Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü negatife çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünün durağandan negatife çevrildiğini bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü negatife çevirdi

(AA)
(AA)

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, Çin’in “A1” seviyesinde olan yerel ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notlarının teyit edildiği, ülkenin kredi notu görünümünün ise durağandan negatife düşürüldüğü belirtildi.

Moody’s açıklamasında, “Not görünümündeki değişiklik, mali açıdan stres altındaki bölgesel ve yerel yönetimlere ve Kamu İktisadi Teşebbüslerine hükümet ve kamu sektörü tarafından mali destek sağlanacağına dair artan bulguları yansıtmaktadır.” ifadesi yer aldı.

Çin’in kredi notu görünümündeki aşağı yönlü revizyonun, aynı zamanda orta vadede yapısal ve kalıcı olarak düşük büyümeye ilişkin riskleri ülkenin emlak sektöründe devam eden daralmaya ilişkin yükselen riskleri yansıtmakta olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Görünüm değişikliği aynı zamanda yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe devam eden daralmayla ilgili artan riskleri de yansıtıyor." değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, “(Ülkede yaşanan) son gelişmeler, Moody's'in, ülkenin mali gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratacak şekilde koşullu yükümlülük risklerinin arttığı yönündeki değerlendirmesiyle tutarlıdır.” yorumuna yer verildi.

Çin ekonomisinde gelecek yıl ve 2025'te yüzde 4 seviyesinde büyüme beklendiğinin belirtildiği açıklamada, ülkede ekonomik büyümenin 2026 ve 2030 yılları arasında ise ortalama yüzde 3,8 seviyesinde kaydedilmesinin öngörüldüğüne vurgu yapıldı.

Açıklamada, ülkede zayıflayan demografiyi de içeren yapısal unsurların, Çin’in ekonomik büyümesinin potansiyel olarak 2030 yılında yüzde 3,5 seviyesine kadar gerilemesine neden olabileceğine dikkat çekildi.



ÇKP'nin büyüme hedeflerini eleştiren Çinli iktisatçı "susturuldu"

Çin, uzun vadede büyüme hedeflerini yakalamak için para politikalarını tekrar gözden geçiriyor (Reuters)
Çin, uzun vadede büyüme hedeflerini yakalamak için para politikalarını tekrar gözden geçiriyor (Reuters)
TT

ÇKP'nin büyüme hedeflerini eleştiren Çinli iktisatçı "susturuldu"

Çin, uzun vadede büyüme hedeflerini yakalamak için para politikalarını tekrar gözden geçiriyor (Reuters)
Çin, uzun vadede büyüme hedeflerini yakalamak için para politikalarını tekrar gözden geçiriyor (Reuters)

Çin'de devletin ekonomi politikasını eleştiren iktisatçı Gao Shanwen'e kamuoyu önünde konuşma yasağı getirildiği iddia ediliyor.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Gao'nun 12 Aralık'ta Washington'da düzenlenen bir ekonomi forumunda yaptığı eleştirilerle Çin lideri Şi Cinping'i kızdırdığını yazıyor. 

Gao, Çin'in yaklaşık yüzde 5'lik büyüme tahmininin gerçekçi olmadığını ve asıl oranın bunun altında kalacağını savunmuştu. 

Çin devletine ait finans firması SDIC Securities'in başekonomisti Gao, şu ifadeleri kullanmıştı: 

Çin'in gerçek büyüme rakamını bilmiyoruz. Benim tahminim, resmi rakam yüzde 5'e yakın olsa da son iki ila üç yılda gerçek gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme rakamının ortalama yüzde 2 civarına çıkabileceği yönünde.

İktisatçı, Pekin yönetiminin ekonomiyi canlandıracak adımları atamayabileceğini de iddia etmişti: 

Ekonomiyi canlandırma çabaları çok oportünist. Neticede vaat ettiklerini çok iyi şekilde yerine getirebileceklerini sanmıyorum.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynakların paylaştığı bilgilere göre Şi, bu açıklamaları nedeniyle ekonomist hakkında inceleme başlatılmasını talep etti. Ayrıca Gao'ya belirsiz bir süre kamuoyu önünde konuşma yasağı da getirildi. 

Diğer yandan yetkililer, Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetimine ekonomi politikaları hakkında danışmanlık hizmeti veren Gao'nun işten atılmadığını belirtiyor. 

Çin'de önde gelen bir düşünce kuruluşunda çalışan üst düzey ekonomistlerden Zhu Hengpeng'in de Şi'nin politikalarını eleştirdiği gerekçesiyle geçen yıl görevinden alındığı bildirilmişti. WSJ'nin eylüldeki haberinde paylaşılan bilgilere göre Zhu, sözkonusu eleştirileri özel bir sohbet grubunda yapmıştı. 

Çin bir süredir ekonomideki olumsuz gidişatı tersine çevirmeye çalışıyor. ÇKP Merkez Komitesi Politika Bürosu'nun aralıktaki toplantısında, 14 yılın ardından para politikasında gevşemeye gidilmesi kararı alınmıştı. 

Pekin, yerel yönetimlerin karşılaştığı finansman zorluklarını hafifletmek ve zayıflayan ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmak için kasımda 10 trilyon yuanlık (yaklaşık 48 trilyon TL) bir borç paketi de açıklamıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times