açısından oluşturduğu tehlikelere ilişkin uyarılarını yineledi. İsrail ordu radyosuna konuşan Netanyahu, “İran’ın kolları bu günlerde füze fırlatmaya ve saldırı operasyonları düzenlemeye çalışıyor” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Washington yakınlarındaki Andrews Hava Üssü’nde başkanlık uçağına doğru ilerlerken (AP)
Netanyahu, seçimler öncesinde mevcut aşamada Tahran’a önleyici saldırı düzenlenmesine karşı olduğunu öne sürdü. “Bana göre bu zamanlama bizim için uygun değil” diyen Netanyahu, önümüzdeki iki yıl içinde Hamas’ı ve Hizbullah’ı ortadan kaldıracağını, İran rejimini ise devireceğini savundu.
Askerî çatışmaya dönüş seçeneği masada
Görüşmeler, Trump’ın İsrail’deki seçimlerden bir hafta sonra yapılacak ABD ara seçimleri öncesinde İran’a saldırmayacağını açıklamasına rağmen askerî tırmanış seçeneğinin hâlâ gündemde olduğunu gösteriyor.
ABD’li bir yetkili, Netanyahu’nun tutumuna ilişkin değerlendirmesinde İsrail Başbakanı’nın çatışmaya yeniden dönmek istiyor gibi göründüğünü söyledi. Yetkili, Trump’ın Netanyahu’ya hazırlık yapabileceğini ifade ettiğini ancak saldırı düzenleneceğine ilişkin somut bir taahhütte bulunmadığını belirtti.
İranlı bir kadın, 14 Ekim 2026’da Tahran sokaklarından birinde İran bayrağının yer aldığı bir tabelanın yanından geçiyor (AP)
Yetkili, Trump’ın Netanyahu’ya “Buyur, hazırlan” dediğini aktardı. Bu ifadenin hemen harekete geçmek ya da daha sonraki bir tarihte hazırlık yapmak anlamına gelebileceğini belirten yetkili, operasyonun hiçbir zaman gerçekleştirilmemesi ihtimalinin de bulunduğunu kaydetti.
Buna karşılık Beyaz Saray’dan bir yetkili, Trump ile Netanyahu’nun savaşı yeniden başlatmayı görüştüklerine ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi. Yetkili, ABD Başkanı’nın ara seçimlerden önce İran’a saldırmayacağını belirtti.
Netanyahu’nun ofisi ise başbakanın Trump ve yönetiminin üst düzey yetkilileriyle düzenli temaslarda bulunduğunu, ancak görüşmelerin içeriğine ilişkin yorum yapmayacağını açıkladı.
Tırmanışın zamanlaması konusunda görüş ayrılığı
Kaynaklara göre Trump başlangıçta saldırıların yeniden başlatılmasına daha sıcak bakarken zamanla daha tereddütlü bir tutum sergilemeye başladı. ABD’li bir yetkili, yönetim içinde bir sonraki adım konusunda farklı görüşler bulunması nedeniyle Trump’ın askerî seçeneği desteklemek ile bundan vazgeçmek arasında gidip geldiğini söyledi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre Savunma Bakanı Pete Hegseth ve CENTCOM, saldırıların yeniden başlatılmasını en güçlü biçimde savunan isimler ve kurumlar arasında yer alıyor. Buna karşılık Trump’ın danışmanlarının çoğu, ekonomik yaptırımların ve diğer baskı araçlarının sürdürülmesini tercih ediyor. Bu çevreler, söz konusu politikanın giderek daha fazla sonuç verdiğini düşünüyor.
ABD’li bir yetkili, bu yaklaşımı şu sözlerle ifade etti:
“Ekonomik boğmanın giderek daha iyi sonuç verdiğini söylüyorlar. Öyleyse bu politikayı sürdürelim.”
Görüş ayrılığı, Tahran’la mücadelenin yönetilmesinde iki farklı seçeneği öne çıkarıyor. Bunlardan ilki İran’ın askerî ve nükleer kapasitesini hedef alan yeni bir askerî tırmanış, diğeri ise yeni bir savaş turuna girmeden Tahran’ı taviz vermeye zorlamak amacıyla ekonomik baskının sürdürülmesi.
