G20 süper zenginleri vergilendirmek için 'işbirliği' sözü verdi

Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
TT

G20 süper zenginleri vergilendirmek için 'işbirliği' sözü verdi

Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)
Brezilya G20'nin dönem başkanlığını yürütüyor (AFP)

Grubun maliye bakanlarının Rio de Janeiro'da bir araya gelmesinin ardından kabul edilen bildiriye göre, G20 ülkeleri süper zenginleri vergilendirmek için birlikte çalışmayı kabul etti, ancak küresel bir vergi sistemi üzerinde anlaşmaya varamadı.

AFP'nin haberine göre, grubun dönem başkanlığını yürüten Brezilya'dan yapılan açıklamada, “Vergi egemenliğine tam saygı göstererek, yüksek net değere sahip bireylerin etkin bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği yapmaya çalışacağız” denildi.

Bakanlar beyanlarında "zenginlik ve gelirdeki eşitsizliğin ekonomik büyümeyi ve sosyal uyumu baltaladığını ve sosyal kırılganlıkları artırdığını" belirtti. Bildirgede “etkili, adil ve artan oranlı vergi politikaları” çağrısında bulunuldu.

Brezilya Maliye Bakanı Fernando Haddad, “en zengin 20 ülkenin, zenginlerden değil yoksullardan artan oranlı vergi alınmasıyla ilgili bir sorunumuz olduğunu görmelerinin ahlaki açıdan önemli olduğunu” söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva dün yaptığı açıklamada, G20'nin “mali adalet” lehindeki deklarasyonunu “zamanında ve memnuniyetle” karşıladı.

Şarku’l Avsat’ın AFPden aktardığına göre Georgieva yaptığı açıklamada "G20 bakanlarının artan oranlı vergilendirmeye ilişkin ortak vizyonu zamanında ve memnuniyetle karşılanıyor, çünkü sosyal ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılarken mali rezervleri yenileme ihtiyacı birçok ülkede zor kararlar gerektiriyor. Vergi adaletinin güçlendirilmesi, bu kararların sosyal olarak kabul edilmesine katkıda bulunuyor" ifadesini kullandı.



İş stresi alkol tüketimini artırıyor: Çalışanların yüzde 64'ü etkileniyor

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

İş stresi alkol tüketimini artırıyor: Çalışanların yüzde 64'ü etkileniyor

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni bir araştırmaya göre çalışanların neredeyse üçte ikisi iş kaynaklı stres veya baskılar nedeniyle daha fazla alkol tüketiyor.

Alcohol Change UK'in 2 bin çalışanla yaptığı ankete göre, Birleşik Krallık'ta çalışanların yüzde 64'ü işle ilgili nedenlerden dolayı alkol kullandığını bildirdi. Son 12 ayda artan tüketimin arkasında iş stresi, baskı ve kaygı var.

Her 10 kişiden 4'ü işle ilgili kaygılar nedeniyle alkol tüketimini artırdığını söylerken, katılımcıların yüzde 38'i iş stresiyle başa çıkmak için daha fazla içtiğini belirtti.

Üçte birinden fazlası işyerindeki baskı veya son teslim tarihleri nedeniyle daha fazla içki içerken, yüzde 29'u iş güvensizliği nedeniyle alkol tüketiminin arttığını söyledi.

Alcohol Change UK araştırma grubunun danışmanlık ve eğitim müdürü Jane Gardiner şunları söyledi:

Yaptığımız işler son derece çeşitli olsa da bu araştırma geçen yıl birçoğumuzun işle ilgili stres, kaygı, baskı ve iş güvensizliğini yönetmek amacıyla daha fazla alkol aldığını gösteriyor. Ancak alkol, yetersiz uykudan akşamdan kalmalığa, yüksek tansiyondan depresyona kadar birçok sağlık sorununa yol açarak genel sağlığımıza ve refahımıza ciddi zararlar verebilir. Bazıları için kısa süreli bir rahatlama sağlasa da zaman içinde stres, kaygı ve baskı duygularını daha da kötüleştirmesi ve istesek bile kurtulması zor bir kendi kendini tedavi etme döngüsüne yol açması daha olası.

Alkol Farkındalık Haftası'nın başlangıcı münasebetiyle yayımlanan araştırma, çalışanların işyerinde alkol konusunda önleyici eylem ve eğitim taleplerini ortaya koydu.

Bu yılın teması "Alkol ve iş", çalışma ortamlarının ve baskıların içki içme şeklimizi nasıl etkileyebileceğine ve nasıl daha sağlıklı, daha kapsayıcı işyeri kültürleri oluşturabileceğimize odaklanıyor.

Ankete katılan her 10 çalışandan 8'inden fazlası, işverenlerin işyerinde alkol konusunu ele almada bazı sorumlulukları olduğuna inanıyor. Ancak üçte birinden fazlası işyerinde alkol yerine ruh sağlığı hakkında konuşurken kendini daha rahat hissettiğini söyledi.

Gardiner sözlerini şöyle sürdürdü:

Son yıllarda işyerlerinde ruh sağlığı alanında görülen ilerlemenin bir yansıması olarak, konuşmaları teşvik etmek, şefkat ve desteği artırıp damgalanmayı azaltmak için, çalışanlardan alkol farkındalığı ve eğitimi konusunda bu kadar güçlü bir iştah görmek çok cesaret verici. Olumlu olan şu ki, çalışanlar alkolle ilgili sorunlarda reaktif müdahale yerine önleyici ve proaktif yaklaşımın daha etkili olduğunu kabul ediyor gibi görünüyor. İşte bu tür bir destek, alkolü tabu olmaktan çıkarmaya başlayacak, içki içme alışkanlıklarımızın genel sağlığımız ve refahımız üzerindeki etkisine dair farkındalık yaratacak ve önlenebilir alkol zararlarını daha meydana gelmeden önleyecek.

Independent Türkçe