Temettü açıklaması Google'ın hisselerini fırlattı

Hisse fiyatının yüzde 16'nın üzerinde artmasıyla şirketin borsa değeri 2 trilyon doları aştı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Temettü açıklaması Google'ın hisselerini fırlattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisse senedi fiyatı, üç aylık kazanç raporunu yayımlaması ve yatırımcılara nakit temettü dağıtacağını açıklamasının ardından perşembe günü yaklaşık yüzde 16 fırladı.

Şirket 31 Mart'ta sona eren çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha fazla kâr bildirdi.

Bu çeyrekte Wall Street'in satış beklentilerini aştı ve yatırımcılarına hisse başına 20 sentlik ilk nakit temettüsünü açıkladı.

Şirketin CEO'su Sundar Pichai, "İlk çeyrekteki sonuçlarımız arama, YouTube ve buluttan gelen güçlü performansı yansıtıyor" dedi ve Google'ın yapay zeka hizmetlerinin şirketin ana işine çok faydalı olduğunu ekledi.

Mesai sonrası yapılan işlemlerde, şirketin hisseleri yaklaşık yüzde 16 fırladı ve borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 2 trilyon doları aştı.

Pichai, Google'ın gelir artışlarının önemli bir kısmının yeni yapay zeka hedeflerine atfedilebileceğini söyledi.

Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Yapay zeka özetlerini kullanan insanlar arasında arama kullanımında bir artış görmek bize cesaret veriyor" dedi.

Bu ay Google, insanların daha üretken olmasını sağlayabileceğini iddia ettiği bir dizi yeni yapay zeka özelliği yayımladı.

Yapay zeka araçları Google'ın "Cloud Next" etkinliğinde tanıtıldı ve yakında Google Docs ve Sheets'in yanı sıra Gmail'i de içeren Google'ın Workspace paketine gelecek.

Bazıları "Gemini in Gmail"in bir parçası olan araçlar, kullanıcılara taslak olarak yazdıkları notları yapay zeka aracılığıyla düzgün yazılmış bir mesaja dönüştürme imkanı tanıyacak.

Pichai, "Gemini dönemimizde epey ilerledik ve şirket genelinde harika bir momentum var" dedi.

Yapay zeka araştırma ve altyapısındaki liderliğimiz ve küresel ürün ayak izimiz, bizi bir sonraki yapay zeka inovasyonu dalgası için iyi bir konuma getiriyor.

Yapay zeka halihazırda Google'ın bulut bilişim bölümünün büyümesini destekliyor ve bölümün üç aylık geliri geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 fırlayarak 9,57 milyar dolara ulaştı.

Ancak, teknoloji devinin İsrail devleti ve ordusuyla yaptığı 1,2 milyar dolarlık sözleşmeye karşı düzenlenen protestolara katılan düzinelerce çalışanın işten çıkarılması nedeniyle bulut bölümü zorluklarla da karşı karşıya.

Protestoyu düzenleyen No Tech for Apartheid adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun sözcüsü "Şirket muhalefeti bastırmaya, çalışanlarını susturmaya ve onlar üzerindeki gücünü yeniden tesis etmeye çalışıyor" demişti.

Independent Türkçe



Ticaret savaşı sürerken Çin, ABD’ye el uzattı: Ay numuneleri paylaşılacak

Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
TT

Ticaret savaşı sürerken Çin, ABD’ye el uzattı: Ay numuneleri paylaşılacak

Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)

ABD’yle ticaret savaşına rağmen Çin, Ay'dan topladığı kaya örneklerini Amerikalı bilim insanlarıyla paylaşacak. 

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nden (CNSA) dün yapılan açıklamada, ABD’de NASA'dan fon alan Brown Üniversitesi ve Stony Brook'taki New York Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacıların, Ay’dan alınan örnekleri incelemesine izin verileceği belirtildi. 

Bunlara ek olarak numuneler Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Japonya ve Pakistan’dan birer üniversiteyle daha paylaşılacak. 

CNSA Direktörü Shan Zhongde, Ay’dan alınan kaya parçalarının “tüm insanlığın paylaştığı bir hazine” niteliğinde olduğunu söyledi. 

Bilim insanlarının erişimine açılacak numuneler, Çin’in insansız uzay aracı Chang’e 5 tarafından 2020’de Ay’dan Dünya’ya getirilmişti. ABD ve Sovyetler Birliği, 1972’de Ay’dan kaya örneği almıştı. Chang’e 5 göreviyle Çin, bunu başaran üçüncü ülke oldu.

Geçen yıl haziranda görevini tamamlayan Chang’e 6 ise Ay’ın uzak yüzünden kaya numunesi getirmişti. Böylelikle Çin bir ilke imza atmıştı.  

Çin’in uzay programını tasarlayan Wu Weiren, Reuters’a verdiği söyleşide ABD’nin son dönemdeki “izolasyonist” politikasını eleştirerek şu ifadeleri kullandı: 

ABD geçmişte dünyaya açık olmasına rağmen şimdi epey kapalı görünüyor. Bizse geçmişte kapalıydık ve şimdi açığız. Bunun nedeni ulusumuzun genel anlamda gücünün ve özgüveninin artmasıdır.

Washington ve Pekin arasındaki ortak uzay çalışmaları, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde 2011’de yürürlüğe konan yasa nedeniyle sekteye uğramıştı. Yasa uyarınca NASA’nın FBI’yla birlikte çalışarak, Çin’le gerçekleştirilecek herhangi bir görüşme veya ortak projenin ABD ulusal güvenliğini tehdit etmeyeceğini Kongre’ye belgelemesi isteniyor. Kongre’den onay çıkmadığı sürece ortak proje geliştirilemiyor.

NASA Direktörü Bill Nelson, Ay’dan toplanan numunelerin ABD’deki üniversitelere getirilmesi amacıyla gerekli belgelerin hazırlanmasında FBI’yla ortak çalışacaklarını belirtmişti.

Çin’in kaya örneklerini ABD’yle paylaşma kararı, iki ülke arasında başlayan ticaret savaşının etkileri sürerken geldi. Reuters, Pekin’in uzay araştırmalarındaki gücünü hem yakın ortakları hem de ABD’yle daha sıkı siyasi bağlar kurmak için kullanmayı hedeflediğini yazıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.

Independent Türkçe, BBC, Reuters