İranlılar, 14 Ekim 2026’da Tahran’daki Vanak Meydanı’nda ABD karşıtı bir reklam panosunun önünden araçlarıyla geçiyor (AP)
Askerî hazırlıkların devam etmesi, çatışmaların yeniden başlatılmasına ilişkin kesin bir karar alındığı anlamına gelmiyor. Kaynaklara göre ABD ve İsrail orduları teyakkuz durumunu koruyor ve Trump’ın tutumunu değiştirmesi ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürüyor.
İran’ın nükleer programını yeniden inşa etmesinden endişe ediliyor
İsrail, İran’ın nükleer programının çeşitli bileşenlerini yeniden inşa etmeye yönelik adımlar attığına işaret eden ve endişe yaratan istihbarat bulguları elde ettiğini öne sürüyor. Netanyahu’nun son temaslarında bu bilgileri Trump’a aktardığı belirtiliyor.
Görüşmelere ilişkin bilgilere göre İsrail, özellikle İran’ın Kuh-ı Tığ adlı tesisi uranyum zenginleştirmek amacıyla kullanma ihtimalinden endişe duyuyor.
Trump yönetiminin üst düzey üyeleri, savaşta atılacak sonraki adımları ve saldırıların yeniden başlatılması ihtimalini görüşmek üzere 2 Ekim’de Camp David’de saatler süren bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantı, askerî seçeneklerin ABD yönetiminin en üst düzeyinde değerlendirilmeye devam ettiğini gösterdi.
Görüşmeler yalnızca nükleer tesislerle sınırlı kalmadı. Kaynaklara göre İran’ın askerî hedeflerini de kapsayacak ortak bir operasyon ihtimali ele alındı.
Söz konusu istihbarat endişelerinin yakın zamanda bir askerî karara yol açıp açmayacağı ya da devam eden müzakerelerde Tahran üzerindeki baskıyı artırmak için kullanılıp kullanılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.
Görüşmelerin zamanlaması, siyasi açıdan da hassasiyet taşıyor. İsrail’de seçimler 27 Ekim’de, ABD’deki ara seçimlerden bir hafta önce yapılacak. Bu nedenle geniş çaplı çatışmaların yeniden başlaması, her iki ülkedeki seçmenlerin tercihlerini etkileyebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kaynakların aktardığı değerlendirmelere göre yeni bir saldırı, İran’ın İsrail’e yüzlerce balistik füze fırlatmasına yol açabilir. Böyle bir gelişme çatışmayı genişletebilir ve İsrail’deki seçimlerin zamanlamasını da etkileyebilir.
Müzakereler henüz çıkmaza girmiş değil
Askerî hazırlıklar sürerken diplomatik girişimler de devam ediyor. Bununla birlikte bir anlaşmaya varılması ihtimali henüz belirsizliğini koruyor.
Katar arabulucuları, savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ve nükleer program konusunda tavizler verilmesini öngören ABD’nin son karşı önerisine İran’ın yanıtını bekliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Rus dizeli satın alınmasına yönelik duyurduğu anlaşma, ABD’de tepkiyle karşılandı (Reuters)
ABD’li bir yetkili, müzakerelerin tamamen sona ermediğini ancak somut bir ilerleme de kaydedilmediğini söyledi. Washington’un baskıyı artırmayı sürdürdüğünü belirten yetkili, İran içinde uzlaşmaya daha açık seslerin ağırlık kazanacağı beklentisiyle hareket edildiğini ifade etti.
Yetkili, Tahran’ın savaşın yarattığı baskı ve yaklaşan ABD ara seçimleri nedeniyle Trump’ın geri adım atacağını düşündüğünü belirtti. Ancak Trump’ın İranlılara bu hesaplamanın yanlış olduğunu gösterdiğini savundu.
Trump, salı günü İran’a yönelik eleştirilerini yineleyerek ülkeyi “başarısız bir devlet” olarak nitelendirmiş ve Washington’un İran konusunda “çok yakında” bir karar vereceğini söylemişti.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة