Erdoğan’ın gündeminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos’ta Anıtkabir’i ziyaret etti. (AFP)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos’ta Anıtkabir’i ziyaret etti. (AFP)
TT

Erdoğan’ın gündeminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos’ta Anıtkabir’i ziyaret etti. (AFP)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos’ta Anıtkabir’i ziyaret etti. (AFP)

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde ikinci kez belediye başkan adaylığını açıklaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) adayı olan İmamoğlu ile yarışabilecek bir aday seçmesi konusunda harekete geçmeye sevk etti.

Dikkatler, 2019 seçimlerinde partinin adayı eski Başbakan Binali Yıldırım'ı ilk turda ve ikinci turda mağlup etmeyi başaran İmamoğlu'nun karşısına Erdoğan liderliğindeki iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) çıkaracağı adayın kim olacağına çevrildi.

Önerilen isimler

AK Parti’nin 2001'de sahneye çıkışından bu yana ilk kez kaybettiği İstanbul Belediyesi’ni geri almak için garantili bir adayı çıkarmak isteyen Erdoğan'ın İstanbul belediye başkan adayını yakın zamanda seçmesi bekleniyor.

İstanbul Belediyesi yaklaşık yarım yüzyıldır çoğunlukla muhafazakar partiler tarafından yönetiliyordu.

Daha önce 1990'larda cumhurbaşkanlığını merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ın başkanlığındaki Refah Partisi saflarından devralan Erdoğan için İstanbul'un yeri ayrı. Geçtiğimiz mayıs ayında üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan ‘yetersiz’ olarak tanımladığı İmamoğlu’nun elinden İstanbul’u geri alma sözü verdi.

AK Parti’nin İstanbul adayı için düşünülen isimler arasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile eski Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanı sıra hali hazırda Belediye Başkanı olarak görev yürüten Şadi Yazıcı, Tevfik Göksu ve Hilmi Türkmen gibi isimler var.

Şarku’l Avsat’ın AK Parti içindeki kaynaklardan edindiği bilgilere göre parti içinde iki farklı görüş var. İlk olarak, İstanbul Belediye’sine mevcut belediye başkanlarından birinin aday gösterilmesinin daha uygun olacağını savunalar mevcut. İkinci görüş ise Koca veya Kurum'un adaylığının daha fazla kazanma şansı sağlayacağı yönünde.

Daha önce, İstanbul milletvekili eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve Baykar Savunma Sanayii Teknik Direktörü ve Erdoğan’ın eski damadı Selçuk Bayraktar'ın yerel seçimlerde aday gösterilmesi konuşuldu.

Muhalefet istikrarlı

Erdoğan ve partideki yeni MYK kurulunun, partinin 7 Ekim'de yapılması planlanan genel kurul toplantısından sonra adayın ismini belirlemesi planlanıyor.

Fotoğraf Altı: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz hafta basın toplantısı düzenledi. (Reuters)
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz hafta basın toplantısı düzenledi. (Reuters)

İmamoğlu, Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti’nin 2019 seçimlerinde kaybettiği belediyeleri yeniden kazanmasına ilişkin güçlü mesajının ardından, yaklaşan yerel seçimlerde yeniden belediye başkanlığına aday olmaya hazır olduğunu ima etti.

İmamoğlu geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada şu ifadelerini kullandı:

“Türkiye'ye, dünyaya ve tüm insanlığa hizmet demek olan İstanbul'u savunmak ve hizmet etmek için yeniden yola çıkıyorum. Bu anlayışla 2019’da olduğu gibi, Cumhuriyet Halk Partili yol arkadaşlarımla, farklı partilere gönül veren İstanbullularla, kentine sahip çıkan, oyuna sahip çıkan İstanbul gönüllüleriyle tekrar İstanbul ittifakını kurmaya geliyorum… Ben size adayım demedim… İstanbul için yola çıkıyorum dedim.”

İmamoğlu bu ifadeleriyle resmi adaylığın partisinden yapılacağına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçtiğimiz pazartesi yaptığı açıklamalarda, yerel seçimlerde muhalefete yeni bir ezici yenilgi yaşatma ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, muhalefetin 2019'daki bir önceki seçimlerde kazandığı büyük belediyeler üzerindeki kontrolünü yeniden sağlama sözü verdi. Erdoğan açıklamasında “Belediyelerdeki başarısızlıklarını sahte gündemler ve abartılı söylemlerle örtmeye çalışanların gerçek yüzlerini ortaya koyacak, 2024 Mart'ında emaneti beceriksizlerden alıp, ehline vereceğiz” ifadesini kullandı.

