Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları Toplantısı yapıldı

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları Toplantısı'nda, askeri işbirliklerinin daha da geliştirilmesi, bölgesel istikrar ve barış konuları görüşüldü

(AA)
(AA)
TT

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları Toplantısı yapıldı

(AA)
(AA)

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Savunma Bakanları 10. Toplantısı Bakü'de yapıldı. Toplantıya, Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze katıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Hasanov, ortak basın toplantısında, 10. kez yapılan bu görüşmelerin üç ülke arasındaki stratejik diyaloğun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Her üç ülkenin bölgesel barış ve istikrara önem verdiğini, her türlü tehlikenin önlenmesi ve işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Hasanov, terör ve bölücülük faaliyetlerinin bölgesel barış ve istikrara, ekonomik kalkınmaya tehdit oluşturduğunu, bununda tehlike arz ettiğini vurguladı.

Hasanov, “Bölge dışı devletlerin gerginliği tırmandırmaya yönelik çabalarını kabul edilemez bulduk. Tüm sorunların uluslararası hukuk temelinde, özellikle egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı gibi ilkeleri dikkate alarak, barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği bir kez daha ifade ettik” dedi.

Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında askeri, eğitim ve sağlık alanlarında iş birliklerinin ele alındığını, yeni tatbikatların düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Hasanov, "Üçlü düzeyde tatbikatların ve eğitim programlarının daha sıkı ve saha koşullarında gerçekleşmesinin önemini vurguladık. Bu tür tatbikatlar, askeri birimlerimiz arasında operasyonel uzlaşıya katkı sağlayacağı gibi üçlü işbirliğini yeni düzeye çıkarılması için temel oluşturulacak. Böylece bölgesel güvenliğe katkı sağlanacak. Azerbaycan olarak 2024 yılında üçlü düzeyde çeşitli askeri etkinlik planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hasanov, üç ülke arasındaki dostane ilişkilerin ve karşılıklı güvenin barış adına tüm taraflara bir örnek olduğunu belirterek, "Üçlü faaliyetimiz bölgesel istikrarın korunmasına yönelik bir barış mesajı olarak değerlendirilmelidir." diye konuştu.

Gürcistan Savunma Bakanı Burchuladze de üç ülke arasında askeri tatbikatların sürdürülmesi gerektiğinin önemine değindi.

Bu sene Gürcistan'da 7 uluslararası tatbikatın düzenlendiğini hatırlatan Burchuladze, Türkiye ve Azerbaycan'ın tatbikatlarda aktif katılımcı olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayan Burchuladze, "Bu bizim için çok önemli. Tüm formatlarda bu tutumunuzu açıkladığınız için sizlere teşekkür ediyoruz. Devletlerimizin sarsılmaz iradesinin göstergesi olarak, karşılıklı olarak toprak bütünlüğünü destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Burchuladze, Gürcistan'ın her zaman Güney Kafkasya'da barış ve istikrara katkıda bulunduğunu ve bölgesel barıştan yana olduğunu vurguladı.



MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
TT

MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)

Trablus hükümetinin destekçileri petrol ihracatını durduran ve dört yıllık göreceli istikrarı tehlikeye atan siyasi çıkmazdan bir çıkış yolu ararken, Türkiye'nin istihbarat şefi Libya'yı ziyaret etti.

Bir Türk güvenlik kaynağı bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ulusal istihbarat servisinin başkanı İbrahim Kalın'ın dün Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve diğer yetkililerle görüştüğünü söyledi. Dibeybe Libya'nın BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen ulusal birlik hükümetine başkanlık ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre kaynak, Kalın'ın Ankara'nın Libya'daki çatışmaları “ulusal anlaşma ve gerilimi daha da azaltma yoluyla” çözme umudunu dile getirdiğini ve Ankara'nın Libya'nın birliği ve istikrarına olan bağlılığını vurguladığını belirtti.

Kalın'ın ziyareti, Dibeybe’nin mayıs ayı sonunda Ankara'ya yaptığı ziyaretten beri iki taraf arasındaki en üst düzey temas olup, rakip Libyalı yetkililerin geçen ay Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir'in görevden alınmasına odaklanan siyasi açmazı yatıştırmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Libya Merkez Bankası, neredeyse tüm ulusal gelirin ana kaynağı olan Libya'nın petrol ihracatından elde edilen gelirleri alıyor ve dağıtıyor.

Kriz sırasında Libya'nın doğusundaki gruplar, Kebir'in görevden alınmasının geri alınmasını talep ederek, tüm petrol üretimini durdurduklarını açıkladılar. Bu gelişme, 2011'den bu yana çok az barış yaşayan ve 2014'te doğu ve batıdaki gruplar arasında bölünen Libya'da dört yıllık göreceli istikrarı sona erdirme riski taşıyor.