Son iki yılın en yüksek seviyesi... Suudi ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (AFP)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (AFP)
TT

Son iki yılın en yüksek seviyesi... Suudi ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (AFP)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad (AFP)

İstatistik Genel Kurumu'nun (GASTAT) dördüncü çeyreğe ilişkin ön GSYH tahminlerine göre, Suudi Arabistan'ın reel GSYH'si 2024 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 oranında büyüyerek, son iki yılın en yüksek büyüme oranına ulaştı.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre petrol dışı faaliyetler yüzde 4,6, petrol faaliyetleri yüzde 3,4, kamu faaliyetleri ise yüzde 2,2 arttı.

Sonuçlar aynı zamanda dördüncü çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış reel GSYİH'nin, aynı yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 0,3 oranında arttığını gösterdi.

GSYİH ön bilgileri, çeyreğe ilişkin verilerin hala eksik olduğu, referans çeyreğin bitiminden kısa bir süre sonra gerçekleştirilen gerçek GSYİH büyüme oranlarına ilişkin bir tahmindir. Genel İstatistik Kurumu, 2024'ün dördüncü çeyreğine ilişkin GSYİH'nın kesin sonuçlarını Mart 2025'te açıklayacak.



Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
TT

Trump: Şi, temel metallerin ABD'ye akmasına izin verecek

ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)
ABD Başkanı, Beyaz Saray'daki ofisinde yürütme emirlerini imzaladı (Arşiv-AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nadir toprak metalleri ve elementlerin ABD'ye ihracatına izin verdiğini söyledi. Bu adım, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi azaltacak.

Bir gazeteci, başkanlık uçağında Trump'a Şi'nin bunu kabul edip etmediğini sorduğunda, Trump “Evet, kabul etti” diye cevap verdi.

Trump'ın bu yorumu, haftalardır bu konuda artan ticari gerilimi çözmek amacıyla Şi Cinping ile yaptığı nadir telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Trump, o dönemde görüşmelerin “oldukça olumlu sonuçlandığını” belirterek, “nadir metal ürünlerinin akışkanlığıı konusunda hiçbir şüphe olmaması gerektiğini” belirtti.

Bu konudaki gerginliğin azaldığına dair bir başka işaret olarak, Çin, konuyla ilgili iki kaynağa göre, en büyük üç Amerikan otomobil üreticisinin nadir metal tedarikçilerine geçici ihracat lisansları verdi.

ABD başkanının üst düzey yardımcıları, pazartesi günü Londra'da Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelerek görüşmeleri sürdürecek.

Trump dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çin anlaşmasında büyük ilerleme kaydettik” dedi.

İki ülke, 12 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde, Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden bu yana birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin çoğunu 90 gün süreyle kaldırmak üzere anlaşmaya vardı. Bu haberin ardından ticaretin bozulmasından endişe duyan finans piyasaları canlandı. Ancak Çin'in nisan ayında nadir toprak elementlerinin ihracatını askıya alma kararı, dünya çapında otomobil üreticileri, bilgisayar çipi üreticileri ve askeri müteahhitlerin ihtiyaç duyduğu tedarikleri kesintiye uğratmaya devam etti.

Trump, Çin'i Cenevre Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı ve çip tasarım programları ile Çin'e yapılan diğer sevkiyatlara kısıtlamalar getirilmesini emretti. Pekin bu iddiayı reddetti ve karşı önlemler alacağı tehdidinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre nadir metaller ve diğer temel elementler Çin için bir güç kaynağıdır ve şirketlerin metalden üretilen ürünleri üretememesi nedeniyle ekonomik büyüme yavaşlarsa Trump iç siyasi baskıya maruz kalabilir.

Trump, ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden beri ticaret ortaklarını bir dizi cezai önlem uygulamakla tehdit etti, ardından bazılarını son anda iptal etti. Bu tutarsız yaklaşım, dünya liderlerini şaşırttı ve şirket yöneticilerini endişeye sevk etti.