İmamoğlu fırsatı

Bu arada Aksoy Araştırma ve Kamuoyu Araştırmaları tarafından yapılan bir ankette, İmamoğlu'nun İstanbul'daki tüm olası AK Parti adaylarını yenebileceği öne sürüldü.

Anket sonuçlarına göre İmamoğlu aday olursa yüzde 62,8 oy alacakken İsmet Yıldırım ise yüzde 37,2 oyda kalacak. İmamoğlu, Süleyman Soylu’nun aday olması halinde ise yüzde 38,7’ye karşılık yüzde 61,3 ile yeniden başkan seçilecek.

Ancak AK Parti’nin adayının Selçuk Bayraktar olması halinde İmamoğlu yüzde 46 oya karşılık yüzde 54,1 alıyor.

Bu bağlamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel yönetimlerde daha çok kadın görmek istediklerini söyleyen kadınlara, “Yerel seçimlerde kadının ağırlığını hissedeceğiz” diyerek, kadınlara örgütlenip daha çok aday çıkarmaları çağrısında bulundu.

CHP’nin kadın temsilini artırmak amacıyla ekim ayında yapılacak Genel Kurul öncesinde iç tüzüğünde değişiklik yapmak için çalışırken, parti oluşumlarında yüzde 33 olan kadın oranının yüzde 50'ye çıkarılması bekleniyor.



Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes için girişimde bulunmaya çalıştığını ve ateşkes önerisini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine iletmek için Türkiye'den destek talep ettiğini söyledi.

Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla ayrı ayrı konuşan iki kaynak, Hamas yönetiminin, Hamas Hareketi tarafından önerilen ‘kapsamlı anlaşma’ ya da diğer adıyla ‘paket anlaşmasının’ Türkiye ile ABD arasındaki ’iyi ilişkilerden’ dolayı Türk yetkililer tarafından Trump yönetimine iletilebileceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önerisi, üzerinde mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesini öngörüyor.

Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki heyet, pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile de bir araya gelerek savaşın durdurulmasıyla ilgili görüşün yanı sıra, Filistin'in iç durumuna ve diğer konulara değindi.

Kaynaklardan biri Hamas'ın Türkiye'nin desteğini istemesiyle ilgili tutumunu, Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri teslim etmesi halinde savaşın durmasını garanti edeceğini söyleyen ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in açıklamalarına dayandırdığını, ancak İsrail'in bu girişimi reddettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetindeki bazı bakanlar tarafından yapılan açıklamalar da bu tutumu teyit ediyor.

Kaynaklardan diğeri ise şunları söyledi:

“Türkiye'deki görüşmeler, Türk yetkililere, Hamas’ın vizyonunu Washington'a iletmek için mevcut ABD yönetimiyle olan iyi ilişkilerini kullanmaları gerektiği mesajını vermeyi amaçlıyordu.”

İki kaynak da ABD'nin bu öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılmasında daha büyük bir rol oynaması amacıyla, arabulucu Katar da dahil olmak üzere Donald Trump yönetimindeki yetkililere mesajın iletilmesi için şimdiye kadar başka araçların da kullanıldığı konusunda hemfikir.

Kaynakların aktardıklarına göre Hamas, Gazze'deki savaş devam ederken gerçekleşmesini istediği anlaşılan Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde bir anlaşmaya varılması için ABD’nin tutumuna güveniyor. Kaynaklardan biri Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda geçici de olsa bir çözüme ulaşmayı istediğini söyledi.

Hamas’tan kaynakların birkaç gün önce Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın vizyonu ‘bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıl sürecek uzun bir ateşkese’ hazır ve açık olmasına dayanıyor.

Hamas, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve belirli bir insani protokol uyarınca insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişini de kapsamasını istiyor. Hamas ayrıca Arap, Müslüman ve Avrupa ülkelerinin desteğini alan Mısır'ın önerisi doğrultusunda, Gazze'yi tam yetki ile yönetecek, bağımsız ve fraksiyona bağlı olmayan kişilerden oluşan bir Filistin komitesinin kurulmasını kabul ettiğini de açıkladı.