Kasımda aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde kasımda en yüksek aylık reel getiri yüzde 2 ile külçe altında gerçekleşti

(AA)
(AA)
TT

Kasımda aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu

(AA)
(AA)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre, kasımda en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2 ile külçe altında oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de külçe altın yatırımcısına yüzde 2,47 kazanç sağladı.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 2,27 yatırımcısına reel getiri imkanı sağlarken dolar yüzde 0,02 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,9 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,85 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde, avro yüzde 1,8 reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,47, mevduat faizi (brüt) yüzde 1, BIST 100 endeksi yüzde 5,34 ve DİBS yüzde 6,27 oranında yatırımcısını kayba uğrattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,14 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken , TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,06 ile yatırımcısına kaybettirdi. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,36, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24,82 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 29,31, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,12 ile en yüksek reel getiri oluşturan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 43,43, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 46,13 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde, külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,48, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,19 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından BIST 100 endeksi yüzde 21,16, avro yüzde 14,64 ve dolar yüzde 8,18 reel getiri sağlarken mevduat faizi (brüt) yüzde 19,37 ve DİBS yüzde 47,49 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi yüzde 6,4, avro yüzde 0,67 reel getiri imkanı sağlarken, dolar yüzde 4,99, mevduat faizi (brüt) yüzde 29,19 ve DİBS yüzde 53,88 kayba yol açtı.



Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
TT

Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün Cezayir, Brunei, Irak, Libya, Moldova ve Filipinler olmak üzere altı ülkeye gümrük tarifeleriyle ilgili mektuplar gönderdi.

Mektuplar Cezayir, Irak ve Libya'ya yüzde 30, Brunei ve Moldova'ya yüzde 25, Filipinler'e ise yüzde 20 gümrük vergisi uygulanmasını içeriyordu.

Trump ayrıca Brezilya'dan gelen mallara 1 Ağustos'tan itibaren yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını duyururken, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya desteğini ifade etti.

ABD Başkanı Brezilya ile ticari ilişkilerin mütekabiliyet ilkesinden uzak olduğunu belirtti.

Trump'ın mektubunda yüzde 50 gümrük vergisinin sektöre özel tüm gümrük vergilerinden ayrı olacağı ifade edildi.

Trump'ın yorumları Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'ya yazdığı mektupta yer aldı. Trump, Brezilya'nın önemli bir üyesi olduğu BRICS ülkelerini eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD yönetiminin Amerika ile ticaret dengesinde fazla veren ülkelere gümrük vergisi uygulamak için belirlediği son tarih dün doluyordu ancak Trump bu tarihi ağustos ayının ilk gününe erteledi.

Trump, özellikle gümrük vergisi uyguladığı bu ülkelere neden ağustos ayının ilk gününe kadar süre vermediğini açıklamadı.