Prigojin, Putin’in desteğini mi bekliyordu?

‘Putin’in Şefi’ lakaplı Prigojin hırslarının kurbanı mı oldu?

Prigojin, Putin’in desteğini mi bekliyordu?
TT

Prigojin, Putin’in desteğini mi bekliyordu?

Prigojin, Putin’in desteğini mi bekliyordu?

Rus paramiliter Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigojin, Cuma günü başlattığı ‘isyanla’, yalnızca Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile değil, başta Kremlin olmak üzere Rusya’daki tüm iktidar kurumlarıyla yüzleşme yolunu seçti.

‘Putin’in şefi’ lakaplı Prigojin, belki de son ana kadar, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in bu mücadelede yakın bakanı Şoygu’nun yanında yer almayacağını ve geçmişte olduğu gibi, yaşanan krize uzlaşmacı bir çözüm önereceğini umuyordu.

Ancak etrafı hem içeriden hem de dışarıdan artan baskılarla çevrili olan Putin, şu anda silahlı bir ayaklanmanın gerçekleşmesine izin vermedi.

Putin halka sesleniş konuşmasında, “Karşımızda olan hainliktir. İç ayaklanma halkımıza hainliktir” ifadelerini kullanarak, hainlerin en sert biçimde cezalandırılacağını söyledi.

Bunun ardından Prigojin, Putin’in ‘yanlış seçimini’ eleştirerek, yakında Rusya’nın yeni bir başkanı olacağına dair söz verdi.

Putin’in Afrika, Suriye ve Ukrayna’daki politikaları için gizli bir çıkış kapısı olan Prigojin, askeri düzeni sert bir şekilde eleştiren, Savunma Bakanlığı’nın otoritesini baltalayan ve kendi bakış açısına göre Rusya’daki ‘durumu düzeltmeye’ çalışan bir isyancıya dönüştü.

Prigojin, 1961’de Putin’in doğum yeri olan Leningrad’da (şimdi St. Petersburg) doğdu.

Küçük yaşlardan itibaren saldırgan eğilimler gösteren Prigojin, ilk kez bir hırsızlık olayından dolayı hapse girdiğinde 18 yaşını doldurmamıştı. İki yıl sonra hapisten çıkan Prigojin, 1981'de hırsızlık, dolandırıcılık ve gençleri suça bulaştırma suçlarından hüküm giyerek 9 yıl hapis yattı.

Prigojin ile Savunma Bakanlığı arasındaki çatışma doruk noktasına ulaşırken, Prigojin’in askeri isyan başlatma kararı, Rusya’da bir iç depreme neden oldu. Dünya da iki gün boyunca Rusya’ya odaklandı.

Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun ‘Rusya topraklarında ilerlemeyi durdurma’ yönündeki teklifini dün kabul edip çekilmeye başladı.



Şiddetli deprem Himalaya bölgesini vurdu… 95 kişi hayatını kaybetti

TT

Şiddetli deprem Himalaya bölgesini vurdu… 95 kişi hayatını kaybetti

Pekin: Şarku’l Avsat
Pekin: Şarku’l Avsat

Yerel yetkililer, bugün Himalaya bölgesini vuran ve komşu Nepal'in başkenti Katmandu'da hissedilen depremde en az 95 kişinin öldüğünü ve 130 kişinin yaralandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Xinhua Haber Ajansı'ndan aktardığı habere göre, Tibet Özerk Bölgesi Deprem Bürosu'ndaki bir muhabir, üç kasabada can kaybı yaşandığını bildirdi. AFP ve ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun (USGS) bildirdiğine göre Nepal'in başkenti Katmandu'da yaşayanlar bugün şafak vakti Himalayalar'da Everest Dağı yakınlarındaki uzak bir bölgede meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından güçlü sarsıntılar hissetti.

dfvbgrtny
Çin'in Tibet kentindeki Shigatse Otoyolu yakınlarında, bölgede meydana gelen depremin ardından yola düşen kaya parçaları (AFP)

USGS, depremin merkez üssünün Çin'in Tibet sınırındaki dağlık Nepal kenti Lobuche'a 93 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtirken, AFP muhabirleri 200 kilometreden daha güneydoğudaki Katmandu'da çok sayıda binanın sallandığını bildirdi.

 dfbg
Depremin ardından evlerini terk eden Nepalliler (AP)

Çin Merkez Televizyonu (CCTV) bugün Tibet'teki Shigatse'yi 6,9 büyüklüğünde bir depremin salladığını bildirdi. Çin Deprem Ağı Merkezi'nden yapılan ayrı bir açıklamada, depremin 01.05'te meydana geldiği ve 10 kilometre derinlikte olduğu belirtildi.

Deprem 800 bin kişiye ev sahipliği yapan Shigatse bölgesinde hissedildi. Bölge, Tibet'teki en önemli Budist figürlerden biri olan Panchen Lama'nın geleneksel ikametgâhıdır. Tingri'deki köyler deprem sırasında güçlü sarsıntılar olduğunu ve bunu onlarca artçı sarsıntının izlediğini bildirdi.

cdfvrgt
Deprem sonrası Tibet'teki bir kafede meydana gelen hasar (AFP)

Lhotse kasabasında meydana gelen depremin ardından sosyal medyada paylaşılan bir videoda yıkılan vitrinler ve yollara saçılan enkazlar görülüyor.

xscvfg
Çin'in Tibet bölgesindeki Shigatse kentinde meydana gelen depremin ardından yoldaki enkazı gösteren videodan alınan ekran görüntüsü (AFP)

Reuters, uydu ve sokak fotoğraflarıyla eşleşen yakındaki binalar, pencereler, yol düzeni ve tabelalardan konumu doğrulayabildi. Xinhua, depremin merkez üssüne 20 kilometre mesafede 3 kasaba ve 27 köy bulunduğunu ve toplam nüfusun yaklaşık 6 bin 900 kişi olduğunu bildirdi. Xinhua, yerel hükümet yetkililerinin depremin etkisini değerlendirmek ve kayıpları doğrulamak için yakındaki kasabalarla irtibat halinde olduğunu söyledi.

dfvgt
Çin'in Tibet eyaletindeki Shigatse kentinde meydana gelen depremin ardından yol üzerindeki enkaz (AFP)

Deprem, yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Nepal'in başkenti Katmandu'da da hissedildi ve bölge sakinleri evlerini terk etti. Deprem Butan'ın başkenti Timpu'yu ve Nepal'e sınırı olan kuzey Hindistan eyaleti Bihar'ı da sarstı.

rtghy
Çin'in Tibet bölgesindeki Shigatse kentinde meydana gelen depremin ardından hasar görmüş bir araç (AFP)

Hindistan'daki yetkililer şu ana kadar herhangi bir hasar ya da maddi kayıp bildirilmediğini söyledi.

scdvfbgh
Tibet bölgesindeki Shigatse'de bir köyde meydana gelen depremden sonra hasar gören evler (Reuters)

Çin'in güneybatı kesimleri, Nepal ve kuzey Hindistan, Hint ve Avrasya tektonik plakalarının çarpışması nedeniyle sık sık depremlere maruz kalıyor. Reuters’a göre, 2008 yılında Çin'in Siçuan eyaletinde meydana gelen güçlü bir deprem yaklaşık 70 bin kişinin ölümüne yol açtı. 2015 yılında 7,8 büyüklüğünde bir deprem Katmandu yakınlarındaki bir bölgeyi sarsmış, Nepal'in en kötü depreminde yaklaşık 9 bin kişi ölmüş ve binlerce kişi de yaralanmıştı.