PKK'lı teröristlerce tahrip edilen Mar Patyun Keldani Kilisesi düzenlenen ayinle açıldı

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde, PKK'lı teröristlerce 2015'te gerçekleştirilen saldırılarda zarar gören Mar Petyun Keldani Kilisesi restorasyonunun ardından düzenlenen ayinle açıldı

(AA)
(AA)
TT

PKK'lı teröristlerce tahrip edilen Mar Patyun Keldani Kilisesi düzenlenen ayinle açıldı

(AA)
(AA)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlanan kaynakla Vakıflar Genel Müdürlüğünün kontrollüğünde Mar Petyun Keldani Kilisesi'nde 2019'da başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Türkiye Keldani Katolik Cemaati Genel Ruhani ve Patrik Vekili Fransua Yakan ile Mar Petyun Keldani Kilisesi'ne Episkopos olarak atanan Sabri Anar tarafından yönetilen ayinde, koro ilahiler okudu, ayine katılanlara "kutsanmış ekmek" ikramında bulunuldu, "İsrail ve Filistin çatışmasının barışla son bulması" için dua edildi.

Yakan, ayin sırasında yaptığı konuşmada, ibadet yerleri havra, kilise ve camiyi kutsallığın bir parçası olarak gördüklerini ve görülmesi gerektiğini söyledi.

İbadet yerlerinin evrensel olduğunu anlatan Yakan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

İbadet yerleri, kimsenin değil herkes gelip ibadet yapabilir. Eğer insanın kutsallığına inanıyorsanız, insanlığı nasıl koruyorsak bu ibadet yerlerini de korumalı ve bakımı tüm insanların görevi olmalıdır. Üç semavi dinin kutsal kitaplarına yapılan saygısızlık aslında insanlığa yapılan haksızlıktır, saygısızlıktır. Son dönemlerde de bunu sık sık görüyoruz. Özellikle Kur'an-ı Kerim'e yönelik yapılan saygısızlık tek Allah'a inanan insanlara yapılan saygısızlıktır. Kutsal kitaplara saygısızlık olamaz, olmamalıdır. Tek Allah'a inanan üç semavi dinin tüm fertlerine yapılan bir saygısızlıktır. Bu semavi dinin tüm fertlerine yapılmış oluyor ve şiddetle kınıyoruz.

Rivayete göre Mar Petyun Kilisesi'nde ilk ibadetin 498 yılında yapıldığını ifade eden Yakan, kilisenin bugüne kadar birkaç defa yıkıldığını ve tekrar yapıldığını belirtti.

Kilisenin 2010-13 yılları arasında restore edildiğini anımsatan Yakan, şöyle devam etti:

Ama 2 yıl sonra 2015-16'da çukur olaylarında teröristler bu tarihi ve kadim kiliseyi harabeye çevirdiler. Ne yapıyorsunuz, ne hakkınız var kutsallara dokunuyorsunuz? Yalnız bu kiliseyi değil, camileri ve diğer kiliseleri de yaktılar. Güvenlik birimlerimiz burada onlarca şehit verdi, bu kiliseyi korumak için. Bu şehitler, üç semavi dinin ibadet yerlerini korumak için canlarını verdiler. Kutsal yerleri korumak ve bakmak lazım, evrenseldir. Onları saygıyla anıyoruz. Cumhurbaşkanı'mızın himayesinde ve talimatı doğrultusunda bu 1500 yıllık kilise, ülkemizin çeşitli kurumlarının çabalarıyla yeniden restore edilerek eskisinden daha güzeli yapıldı. Devlet baba bunu yaptı.

Yakan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili herkese teşekkür etti.

Anar ise Şırnak'ın Uludere ilçesinde dünyaya geldiğini ve gençliğinin Türkiye'de geçtiğini söyledi.

1985'te Irak'ın başkenti Bağdat'a gittiğini ve burada bir süre eğitim aldığını anlatan Anar, daha sonra gittiği Fransa'da papaz olarak görev yaptığını aktardı.

Şimdi ise Mar Petyun Keldani Kilisesi'ne atandığını belirten Anar, kilisenin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Kilisenin kentin turizmi için önemli bir eser olduğunu Anar, "Kilisenin onarımı için Erdoğan'a ve hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.



Erdoğan, Trump ile SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonunu görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Erdoğan, Trump ile SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonunu görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmeden (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Türk kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Lahey'deki Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesi kapsamında yaptıkları görüşmede, Suriye'deki gelişmeleri çeşitli boyutlarıyla ele aldıklarını açıkladı.

