ABD'den kripto para birimi karıştırıcısı Sinbad'a yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore destekli siber korsanlık grubu "Lazarus"un kara para aklama aracı olarak kullandığı iddiasıyla kripto para birimi karıştırıcısı Sinbad'a yaptırım uyguladı

(AA)
(AA)
TT

ABD'den kripto para birimi karıştırıcısı Sinbad'a yaptırım

(AA)
(AA)

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisince (OFAC) Lazarus Grubu'na önemli bir kara para aklama aracı olarak hizmet veren kripto para birimi karıştırıcısı Sinbad'ın yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

Sinbad'ın Lazarus Grubu soygunlarından milyonlarca dolar değerinde sanal para birimini işlediği belirtilen açıklamada, karıştırıcının ayrıca siber suçlularca yaptırımlardan kaçınma, uyuşturucu kaçakçılığı ve çocuklara yönelik cinsel istismar malzemelerinin satın alınması ve darknet pazarlarında yasa dışı satışlar gibi kötü niyetli faaliyetlerle bağlantılı işlemleri gizlemek için de kullanıldığı iddia edildi.

Açıklamada, Sinbad'a yaptırım uygulanmasının, kötü niyetli siber aktörlerin, yasa dışı faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin kökenlerini ve varış noktalarını gizlemek için kullandıkları sistemleri açığa çıkarmaya yönelik daha önceki eylemlere dayandığı bildirildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Lazarus Grubu gibi suç aktörlerinin çalıntı varlıkları aklamasına olanak tanıyan karıştırıcı hizmetlerinin ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Hazine Bakanlığı ve ABD hükûmeti partnerlerinin, Sinbad gibi sanal para karıştırıcıların yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırmasını önlemek için ellerindeki tüm araçları kullanmaya hazır olduğuna dikkati çeken Adeyemo, dijital varlık ekosisteminde yasa dışı aktörlere karşı harekete geçmekten çekinmeyeceklerini belirtti.



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post