Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü negatife çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünün durağandan negatife çevrildiğini bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü negatife çevirdi

(AA)
(AA)

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, Çin’in “A1” seviyesinde olan yerel ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notlarının teyit edildiği, ülkenin kredi notu görünümünün ise durağandan negatife düşürüldüğü belirtildi.

Moody’s açıklamasında, “Not görünümündeki değişiklik, mali açıdan stres altındaki bölgesel ve yerel yönetimlere ve Kamu İktisadi Teşebbüslerine hükümet ve kamu sektörü tarafından mali destek sağlanacağına dair artan bulguları yansıtmaktadır.” ifadesi yer aldı.

Çin’in kredi notu görünümündeki aşağı yönlü revizyonun, aynı zamanda orta vadede yapısal ve kalıcı olarak düşük büyümeye ilişkin riskleri ülkenin emlak sektöründe devam eden daralmaya ilişkin yükselen riskleri yansıtmakta olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Görünüm değişikliği aynı zamanda yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe devam eden daralmayla ilgili artan riskleri de yansıtıyor." değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, “(Ülkede yaşanan) son gelişmeler, Moody's'in, ülkenin mali gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratacak şekilde koşullu yükümlülük risklerinin arttığı yönündeki değerlendirmesiyle tutarlıdır.” yorumuna yer verildi.

Çin ekonomisinde gelecek yıl ve 2025'te yüzde 4 seviyesinde büyüme beklendiğinin belirtildiği açıklamada, ülkede ekonomik büyümenin 2026 ve 2030 yılları arasında ise ortalama yüzde 3,8 seviyesinde kaydedilmesinin öngörüldüğüne vurgu yapıldı.

Açıklamada, ülkede zayıflayan demografiyi de içeren yapısal unsurların, Çin’in ekonomik büyümesinin potansiyel olarak 2030 yılında yüzde 3,5 seviyesine kadar gerilemesine neden olabileceğine dikkat çekildi.



Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
TT

Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün Cezayir, Brunei, Irak, Libya, Moldova ve Filipinler olmak üzere altı ülkeye gümrük tarifeleriyle ilgili mektuplar gönderdi.

Mektuplar Cezayir, Irak ve Libya'ya yüzde 30, Brunei ve Moldova'ya yüzde 25, Filipinler'e ise yüzde 20 gümrük vergisi uygulanmasını içeriyordu.

Trump ayrıca Brezilya'dan gelen mallara 1 Ağustos'tan itibaren yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını duyururken, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya desteğini ifade etti.

ABD Başkanı Brezilya ile ticari ilişkilerin mütekabiliyet ilkesinden uzak olduğunu belirtti.

Trump'ın mektubunda yüzde 50 gümrük vergisinin sektöre özel tüm gümrük vergilerinden ayrı olacağı ifade edildi.

Trump'ın yorumları Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'ya yazdığı mektupta yer aldı. Trump, Brezilya'nın önemli bir üyesi olduğu BRICS ülkelerini eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD yönetiminin Amerika ile ticaret dengesinde fazla veren ülkelere gümrük vergisi uygulamak için belirlediği son tarih dün doluyordu ancak Trump bu tarihi ağustos ayının ilk gününe erteledi.

Trump, özellikle gümrük vergisi uyguladığı bu ülkelere neden ağustos ayının ilk gününe kadar süre vermediğini açıklamadı.