TCMB'nin resmi rezerv varlıkları kasımda 136,7 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) resmi rezerv varlıkları, kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,3 artarak 136,7 milyar dolara yükseldi.

(AA)
(AA)
TT

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları kasımda 136,7 milyar dolar oldu

(AA)
(AA)

TCMB tarafından, Kasım 2023 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 8,3 artarak 136,7 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 11,2 artarak 82,9 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 4,6 artarak 46,3 milyar dolara yükseldi.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,8 artarak 52,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 44,2 milyar doları anapara, 8,7 milyar doları faizden oluştu.

Aynı dönemde, Merkez Bankasının yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 82 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 30,2 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülükler (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) kasımda bir önceki aya göre yüzde 5,1 artarak 50,7 milyar dolara yükseldi.​​​​​​

Merkez Bankası rezervleri 142,5 milyar dolarla rekor kırdı

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 15 Aralık itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 890 milyon dolar artışla 95 milyar 399 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 8 Aralık'ta 94 milyar 509 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 265 milyon dolar artarak 46 milyar 864 milyon dolardan 47 milyar 129 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 15 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 154 milyon dolar yükselişle 141 milyar 374 milyon dolardan 142 milyar 528 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Toplam rezervlerde mayıs sonundan 15 Aralık ile biten haftaya kadar geçen sürede artış, 44 milyar 70 milyon dolar olurken, söz konusu artış yüzde 44,8'e karşılık geldi.



İsrail'in İran'a saldırmasının ardından petrol fiyatları varil başına 4 dolardan fazla arttı

İsrail saldırıları nedeniyle Tahran'da meydana gelen patlamanın ardından dumanlar yükseldi (AP)
İsrail saldırıları nedeniyle Tahran'da meydana gelen patlamanın ardından dumanlar yükseldi (AP)
TT

İsrail'in İran'a saldırmasının ardından petrol fiyatları varil başına 4 dolardan fazla arttı

İsrail saldırıları nedeniyle Tahran'da meydana gelen patlamanın ardından dumanlar yükseldi (AP)
İsrail saldırıları nedeniyle Tahran'da meydana gelen patlamanın ardından dumanlar yükseldi (AP)

Petrol fiyatları, İsrail'in İran'ı bombaladığını açıklamasının ardından bugün varil başına 4 dolardan fazla yükseldi. Bu durum, Ortadoğu'da gerginliğin tırmanacağı ve petrol arzını etkileyebileceği endişelerini artırdı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 4,02 dolar (yüzde 5,8) artışla, varil başına 73,38 dolara yükseldi.

ABD Batı Teksas petrolü de varil başına 4,35 dolar (yüzde 6,39) artışla, varil başına 72,39 dolara çıktı.