Tesla, ABD'de ilk "otopilot" davasını kazandı

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, "otopilot" sürücü destek sisteminin ölümlü kazaya yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davayı kazandı

(AA)
(AA)
TT

Tesla, ABD'de ilk "otopilot" davasını kazandı

(AA)
(AA)

Tesla aleyhinde, 2019'da meydana gelen bir kaza sonrası araçtaki iki yolcu tarafından "otopilotun arızalı olduğu" suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı.

Kaliforniya eyaletindeki Riverside County Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada 12 üyeli jüri, kazaya karışan araçta üretim hatasının bulunmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Davacılar, araç sahibi Micah Lee'nin hayatını kaybettiği ve kendilerinin ise ciddi şekilde yaralandığı kazada, otopilot sisteminin Model 3 aracının aniden yoldan çıkmasına ve bir ağaca çarparak alevler içinde kalmasına neden olduğunu iddia etmişti.

Tesla ise kazaya "insan hatasının neden olduğunu" savunmuştu. Araç sürücüsü Lee'nin direksiyona geçmeden önce alkol aldığını kaydeden Tesla, sorumluluğu reddetmiş ve kaza sırasında otopilotun devrede olup olmadığının ise belirsiz olduğunu aktarmıştı.

ABD basınında, dava sonucu, ülke genelinde benzer birçok davayla karşı karşıya olan ve ilk kazanımını elde eden Tesla için "büyük bir zafer" olarak nitelendirildi.



G20 süper zenginleri vergilendirmek için 'işbirliği' sözü verdi

Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
TT

G20 süper zenginleri vergilendirmek için 'işbirliği' sözü verdi

Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)

Grubun maliye bakanlarının Rio de Janeiro'da bir araya gelmesinin ardından kabul edilen bildiriye göre, G20 ülkeleri süper zenginleri vergilendirmek için birlikte çalışmayı kabul etti, ancak küresel bir vergi sistemi üzerinde anlaşmaya varamadı.

AFP'nin haberine göre, grubun dönem başkanlığını yürüten Brezilya'dan yapılan açıklamada, “Vergi egemenliğine tam saygı göstererek, yüksek net değere sahip bireylerin etkin bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği yapmaya çalışacağız” denildi.

Bakanlar beyanlarında "zenginlik ve gelirdeki eşitsizliğin ekonomik büyümeyi ve sosyal uyumu baltaladığını ve sosyal kırılganlıkları artırdığını" belirtti. Bildirgede “etkili, adil ve artan oranlı vergi politikaları” çağrısında bulunuldu.

Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad, “en zengin 20 ülkenin, zenginlerden değil yoksullardan artan oranlı vergi alınmasıyla ilgili bir sorunumuz olduğunu görmelerinin ahlaki açıdan önemli olduğunu” söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva dün yaptığı açıklamada, G20'nin “mali adalet” lehindeki deklarasyonunu “zamanında ve memnuniyetle” karşıladı.

Şarku’l Avsat’ın AFPden aktardığına göre Georgieva yaptığı açıklamada "G20 bakanlarının artan oranlı vergilendirmeye ilişkin ortak vizyonu zamanında ve memnuniyetle karşılanıyor, çünkü sosyal ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılarken mali rezervleri yenileme ihtiyacı birçok ülkede zor kararlar gerektiriyor. Vergi adaletinin güçlendirilmesi, bu kararların sosyal olarak kabul edilmesine katkıda bulunuyor" ifadesini kullandı.