Sinan Oğan, New York Times'a konuştu: Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik... Erdoğan'ın görev ahlakına hayranım

Oğan, kendisine oy verenlerin yüzde 70'inin verdiği tavsiyeyi dinleyeceğine inandığını söyledi

İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
TT

Sinan Oğan, New York Times'a konuştu: Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik... Erdoğan'ın görev ahlakına hayranım

İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor

ABD merkezli New York Times gazetesi, 14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu üçüncü sırada bitiren Sinan Oğan'la konuştu.

Oğan, son üç dört günde kabine üyelerinden muhalefet liderlerine kadar birçok önemli kişiden telefon aldığını, bunların içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisinin de bulunduğunu söyledi.

Oğan, "Çok yoğunum. Son 3-4 günümü üst düzey kişilerle müzakere ederek geçirdim" ifadelerini kullandı.

İkinci turda hangi adayı destekleyeceğini perşembe civarı açıklayacağını söyleyen Oğan, seçmenlerinin yüzde 70'inin önerisini takip edeceğine inandığını belirtti.

Bir adaya destek vermesi karşılığında bazı talepleri olduğunu söyleyen Sinan Oğan, bu taleplerin tamamının "milliyetçi davayı" yükseltmek için olduğunu sözlerine ekledi.

Yeni kurulacak yönetimde üst düzey pozisyon talebini de dile getiren Oğan, "Cumhurbaşkanı yardımcısı olmak varken, neden bir bakan olayım?" ifadelerini kullandı.

Hangi cumhurbaşkanı adayını destekleyeceğini söylemekten kaçınan milliyetçi siyasetçi, Erdoğan'ın görev ahlakına hayran olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı'nı karar almadan önce başkalarına danışmadığı için eleştirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan kadar çalışkan olmadığını belirten Oğan, muhalefet liderinin karar almadan önce başka görüşlere başvurmasını ön plana çıkardı.

"Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik" diyen Oğan, taraflardan birine destek vermeleri için "terör bağlantılı partilerin" hükümette yer almamasını şart koştuklarını söyledi. Oğan, terör bağlantılı partiler ifadesiyle ilgili, HÜDA-PAR ve HDP'nin isimlerini dile getirdi.

New York Times, Oğan'ın ilk tur seçimlerinde elde ettiği kilit rol nedeniyle Türkiye'de hükümetin daha da sağa kayabileceğine dikkat çekti.

Haberde, muhalefetin Oğan destekçileriyle Suriyeli mültecilerin gönderilmesi gibi konularda anlaşmaya varabileceği ifade edildi ve Kılıçdaroğlu'nun çarşamba günü yaptığı "Hudut namustur" konuşmasına dikkat çekildi.

Muhalefet ortaklarından DEVA'nın parti sözcüsü İdris Şahin de New York Times'a yaptığı açıklamada, partisinin Oğan'a oy veren seçmenlere ilgili sosyolojik bir çalışma yaptığını ve ikinci tur kampanyasında bu seçmenlere ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Independent Türkçe, New York Times



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.