"Maaşımı azaltın" diyen Microsoft CEO'su zam aldı

"Lüks içinde birkaç ömür geçirmesine yeter"

Satya Nadella'nın toplam serveti 1,4 milyar dolar civarında (Reuters)
Satya Nadella'nın toplam serveti 1,4 milyar dolar civarında (Reuters)
TT

"Maaşımı azaltın" diyen Microsoft CEO'su zam aldı

Satya Nadella'nın toplam serveti 1,4 milyar dolar civarında (Reuters)
Satya Nadella'nın toplam serveti 1,4 milyar dolar civarında (Reuters)

Microsoft CEO'su Satya Nadella, maaşının azaltılmasını istemesine rağmen yüzde 63 zam aldı. 

Nadella, Microsoft'un sistemlerinde yaşanan siber güvenlik açıklarından kendisini de sorumlu tutarak, firma yönetiminden maaşında kesintiye gidilmesini istemişti. 

Temmuz 2023'te Microsoft sistemlerine düzenlenen saldırıda, aralarında devlet kuruluşlarının da yer aldığı 25 firmanın resmi e-posta adreslerine ulaşılmıştı.

Amerikan teknoloji devi, saldırılardan Çin'i sorumlu tutmuştu ama Londra'daki Çin Büyükelçiliği iddiaları "dezenformasyon" diye niteleyerek reddetmişti.  

Bu yıl temmuzda da Microsoft Windows sistemlerinde küresel çapta önemli bir arıza yaşanmıştı. ABD ve Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok ülkede havacılık firmalarının internet hizmetleri kesintiye uğramıştı. Ayrıca banka ve hastanelerin sistemleri de olumsuz etkilenmişti. 

Microsoft, sorunun Teksas merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın yayımladığı bir güncellemeden kaynaklandığını bildirmiş ve bilgisayar korsanlarının herhangi bir saldırı düzenlemediğini bildirmişti. 

57 yaşındaki CEO, bu sorunlardan kendisinin de sorumlu olduğunu belirterek nakit ikramiyesinin azaltılmasını talep etti. Bunun üzerine 10,66 milyon dolarlık nakit ödeme, 5,2 milyon dolara indirildi. 

CEO, bu yılki mali dönemde 71,2 milyon dolar maaş aldı. Geçen yılki mali dönemde bu miktar 49 milyon dolardı. Ancak Nadella'nın maaş paketinin büyük bir kısmını hisse senedi opsiyonları oluşturuyor. Microsoft'un ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) gönderdiği açıklamada, şirketin gelirinin bu yılki mali dönemde yüzde 16 arttığı belirtildi.

Üst düzey gelirler ve kurumsal yönetimle ilgili analizler yayımlayan Londra merkezli düşünce kuruluşu High Pay Centre'dan Luke Hildyard, şirketin güçlü finansal performansı nedeniyle Nadella'nın maaşındaki artışın anlaşılabilir olduğunu söyledi. 

Diğer yandan Hildyard, "Yüz milyonlarca dolar servete sahip, lüks içinde birkaç ömür geçirmesine yetecek kadar parası olan biri için bu artışın gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulayabiliriz" dedi.

Independent Türkçe, BBC, Hindustan Times



Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
TT

Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nadir toprak metalleri ve elementlerin ABD'ye ihracatına izin verdiğini söyledi. Bu adım, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi azaltacak.

Bir gazeteci, başkanlık uçağında Trump'a Şi'nin bunu kabul edip etmediğini sorduğunda, Trump “Evet, kabul etti” diye cevap verdi.

Trump'ın bu yorumu, haftalardır bu konuda artan ticari gerilimi çözmek amacıyla Şi Cinping ile yaptığı nadir telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Trump, o dönemde görüşmelerin “oldukça olumlu sonuçlandığını” belirterek, “nadir metal ürünlerinin akışkanlığıı konusunda hiçbir şüphe olmaması gerektiğini” belirtti.

Bu konudaki gerginliğin azaldığına dair bir başka işaret olarak, Çin, konuyla ilgili iki kaynağa göre, en büyük üç Amerikan otomobil üreticisinin nadir metal tedarikçilerine geçici ihracat lisansları verdi.

ABD başkanının üst düzey yardımcıları, pazartesi günü Londra'da Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelerek görüşmeleri sürdürecek.

Trump dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çin anlaşmasında büyük ilerleme kaydettik” dedi.

İki ülke, 12 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde, Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden bu yana birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin çoğunu 90 gün süreyle kaldırmak üzere anlaşmaya vardı. Bu haberin ardından ticaretin bozulmasından endişe duyan finans piyasaları canlandı. Ancak Çin'in nisan ayında nadir toprak elementlerinin ihracatını askıya alma kararı, dünya çapında otomobil üreticileri, bilgisayar çipi üreticileri ve askeri müteahhitlerin ihtiyaç duyduğu tedarikleri kesintiye uğratmaya devam etti.

Trump, Çin'i Cenevre Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı ve çip tasarım programları ile Çin'e yapılan diğer sevkiyatlara kısıtlamalar getirilmesini emretti. Pekin bu iddiayı reddetti ve karşı önlemler alacağı tehdidinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre nadir metaller ve diğer temel elementler Çin için bir güç kaynağıdır ve şirketlerin metalden üretilen ürünleri üretememesi nedeniyle ekonomik büyüme yavaşlarsa Trump iç siyasi baskıya maruz kalabilir.

Trump, ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden beri ticaret ortaklarını bir dizi cezai önlem uygulamakla tehdit etti, ardından bazılarını son anda iptal etti. Bu tutarsız yaklaşım, dünya liderlerini şaşırttı ve şirket yöneticilerini endişeye sevk etti.