Tayland-Kamboçya çatışmaları: "Arabulucu istemiyoruz"

"Bölgedeki durum, ABD-Çin rekabetinin yansıması"

Tayland ordusu, Kamboçya mevzilerine top saldırıları düzenliyor (Reuters)
Tayland ordusu, Kamboçya mevzilerine top saldırıları düzenliyor (Reuters)
TT

Tayland-Kamboçya çatışmaları: "Arabulucu istemiyoruz"

Tayland ordusu, Kamboçya mevzilerine top saldırıları düzenliyor (Reuters)
Tayland ordusu, Kamboçya mevzilerine top saldırıları düzenliyor (Reuters)

Tayland'la Kamboçya arasında üç gündür devam eden çatışmalarda Bangkok , Punom Pen yönetimiyle doğrudan görüşme talep ediyor.

ABD, Çin ve Malezya, taraflar arasında arabuluculuk teklif etse bile Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikorndej Balankura, Reuters'a dün yaptığı açıklamada, "Üçüncü bir ülkeye henüz ihtiyacımız yok" dedi.

Balankura, "İkili mekanizmanın en iyi çıkış yolu olduğu yönündeki görüşümüzün arkasındayız, bu iki ülke arasındaki bir çatışmadır" ifadelerini kullanarak, Kamboçya tarafının öncelikle sınırdaki şiddeti durdurması gerektiğini söyledi.

"Kapımız açık" diyen sözcü, Punom Pen yönetiminin gerekli adımları atarak kendileriyle iletişime geçmesini istedi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne (ASEAN) liderlik eden Malezya Başbakanı Enver İbrahim, perşembe günü iki ülkeyle görüştüğünü ve ateşkes teklif ettiğini söylemişti.

Kamboçya Başbakanı Hun Manet de dün yaptığı sosyal medya paylaşımında ülkesiyle Tayland'ın, Enver'in ateşkes önerisini kabul ettiğini ancak Bangkok yönetiminin son anda geri adım attığını ileri sürmüştü. Tayland'dan iddialara dair henüz bir açıklama gelmedi.

24 Temmuz'da çıkan çatışmalarda, şu ana kadar toplamda 32 kişi yaşamını yitirdi. Her iki ülke de bölgeden binlerce kişiyi tahliye ettiğini duyurdu. Taraflar, birbirini ilk ateşi açmakla suçluyor.

CNN'in analizinde, çatışmaların ABD-Çin rekabetinin bölgedeki yansıması olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor.

ABD'nin NATO dışı müttefiklerinden Tayland'ın elinde, çok sayıda F-16 ve F-5'in yanı sıra Cobra ve Black Hawk helikopterleri de var. Eski ABD Pasifik Komutanlığı İstihbarat Direktörü Carl Schuster şunları söylüyor:

Tayland'ın hava gücü ve özel birlikleri Kamboçya'ya göre çok üstün. Büyük olasılıkla uzun menzilli silahlar ve hava operasyonlarına öncelik verecekler.

Çin'le sıkı ilişkilere sahip Kamboçya'nın elinde modern savaş jetleri yok. Ordunun envanterindeki tankların çoğu da eski Çin-Sovyet yapımı araçlar.

Ancak Schuster, arazi yapısının Kamboçya'ya avantaj sağladığını belirtiyor ve ordunun sınır bölgesine kara mayınları yerleştirdiğini söylüyor.

İki ülke arasındaki sınır ihtilafı, Kamboçya'nın Fransız sömürgesi olduğu dönemde çizilen ve bölgenin Tayland'dan ayrılması için kullanılan 1907 tarihli haritadan kaynaklanıyor.

Kamboçya toprak talebinde bulunmak için bu haritayı referans olarak kullanırken, Tayland haritanın yanlış olduğunu savunuyor.

Son dönemdeki gerginlikse 28 Mayıs'ta sınırda çıkan çatışmalarda bir Kamboçyalı askerin öldürülmesiyle başladı. Daha sonra Taylandlı bir asker, 16 Temmuz'da sınır bölgesinde bir mayına basarak tek bacağını kaybetti.

Independent Türkçe, Reuters, CNN



Kamboçya, Tayland ile "acil ateşkes" çağrısında bulundu

Tayland askeri birliği Kamboçya tarafına ateş açtı (Reuters)
Tayland askeri birliği Kamboçya tarafına ateş açtı (Reuters)
TT

Kamboçya, Tayland ile "acil ateşkes" çağrısında bulundu

Tayland askeri birliği Kamboçya tarafına ateş açtı (Reuters)
Tayland askeri birliği Kamboçya tarafına ateş açtı (Reuters)

Kamboçya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, iki komşu ülkenin üst üste ikinci kez ölümcül saldırılarda bulunmasının ardından ülkesinin Tayland ile "derhal ateşkes" istediğini açıkladı.

Kamboçya Büyükelçisi Chea Keo, Kamboçya ve Tayland temsilcilerinin katıldığı kapalı kapılar ardında düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, "Kamboçya koşulsuz ve derhal ateşkes talep etti ve anlaşmazlığın barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu” dedi.

Keo ayrıca, "(Taylandlılar) bizi, kendilerinden üç kat daha küçük bir orduya ve hava kuvvetlerine sahip küçük bir ülkeyi, büyük bir komşumuza saldırmakla nasıl suçlayabilirler?" ifadesini kullandı.

Keo, Güvenlik Konseyi'nin her iki tarafı da "azami itidal göstermeye ve diplomatik bir çözüm bulmaya" çağırdığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Biz de aynısını istiyoruz."

Tayland, cuma günü, yaklaşık 140 bin Taylandlının tahliyesine yol açan çatışmaları görüşmek üzere yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde, Kamboçya sınırındaki şiddetli çatışmaların "savaşa dönüşebileceği" konusunda uyardı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre iki Güneydoğu Asya ülkesi arasındaki sınır anlaşmazlığı, son iki günde, 2011'den bu yana görülmemiş bir şiddet seviyesine ulaştı ve çeşitli ihtilaflı bölgelere savaş uçakları, tanklar, kara birlikleri ve topçu ateşi açıldı.

Tayland'ın Shathapuri ve Trat eyaletlerindeki askeri komutan Apichart Saprasert, sekiz sınır eyaletinde "sıkıyönetim" ilan edildiğini duyurdu.

Tayland Sağlık Bakanlığı, Tayland tarafında bir asker de dahil olmak üzere 15 kişinin öldüğünü ve 40'tan fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Kamboçyalı yetkililer, bugün Tayland ile yaşanan çatışmalarda 12 yeni ölüm olduğunu duyurdu.

Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai, Kamboçya ile sınır çatışmalarının "savaşa dönüşebileceği" konusunda uyardı ve "Durum tırmanırsa, şu anda sadece çatışmalarla sınırlı olsa bile savaşa dönüşebilir" dedi.

Tayland Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki çatışmalardan etkilenen bölgelerden 138 binden fazla sivilin tahliye edildiğini duyurdu.

İki ülke, kimin önce ateş açtığı konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunurken, birbirlerinin meşru müdafaa haklarını vurguladı. Bangkok, Phnom Penh'i hastane ve benzin istasyonu gibi sivil tesisleri hedef almakla suçladı; ancak Kamboçya yetkilileri bu iddiayı reddetti.

Kamboçya ve Tayland arasında, Fransız sömürge döneminde belirlenen ve 800 kilometreden fazla uzunluğa sahip sınırların çizilmesi konusunda uzun süredir anlaşmazlık devam ediyor.