Cinping’den Rusya'ya ‘temel çıkarlar’ konusunda destek

Çin ve Rusya arasında iş birliğine yönelik toplantılar devam ediyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin görüşmeler gerçekleştirecek. (EPA)
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin görüşmeler gerçekleştirecek. (EPA)
TT

Cinping’den Rusya'ya ‘temel çıkarlar’ konusunda destek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin görüşmeler gerçekleştirecek. (EPA)
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin görüşmeler gerçekleştirecek. (EPA)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile bugün yaptığı görüşmede Pekin'in Moskova'nın ‘temel’ çıkarlarına verdiği desteği yineledi.

Şinhua haber ajansı tarafından yayınlanan açıklama metnine göre Cinping, iki ülkenin ‘birbirlerinin temel çıkarlarıyla ilgili konularda birbirlerine sarsılmaz destek vermeye ve çok taraflı forumlarda iş birliğini güçlendirmeye’ devam edeceğini söyledi.

AFP’nin haberine göre Mişustin, Çinli mevkidaşı Li Keçiang ile bugün erken saatlerde yaptığı görüşmede, Batı yaptırımlarının baskısına rağmen Pekin ile ‘benzeri görülmemiş’ ilişkilere övgüde bulundu.

Son yıllarda Çin ve Rusya ekonomik ve diplomatik iş birliğini güçlendirdi. Pekin'in çatışmada tarafsız kalması konusundaki ısrarına rağmen, Ukrayna'nın işgalinden bu yana aralarındaki yakınlaşma arttı.

Mişustin, geçtiğimiz pazartesi günü Çin’e giderek Şangay'daki bir ticaret forumuna katıldı. Rus Başbakan, dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Pekin'e gitmişti.

Bu, bir Rus yetkilinin geçen yıl başlayan işgalden bu yana Çin'e yaptığı en üst düzey ziyaret oldu.

Mişustin, bugün Pekin'deki Büyük Halk Salonu önünde düzenlenen büyük resepsiyonun ardından Çinli meslektaşına hitaben şunları söyledi:

"Bugün, Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler eşi görülmemiş derecede yüksek seviyelere ulaştı. Bu, her iki tarafın çıkarlarına karşılıklı saygı ve uluslararası arenada artan huzursuzlukla bağlantılı zorluklara ve bir bütün olarak Batı'dan gelen yasadışı yaptırımların baskısına ortak yanıt verme arzusu ile karakterize edilir.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Çin Başbakanı, ‘yeni dönemde Çin ile Rusya arasındaki kapsamlı stratejik iş birliğine dayalı ortaklığa’ övgüde bulunarak, “Bu dönemde Çin'e yaptığınız ziyaretin büyük bir izlenim bırakacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Çin, Rusya'nın en büyük ticaret ortağı kabul ediliyor. Çin Gümrükleri tarafından yayınlanan verilere göre, iki ülke arasındaki ticaret geçen yıl 190 milyar dolar olarak tahmin edilen rekor seviyelere ulaştı.

Li Keçiang, bugün ikili ticaret hacminin bu yıl şimdiye kadar 70 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, “Yıldan yıla yüzde 40'ı aşan bir artış söz konusu. İki ülke arasındaki yatırım hacmi de sürekli artıyor. Büyük ölçekli stratejik projeler istikrarlı bir şekilde gelişiyor" şeklinde konuştu.

Görüşmelerin ardından iki ülke bakanları, patentlerin yanı sıra hizmet ticareti ve spor alanlarında iş birliği ve Rusya'nın Çin'e tahıl ihracatına ilişkin birçok anlaşmaya imza attı.

Daha güçlü taraf

Mişustin’e aralarında enerji politikasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın da bulunduğu üst düzey bir heyet eşlik etti.

Çin, geçtiğimiz yıl Rusya'nın ürettiği enerjinin en önemli alıcısı oldu. Rusya'nın Ukrayna'nın işgaline tepki olarak kendisine uygulanan birçok Batı yaptırımından sonra gaz ihracatının düştüğünü kaydetti.

Resmi Rus medyasına göre Novak, dün Şangay'da düzenlenen bir forumda Rusya'nın Çin'e enerji tedarikinin 2023'te yıldan yıla yüzde 40 artacağını söyledi.

