Hindistan'da yeni parlamento binasının açılışını 21 parti birden boykot edecek

Yeni parlamento binasıyla birlikte Hindistan'daki vekil sayısı da 793'ten 1188'e yükselecek (Reuters)
Yeni parlamento binasıyla birlikte Hindistan'daki vekil sayısı da 793'ten 1188'e yükselecek (Reuters)
TT

Hindistan'da yeni parlamento binasının açılışını 21 parti birden boykot edecek

Yeni parlamento binasıyla birlikte Hindistan'daki vekil sayısı da 793'ten 1188'e yükselecek (Reuters)
Yeni parlamento binasıyla birlikte Hindistan'daki vekil sayısı da 793'ten 1188'e yükselecek (Reuters)

Hindistan yeni inşa edilen parlamento binası için 28 Mayıs'ta yapılacak açılış törenine hazırlanıyor.

Ancak Narendra Modi hükümetinin ülkenin sömürge geçmişinin izlerini silme çabalarının bir parçası olarak görülen yeni parlamento binasının açılış töreni 21 muhalefet partisinin boykot kararıyla gölgelendi.

96 yıllık parlamento binasının yenilenmesiyle ilgili tüm partilerde fikir birliği olsa da, Modi hükümetinin açılışla ilgili attığı sembolik adımlar muhalefet partilerinden rahatsızlık yarattı.

Açılış töreninin Hindu milliyetçiliğinin sembol isimlerinden Veer Savarkar'ın doğumgününde yapılacak olması muhalefetin tepki gösterdiği adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

Savarkar'ın bağımsızlık öncesi döneme dair ayrıştırıcı figürlerden biri olduğunu savunan muhalefet partileri daha önce de şimdiki parlamento binasına Savarkar'ın portresinin asılmasına karşı çıkmıştı.

Planlanan açılış seramonisinde "Sengol" adı verilen sembolik bir asanın Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından parlamentoya yerleştirilecek olması da tartışma yaratan konulardan biri. Zira Hindistan'da devlet başkanlığı görevini Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu yürütüyor.

Muhalefet partileri, parlamentonun cumhurbaşkanı olmadan işlevsiz olacağını belirterek, Modi'nin açılış seremonisine liderlik etmesinin Hindistan demokrasisine doğrudan bir saldırı olduğu görüşünü paylaşıyor.

19 siyasi partiden yapılan ortak açıklamada, "Demokrasi ruhu parlamentodan sökülüp atılırken, yeni bir binanın değeri olmadığını düşünüyoruz" dendi.

Muhalefet tarafından otoriter olmakla suçlanan Narendra Modi'nin liderlik ettiği Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP) ve rakipleri arasındaki siyasi ve kültürel savaşın devam ettiği bir dönemde gerçekleşecek açılış, inşa edilen yapının maliyeti nedeniyle de tartışma konusu haline geldi.

Muhalefet 2,4 milyar dolara mal olan yeni parlamento binasını "gösteriş projesi" olarak tanımlıyor.

Independent Türkçe, India Today, CNN



Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
TT

Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)
Japonya Başbakanı Sanae Takaichi (Reuters)

Çin, Japonya'nın yeni başbakanının Tayvan'a yönelik varsayımsal bir saldırı olasılığına ilişkin açıklamalarının ardından, iki ülke arasında sert tartışmalar yaşanıp büyükelçiler çağrıldıktan günler sonra, vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Sanae Takaichi'nin 7 Kasım'da yaptığı açıklamalar, en yakın Japon adasına 100 kilometre uzaklıkta bulunan özerk adaya Çin'in yapacağı herhangi bir saldırının Tokyo'dan askeri müdahaleye yol açabileceği yönünde bir ipucu olarak yorumlandı.

Pekin, dün protesto amacıyla Japonya büyükelçisini çağırdığını duyururken, Tokyo, Çin büyükelçisini daha sonra silinen "uygunsuz" bir çevrimiçi paylaşım nedeniyle çağırdığını belirtti.

Japonya, Tayvan konusundaki tutumunun değişmediğini vurguladı.

Japonya'daki Çin Büyükelçiliği, dün geç saatlerde WeChat üzerinden bir seyahat uyarısı yayınlayarak, Çin vatandaşlarını Japonya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Uyarıda, "Japon liderlerin son zamanlarda Tayvan hakkında açıkça kışkırtıcı açıklamalarda bulundukları ve iki halk arasındaki diyalog ortamına ciddi şekilde zarar verdikleri" belirtildi.

Durumun "Japonya'daki Çin vatandaşlarının kişisel güvenliği ve hayatları için ciddi riskler oluşturduğu" ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı ve Japonya'daki Çin Büyükelçiliği ile Konsoloslukları, Çin vatandaşlarına yakın gelecekte Japonya'ya seyahat etmekten kaçınmaları konusunda resmi olarak uyarıda bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Pekin, 1945'e kadar on yıllarca Japonya işgali altında kalan Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve onu kontrol etmek için güç kullanma olasılığını dışlamıyor.


