Bayraktar TB2'ler ABD basınında: "Adına şarkılar yazılan drone, savaş sahasından kayboldu"

"Rus ordusu kendine çeki düzen verdikten sonra, çok sayıda TB2'yi düşürmeyi başardı"

AA
AA
TT

Bayraktar TB2'ler ABD basınında: "Adına şarkılar yazılan drone, savaş sahasından kayboldu"

AA
AA

ABD merkezli Business Insider, Bayraktar TB2 tipi droneların Ukrayna savaşının ilk günlerinde kurtarıcı olarak gösterilmelerine rağmen ilerleyen dönemde ortadan kaybolduğunu yazdı.

Savaşın ilk aylarında Bayraktarların Rus tank ve zırhlılarını yok ettiği görüntülerin sosyal medyada çokça paylaşıldığı, hatta Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı dronelar için bir şarkı da yapıldığı hatırlatıldı.

Ukrayna'da kullanılan Bayraktar TB2'lerin neredeyse tamamının vurulduğu aktarılan haberde, geri kalan droneların da sadece keşif görevleri için kullanıldığı ifade edildi.

Denizcilik Analizleri Merkezi'nde insansız askeri sistemler üzerine çalışan Samuel Bendett, "TB2 benzeri dronelarla ilgili genel değerlendirme kendilerinin sofistike hava savunma ve elektronik savunma sistemleri tarafından hedef alınmadığı koşullarda iyi çalışacağı üzerinedir. Görece yavaş ve alçak irtifalı araçlar olan TB2'ler iyi organize edilmiş hava savunma sistemlerinin hedefi haline gelebilir. Biz bunu Libya ve Dağlık-Karabağ'da gördük" diye konuştu.

Haberde Rusya'nın savaşın ilk aylarında drone saldırılarına karşı savunmasız olduğu ancak sonrasında elektronik harp yeteneklerini duruma adapte ederek bir çok insansız hava aracını düşürmeyi başardığı belirtildi.

Bendett, Bayraktarların kullanımına ilişkin şu şekilde konuştu:

Rus ordusu kendine çeki düzen verdikten sonra, çok sayıda TB2'yi düşürmeyi başardı. Ukrayna şu anda elindeki TB2'leri saldırı için değil istihbarat, gözlem ve keşif için kullanıyor. Rus savunma sistemlerinden uzak tutulan TB2'lerin mercek ve sensörleri saldırıları gerçekleştiren diğer dronelara rehberlik için kullanılıyor.

2022'nin sonundan itibaren Bayraktar TB2'lerin savaş sahasından kaybolduğu belirtilen haberde, Rusya'nın geçen ay yaptığı savaş süresince 100'den fazla TB2'yi düşürdüğü yönündeki açıklaması da aktarıldı.

Business Insider'ın Bayraktar TB2'lerle ilgili haberini okuyucularıyla paylaşan Russia Today ise geçen yıl bir Ukraynalı yetkiliye yapılan telefon şakasını hatırlattı.

Geçen ekimde gerçekleşen olayda, ABD'nin Rusya Büyükelçisi gibi davranan kişiler Ukrayna Savunma Girişimleri Birliği Başkanı Sergey Paşinski'yi aramıştı.

Paşinski bu görüşmede çatışmalar başlamadan önce Ukrayna'nın elinde çok sayıda TB2 olduğunu ancak bu droneların bir hafta içinde vurulduğunu söylemiş ve TB2'leri "herşeyden önce bir PR projesi" olarak tanımlamıştı.

 

Independent Türkçe, Business Insider, RT



PKK silah bırakıyor… Şimdiye kadar ne oldu?

Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentindeki Casene Mağarası’nda bir grup PKK'lı sembolik silah bırakma töreni düzenledi. (Rudaw)
Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentindeki Casene Mağarası’nda bir grup PKK'lı sembolik silah bırakma töreni düzenledi. (Rudaw)
TT

PKK silah bırakıyor… Şimdiye kadar ne oldu?

Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentindeki Casene Mağarası’nda bir grup PKK'lı sembolik silah bırakma töreni düzenledi. (Rudaw)
Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentindeki Casene Mağarası’nda bir grup PKK'lı sembolik silah bırakma töreni düzenledi. (Rudaw)

Yaklaşık elli yıllık bir isyanın ardından PKK bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kuzeyindeki Süleymaniye kentinde sıkı güvenlik önlemleri altında sembolik silah bırakma töreni düzenledi. Sabahın erken saatlerinden bu yana tarihi olayı takip eden gazeteciler, PKK'nın ilk silahlı grubunun Kandil Dağı'ndaki (Irak-Türkiye-İran üçgeninde) mevzisinden, Süleymaniye ile doğudaki turistik Dukan beldesi arasındaki yol üzerinde bulunan Casene Mağarası olarak bilinen bölgeye nakledildiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat'a konuşan Kürt kaynaklar, Süleymaniye'deki etkili Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine bağlı özel bir güvenlik biriminin PKK militanlarının Kandil'deki üslerinden mağara bölgesine naklini denetlediğini belirtti.

Kdjjd
Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentine bağlı Dukan beldesindeki bir otelin önünde bulunan gazeteciler, PKK'nın silahlarını teslim etmesini bekliyor. (Şarku’l Avsat)

Şarku’l Avsat'a konuşan Kürt gazeteci Rahman Garib, ‘grubun silahlarını mağara bölgesinde, PKK’nın medyasını ve resmi Türk kurumlarını temsil eden sınırlı sayıda gazetecinin huzurunda bıraktığını’ söyledi.

Saha kaynakları, yerel saatle 12'de PKK mensubu 30 militanın Irak ve Türk güvenlik güçlerinden oluşan bir kalabalığın önünde silahları teslim ettiğini bildirdi.

Devir teslim törenine katılan bir Kürt yetkili ve bir gazeteci, militanların mağara bölgesinde özel olarak hazırlanmış bir platformdan indikten sonra silahlarını bir çöp konteynırına attıklarını ve ateşe verdiklerini söyledi.

Barış ve Demokratik Toplum Grubu adlı grup, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine bugün Süleymaniye kırsalında bulunan Casene Mağarası'ndaki tören sırasında silahlarını kendi ‘özgür iradeleriyle’ imha ettiklerini belirtti.

Kdkdk
 Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentine bağlı Dukan beldesindeki bir otelin önünde bulunan gazeteciler, PKK'nın silahlarını teslim etmesini bekliyor. (Şarku’l Avsat)

Yerel haberlere göre, görgü tanıkları Türk güvenlik ve siyasi heyetlerini taşıyan araçların bugün şafak vakti silahsızlanma alanına doğru yola çıktığını bildirdi. Türkiye dün yaptığı açıklamada, PKK'nın silahsızlandırılmasının denetlenmesine dışarıdan herhangi bir tarafın katılmasını kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Şarku’l Avsat'ın konuştuğu Kürt yetkililer, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç üst komite kurmasını bekliyor: Bunlar, militanlar için genel af çıkarılması ve Türkiye-Irak ve Türkiye-İran sınırındaki militanların ülkelerine geri dönmesi konularını ele alacak.