Analistler, Çin'in Rusya ile ilişkilerde en güçlü taraf olduğuna ve bunun da Moskova'nın uluslararası arenadaki yalnızlığını artırdığına dikkat çekiyor.

Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde Beyaz Saray yetkilisi olan bir araştırmacı olan Ryan Hass, iki ülkenin liderlerinin ‘ortak hedeflerden çok ortak şikayetleri ve korkuları olduğunu’ söyledi.

Hass açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Her ikisi de uluslararası sistemdeki Batılı liderlerin küskünlüğünü ve tehdidini hissetmiş durumda ve kendi çıkarlarıyla ilgili konularda ülkelerinin dikkate alınması gerektiğine inanıyor.

Pekin, geçtiğimiz şubat ayında, Batı ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna'dan ele geçirdiği geniş toprak parçalarını kontrolünde tutmasını sağlayabileceğini söylediği ihtilafın ‘siyasi çözümü’ için bir belge yayınladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping geçtiğimiz mart ayında Moskova'da düzenlenen bir zirve sırasında Rus mevkidaşını Pekin'i ziyaret etmeye davet etmişti.



Pakistan güçleri Belucistan'daki saldırıların ardından 145 militanı öldürdü

Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
TT

Pakistan güçleri Belucistan'daki saldırıların ardından 145 militanı öldürdü

Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)
Pakistan güvenlik güçleri Belucistan eyaletinde bulunuyor (AFP)

Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinin Başbakanı Sarfraz Bugti, bugün yaptığı açıklamada, eyalet genelinde düzenlenen eş zamanlı saldırıların ardından güvenlik güçlerinin 40 saat içinde 145 silahlı militanı etkisiz hâle getirdiğini söyledi. Yetkililer, söz konusu çatışmaların son yılların en kanlı olayları arasında yer aldığını belirtti.

Saldırılar, İran ve Afganistan sınırında yer alan, doğal kaynaklar açısından zengin Belucistan’da silahlı grupların hâlen aktif olduğunu ortaya koydu. Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre ayrılıkçı silahlı gruplar, güvenlik güçleri, siviller ve altyapıyı hedef alan saldırılarını son dönemde yoğunlaştırdı.

Bugti, eyaletin başkenti Ketta’da düzenlediği basın toplantısında, ölen militanların bir kısmının cuma ve cumartesi günleri düzenlenen hava saldırılarında, diğerlerinin ise devam eden arama-tarama operasyonlarında öldürüldüğünü açıkladı.

Pakistan ordusu ise dün yaptığı açıklamada, 92 militanın öldürüldüğünü duyurmuştu. Ordu ayrıca saldırılar sırasında 17 güvenlik görevlisi ile 31 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pakistan’ın yüzölçümü bakımından en büyük ve aynı zamanda en yoksul eyaleti olan Belucistan’da, onlarca yıldır süren bir isyan devam ediyor. Beluç ayrılıkçı gruplar, daha geniş özerklik ve bölgenin doğal kaynaklarından daha fazla pay talep ediyorlar.

Yasaklı ayrılıkçı örgüt Belucistan Kurtuluş Ordusu, saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Örgüt, “Kara Fırtına” adını verdiği koordineli operasyonla, eyalet genelinde güvenlik güçlerini hedef aldığını açıkladı.


Filipinler'de bir feribotun batması sonucu en az sekiz kişi hayatını kaybetti

Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
TT

Filipinler'de bir feribotun batması sonucu en az sekiz kişi hayatını kaybetti

Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)
Filipin Sahil Güvenlik ekipleri, "Trisha Kirsten 3" feribotunun batması sonrası onlarca kişiyi kurtardı (AFP)

Yerel bir yetkiliye göre, bu sabah Filipinler'in güneyinde 342 yolcu taşıyan bir feribot kazasında en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Basilan eyaletindeki bir belediyenin Belediye Başkanı Arsina Kahing Nanu, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, Trisha Kerstin 3 feribotunun Sulu Adası'na doğru seyir halindeyken battığını ve ölü sayısının sekiz olarak doğrulandığını yazdı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Basilan'ın acil durum müdahale yetkilisi Ronalyn Perez, şu ana kadar en az 138 kişinin kurtarıldığını söyledi.