Kaynaklar, Erdoğan'ın Trump ile salıyı çarşambaya bağlayan gece gerçekleşen görüşmesinde, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yeni Suriye ordusuna entegrasyonunu ele aldığını söyledi. Erdoğan, Suriye yönetiminin DEAŞ dahil tüm terör örgütleriyle mücadelede kararlı olduğunu ve Türkiye'nin de bu konuda Suriye yönetimine desteğini sürdürdüğünü vurguladı.

thyu
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara geçtiğimiz mart ayında SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesi için SDG lideri Mazlum Abdi ile anlaşma imzaladı. (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Türk hükümetine yakın medya kuruluşlarından aktardığına göre Erdoğan, SDG'ye ABD desteği konusuna da değindi. Erdoğan, “Mart ayında Şam ile imzalanan anlaşma uyarınca SDG'nin Suriye ordusuna entegre edilmesinin ardından bu desteğin sürdürülmesine gerek kalmayacak… Suriye yönetimi, Türkiye'nin de desteğiyle, DEAŞ üyelerinin ve ailelerinin tutulduğu hapishanelerin kontrolünü ele geçirecek” ifadelerini kullandı.

SDG'ye yönelik suçlamalar

Erdoğan daha önce SDG'yi, lideri Mazlum Abdi ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara arasında imzalanan anlaşmayı geciktirmekle suçlamış, ‘SDG’nin anlaşmanın uygulanmamasının sonuçlarına katlanacağını ve Türkiye'nin bu konuyu yakından takip ettiğini’ belirtmişti.

Türkiye, ABD'nin ‘DEAŞ'a karşı savaşta yakın müttefik’ olarak gördüğü SDG'nin en büyük bileşeni olan YPG’nin dağıtılmasını, yabancı savaşçılarının Suriye'yi terk etmesini ve kalan savaşçıların yeni Suriye ordusuna entegre edilmesini talep ediyor. Washington ise ‘önemli bir müttefik’ olarak SDG'nin yanında durmaya devam edeceğini vurguluyor.

Kaynaklar, Erdoğan'ın Trump'la ayrıca, ‘ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarının kaldırılması kararının uygulanması için atılan adımları ve ABD'nin Suriye'deki güçlerinin durumunu, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarını, bunların durdurulması ihtiyacını ve Suriye'nin birliği ve egemenliğinin desteklenmesi için yapılacak çalışmaları’ da ele aldığını söyledi.

dfrgthy
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer dün Lahey'de düzenlenen NATO zirvesi çerçevesinde görüşmelerde bulundu. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Erdoğan dün NATO zirvesi çerçevesinde Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı görüşmede, “Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini koruyarak istikrarını desteklemeye devam edecektir” dedi.

Suriyeliler için kolaylıklar

Öte yandan Türkiye'deki Suriyeli sivil toplum aktivistleri, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Göç İdaresi Başkanlığı yetkilileriyle görüştüklerini ve Suriyelilerin statülerine ilişkin güvence aldıklarını açıkladılar.

Aktivistler, ‘Türkiye'de kalmak isteyen hiçbir Suriyelinin ülkesine dönmeye zorlanmayacağı, dönüşün sadece gönüllülük esasına dayanacağı ve daha sonra Türkiye'ye giriş yasağı getirilmeyeceği’ yönünde güvence aldıklarını ifade ettiler.

Türk yetkililer, ‘giriş ve vize işlemlerinin kolaylaştırılacağını, 1 Temmuz itibariyle sınır kapılarının çifte vatandaşlık sahiplerine ve birinci derece akrabalarına açılacağını ve Suriyeli üniversite öğrencilerinin, geçici koruma kartına sahip üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere, yılda dört kez kara kapılarından ülkelerine giriş yapmalarına izin verileceğini’ doğruladı.

Suriyeli aktivistler, Suriyelilerin ve Türklerin, Türkiye ve Suriye'de gayrimenkul sahibi olmalarının önündeki engellerin kaldırılması için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

hyu
Okulların kapanmasının ardından ülkelerine dönen Suriyeli mültecilerin sayısı artmaya başladı. (AFP)

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü, geçtiğimiz cuma günü okulların kapanmasının ardından gönüllü ve kalıcı dönüşler kapsamında gözle görülür bir artışa sahne olmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz cuma günü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Göç İdaresi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaptığı bir proje kapsamında gönüllü geri dönüşleri desteklemek amacıyla kurulan merkezin açılışında, Beşşar Esed rejiminin 8 Aralık 2024'te devrilmesinden bu yana 273 binden fazla Suriyelinin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü açıkladı.