Hindistan Keşmir'inde bir polis karakolunda meydana gelen patlamada 7 kişi öldü, 27 kişi yaralandı

Hint güçleri, büyük miktarda patlayıcının infilak ettiği polis karakolunun yanında duruyor (EPA)
Hint güçleri, büyük miktarda patlayıcının infilak ettiği polis karakolunun yanında duruyor (EPA)
TT

Hindistan Keşmir'inde bir polis karakolunda meydana gelen patlamada 7 kişi öldü, 27 kişi yaralandı

Hint güçleri, büyük miktarda patlayıcının infilak ettiği polis karakolunun yanında duruyor (EPA)
Hint güçleri, büyük miktarda patlayıcının infilak ettiği polis karakolunun yanında duruyor (EPA)

Hint kaynakları, Keşmir'in Hindistan yönetimindeki kesiminde bir polis karakolunda çok sayıda patlayıcının infilak etmesi sonucu en az 7 kişinin öldüğünü, 27 kişinin de yaralandığını bildirdi. Patlayıcılar, birkaç gün önce düzenlenen büyük çaplı güvenlik operasyonu sırasında ele geçirilmişti.

Polis karakolundaki patlamanın ardından yaralıların tedavi edildiği hastanenin yakınındaki polis memurları (EPA)Polis karakolundaki patlamanın ardından yaralıların tedavi edildiği hastanenin yakınındaki polis memurları (EPA)

Şarku’l Avsat’ın yerel basından aktardığına göre ölenlerin çoğu polis memuru ve polis karakolunda patlayıcıları inceleyen ekibin üyeleri.

Haberlerde, yaralılardan beşinin durumunun kritik olması nedeniyle ölü sayısının artmasının muhtemel olduğu ifade edildi.


Hindistan polisi Keşmir'de geniş çaplı baskınlar düzenliyor

Bir Hint askeri Keşmir bölgesinde nöbet tutuyor (AP)
Bir Hint askeri Keşmir bölgesinde nöbet tutuyor (AP)
TT

Hindistan polisi Keşmir'de geniş çaplı baskınlar düzenliyor

Bir Hint askeri Keşmir bölgesinde nöbet tutuyor (AP)
Bir Hint askeri Keşmir bölgesinde nöbet tutuyor (AP)

Hindistan polisi, tartışmalı Keşmir'de yasaklı bir siyasi partiyi hedef alan geniş çaplı baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Hindistan'ın başkenti Keşmir'de on yıldan uzun süredir gerçekleşen en ölümcül bombalamanın ardından gerçekleşti.

Bu haftaki baskınların, pazartesi günü Delhi'nin Eski Şehir bölgesindeki tarihi Kızıl Kale yakınlarında en az 12 kişinin ölümüne yol açan bombalama olayıyla bağlantılı olduğuna dair henüz bir doğrulama yapılmadı.

Ancak bu, polisin "iğrenç bir terör olayı" olarak nitelendirdiği ve "ulusa düşman güçleri" sorumlu tuttuğu patlamanın ardından, yetkililerin güvenlik önlemlerini sıkılaştırma yönünde yeni bir girişimini temsil ediyor.

Hindistan yönetiminde bulunan Keşmir genelindeki polis verilerine göre çarşamba gününden bu yana çok sayıda baskın düzenlendi.

Bir Hint güvenlik mensubu dürbünle gözetleme yapıyor (Reuters)Bir Hint güvenlik mensubu dürbünle gözetleme yapıyor (Reuters)

Keşmir, 1947'de İngiliz egemenliğinden bağımsızlıklarını ilan etmelerinden bu yana Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş durumda ve her iki ülke de bölgenin tamamı üzerinde hak iddia ediyor.

Keşmir'in Awantipora, Bandipora, Ganderbal, Shopian ve Sopore ilçelerindeki polis yaptığı açıklamada, baskınların Cemaat-i İslami partisini hedef aldığını belirtti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi hükümeti, 2019 yılında Cemaat-i İslami'nin Keşmir şubesini "yasadışı dernek" olarak nitelendirerek yasakladı.

Úntipora polisi yaptığı açıklamada, polis memurlarının "terör şebekesini ve ona bağlı yapıları çökertmek" amacıyla "birçok noktada geniş çaplı baskınlar" düzenlediğini belirtti.

Bandipora polisi "suç materyallerine" el konulduğunu duyururken, Sopore polisi "Cemaat-i İslami ile bağlantılı ağlara karşı geniş çaplı operasyonlar" yürüttüğünü ve aramaların 30'dan fazla yeri kapsadığını bildirdi.

Güvenlik güçleri ayrıca başkentin güneyindeki Faridabad'daki El-Falah Üniversitesi'ne baskın düzenledi ve bugün Keşmir'in Pulwama bölgesinde bir ev yıkıldı.

Polis, güvenlik güçlerinin daha önce saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen kişilere yönelik benzer operasyonlar düzenlemesine rağmen yıkımla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Pazartesi günü gerçekleşen saldırının soruşturmasını terörle mücadeleden sorumlu Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı yürütüyor. Ancak yetkililer, bombalamanın arkasında kimin olabileceğine dair henüz fazla bilgi paylaşmadı.

Şarku’l Avsat’ın Hint medyasından aktardığına göre 10 Kasım'daki bombalama olayı büyük ölçüde, olaydan saatler önce gerçekleşen ve patlayıcılar ile saldırı tüfeklerinin ele geçirildiği bir dizi gözaltına ili alınmalarla ilişkili.

Polis, gözaltına alınanların Pakistan merkezli El Kaide bağlantılı Ceyş-i Muhammed ve Ceyş-i Muhammed ile bağlantılı Keşmir merkezli Ensar Gazvet el Hind adlı gruplarla ilişkili olduğunu açıkladı.