Sinan Oğan, New York Times'a konuştu: Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik... Erdoğan'ın görev ahlakına hayranım

Oğan, kendisine oy verenlerin yüzde 70'inin verdiği tavsiyeyi dinleyeceğine inandığını söyledi

İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
TT

Sinan Oğan, New York Times'a konuştu: Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik... Erdoğan'ın görev ahlakına hayranım

İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor
İkinci turu yapılacak seçimlerde Sinan Oğan'a verilecek oyların belirleyici olabileceği iddia ediliyor

ABD merkezli New York Times gazetesi, 14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu üçüncü sırada bitiren Sinan Oğan'la konuştu.

Oğan, son üç dört günde kabine üyelerinden muhalefet liderlerine kadar birçok önemli kişiden telefon aldığını, bunların içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisinin de bulunduğunu söyledi.

Oğan, "Çok yoğunum. Son 3-4 günümü üst düzey kişilerle müzakere ederek geçirdim" ifadelerini kullandı.

İkinci turda hangi adayı destekleyeceğini perşembe civarı açıklayacağını söyleyen Oğan, seçmenlerinin yüzde 70'inin önerisini takip edeceğine inandığını belirtti.

Bir adaya destek vermesi karşılığında bazı talepleri olduğunu söyleyen Sinan Oğan, bu taleplerin tamamının "milliyetçi davayı" yükseltmek için olduğunu sözlerine ekledi.

Yeni kurulacak yönetimde üst düzey pozisyon talebini de dile getiren Oğan, "Cumhurbaşkanı yardımcısı olmak varken, neden bir bakan olayım?" ifadelerini kullandı.

Hangi cumhurbaşkanı adayını destekleyeceğini söylemekten kaçınan milliyetçi siyasetçi, Erdoğan'ın görev ahlakına hayran olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı'nı karar almadan önce başkalarına danışmadığı için eleştirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan kadar çalışkan olmadığını belirten Oğan, muhalefet liderinin karar almadan önce başka görüşlere başvurmasını ön plana çıkardı.

"Sahada milliyetçi rüzgarlar estirdik" diyen Oğan, taraflardan birine destek vermeleri için "terör bağlantılı partilerin" hükümette yer almamasını şart koştuklarını söyledi. Oğan, terör bağlantılı partiler ifadesiyle ilgili, HÜDA-PAR ve HDP'nin isimlerini dile getirdi.

New York Times, Oğan'ın ilk tur seçimlerinde elde ettiği kilit rol nedeniyle Türkiye'de hükümetin daha da sağa kayabileceğine dikkat çekti.

Haberde, muhalefetin Oğan destekçileriyle Suriyeli mültecilerin gönderilmesi gibi konularda anlaşmaya varabileceği ifade edildi ve Kılıçdaroğlu'nun çarşamba günü yaptığı "Hudut namustur" konuşmasına dikkat çekildi.

Muhalefet ortaklarından DEVA'nın parti sözcüsü İdris Şahin de New York Times'a yaptığı açıklamada, partisinin Oğan'a oy veren seçmenlere ilgili sosyolojik bir çalışma yaptığını ve ikinci tur kampanyasında bu seçmenlere ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Independent Türkçe, New York Times



Erdoğan ve Sudani telefonda ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
TT

Erdoğan ve Sudani telefonda ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Şarku’l Avsat’ın Anadolu Ajansı'ndan aktardığına göre Türkiye Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada , Erdoğan ile Sudani arasında dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu.

Açıklamaya göre Erdoğan Sudani’ye, ülkesinin terörizmi bölgeden kalıcı olarak söküp atmayı hedeflediğini vurguladı.

rgtyu
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (Reuters)

Türkiye Cumhurbaşkanı, ülkesinin “terörden arındırılmış Türkiye” vizyonunu hayata geçirmeye devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atmayı sürdüreceğini ve bu yolu baltalamaya çalışanlara karşı uyanık olacağını belirtti.

Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın başta “Kalkınma Yolu” projesi olmak üzere çeşitli alanlarda karşılıklı yarar temelinde iş birliği fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğine işaret etti.

Erdoğan'ın Sudani ile görüşmesi, PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak'ta sembolik bir törenle silahlarını teslim etmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Bu, PKK'nın Türkiye ile yürütülen barış süreci kapsamında verdiği silahsızlanma taahhüdünün ilk somut adımı olarak gerçekleşti.

PKK mayıs ayında, dağılacağını ve silahlı mücadeleyi bırakarak kırk yıldır süren çatışmalara son vereceğini açıklamıştı.

Bu adım, 1999 yılından beri İmralı adasında tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın şubat ayında partiye kongre yapma, resmen dağılma ve silahsızlanma çağrısında bulunmasının ardından geldi.