“Buradaki asıl sorun, bize gelen yaralıların sayısı. Şu anda tıbbi personel sıkıntısı çekiyoruz” diyen yetkili, 18 kişinin yerel bir hastaneye nakledildiğini belirtti.

Yetkili, “Kazanın, feribot Zamboanga şehrinden Jolo Adası'na giderken meydana geldiğini” ifade etti.

Filipinler Sahil Güvenlik Teşkilatı, Mindanao'nun güneyindeki merkezi ile arama ve kurtarma operasyonlarında yardım sağlamak için koordinasyon sağladığını duyurdu.

116 milyon nüfuslu bir takımada ülkesi olan Filipinler'de feribot batmaları sıkça görülüyor.

2023 yılında, Filipinler'in güneyinde bir feribotta çıkan büyük yangında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.


Çin ordusunda eşi görülmemiş bir ‘tasfiye’... Şi Cinping'den sonra en güçlü ikinci adamın düşüşü

 General Zhang Youxia, Mart 2025'te Pekin'de düzenlenen bir toplantıda (AFP)
General Zhang Youxia, Mart 2025'te Pekin'de düzenlenen bir toplantıda (AFP)
TT

Çin ordusunda eşi görülmemiş bir ‘tasfiye’... Şi Cinping'den sonra en güçlü ikinci adamın düşüşü

 General Zhang Youxia, Mart 2025'te Pekin'de düzenlenen bir toplantıda (AFP)
General Zhang Youxia, Mart 2025'te Pekin'de düzenlenen bir toplantıda (AFP)

Çin Savunma Bakanlığı, ülkenin en üst rütbeli generallerinden biri olan ve askeri liderlik hiyerarşisinde Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in hemen altında yer alan generalin soruşturma altına alındığını açıkladı. Bakanlık, generalin ‘ciddi disiplin ve hukuk ihlalleri’ ile suçlandığını bildirdi. Bu gelişme, Şi’nin yıllardır Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun üst düzey isimleri içinde yürüttüğü tasfiye kampanyasında şimdiye kadarki en ciddi adım olarak değerlendiriliyor.

Bakanlığın açıklamasında, Merkez Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı General Zhang Youxia’ya yöneltilen iddialara dair ayrıntılara yer verilmedi. Komisyon, Çin Komünist Partisi’ne bağlı olup silahlı kuvvetleri denetleyen en üst organ olarak biliniyor. Açıklamada ayrıca, Komisyon üyesi ve Genelkurmay Başkanı Liu Zhenli’nin de soruşturma altında olduğu belirtildi.

General Zhang’ın görevden alınması, Şi’nin ordu içindeki ‘yolsuzluk ve sadakatsizlikle’ mücadele kampanyasında şimdiye kadar attığı en sert adım olarak öne çıkıyor. Bu durum, Zhang’ın Şi’ye yakın bir isim olarak kabul edilmesi nedeniyle daha da dikkat çekici bulunuyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 Eylül 2025'te Pekin'de 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü töreni sırasında (Reuters)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 Eylül 2025'te Pekin'de 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü töreni sırasında (Reuters)

Zhang ve Liu’nun soruşturma altına alınmasının ardından, Merkez Askeri Komisyon’da geriye yalnızca iki üye kaldı: Komisyon Başkanı Şi Cinping ve askeri tasfiye kampanyalarını yöneten General Zhang Shengmin. 2022’de Şi tarafından atanan altı üst düzey askeri liderin tamamı görevden alındı. General Zhang Shengmin ise komisyonda sadece geçen yıl görev aldı.

75 yaşındaki General Zhang Youxia, Şi’ye yakın biri olarak görülüyordu. İki liderin de ebeveynleri Mao Zedung döneminde devrimci savaşçılar olarak görev yapmış ve birbirlerini kişisel olarak tanıyorlardı. Şi, Zhang’ı normal emeklilik yaşına gelmesine rağmen görevde tuttu. Ancak yolsuzluk soruşturmalarının genişlemesi ve olası diğer ihlaller, Şi’nin Zhang’a olan güvenini sarsmış gibi görünüyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) eski analisti ve Çin politikalarını yakından izleyen Christopher K. Johnson, bu adımı “Çin ordusu tarihinde eşi görülmemiş ve üst düzey liderliğin tamamen tasfiyesi anlamına geliyor” sözleriyle değerlendirdi.