Wall Street Journal: Riyad ve Tesla Suudi Arabistan’da fabrika kurmak için görüşüyor

Tesla üretimi elektrikli otomobiller (Getty)
Tesla üretimi elektrikli otomobiller (Getty)
TT

Wall Street Journal: Riyad ve Tesla Suudi Arabistan’da fabrika kurmak için görüşüyor

Tesla üretimi elektrikli otomobiller (Getty)
Tesla üretimi elektrikli otomobiller (Getty)

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan, ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla ile Suudi Arabistan’da bir fabrika kurulması konusunda görüşmelere başladı.

Söz konusu kaynaklar, görüşmelerin henüz çok erken bir aşamada olduğunu da ekledi.

Bu haberden birkaç saat önce, İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’de görüştüğü Tesla CEO’su Elon Musk’a, Tesla’nın bir sonraki fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrıda bulunduğunu duyurdu.

Musk, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Tesla’nın 2023 sonuna kadar yeni bir fabrika için yer seçebileceğini söylemişti.

Şu anda 6 fabrikası bulunan şirket, küresel varlığını genişletmek amacıyla Meksika’da yedinci fabrikayı inşa ediyor.

2022’de yaklaşık 1,3 milyon araç satışı gerçekleştiren Tesla, bu rakamı 2030 yılına kadar yılda 20 milyona çıkarmayı hedefliyor.



Ukrayna, parasını euroya endekslemeye hazırlanıyor

AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
TT

Ukrayna, parasını euroya endekslemeye hazırlanıyor

AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)

Ukrayna, para birimi grivnayı ABD doları yerine euroya endekslemeyi planlıyor.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Andriy Pışnıy, Reuters’a yaptığı açıklamada, Ukrayna Grivnası için Amerikan doları yerine euronun referans alınmasına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti.

Pışnıy, bu adımın potansiyel Avrupa Birliği (AB) üyeliği, küresel ticarette yaşanan sorunlar ve piyasalardaki dalgalanmalarla ilişkili olduğunu belirtti.

Geçişin “karmaşık ve kapsamlı bir hazırlık gerektirdiğini” söyleyen Merkez Bankası başkanı, AB’nin Ukrayna’nın savunma kapasitesine desteğinin de değerlendirme sürecinde önemli rol oynadığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir’le maden anlaşmasıyla ilgili sorun yaşadıktan sonra Kiev’e askeri desteği bir süreliğine askıya almıştı. Daha sonra uzun müzakerelerin ardından 1 Mayıs’ta taraflar arasında nadir toprak elementlerinin kullanımını da kapsayan "ekonomik ortaklık" anlaşmasının imzalandığı duyurulmuştu.

Anlaşma uyarınca ABD, bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında Ukrayna'nın doğal kaynaklarına erişebilecek.

AB de Rusya işgaline karşı Ukrayna’nın güvenliğine desteği artırma taahhüdü vermişti.

Avrupa finans devi Societe Generale'den Phoenix Kalen, Ukrayna'nın değişen dünya düzeninde jeopolitik, güvenlik ve ticaret bağlarını yeniden oluşturmaya çalıştığı yorumunu yapıyor:

Ukrayna'nın kaderi kesinlikle Avrupa'ya ve Avrupa savunmasına bağlı. Bu açıdan bakıldığında, tüm ekonomik ve siyasi hedefler halen büyük ölçüde euroya bağlı olacak. Böyle bir değişimi düşünmeleri birçok açıdan mantıklı.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Moldova’yla tam üyelik müzakerelerine Haziran 2024’te başlamıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu yıl şubatta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın siyasi ve yargı sistemindeki reformları mevcut hızda sürdürmesi halinde 2030’a kadar AB'ye katılabileceğini söylemişti.

Moldova da AB’ye katılım müzakerelerinin parçası olarak, 2 Ocak'ta Moldova Leyi için referans para birimini dolardan euroya çevirmişti.

Independent Türkçe, Reuters, Politico