LEAP 2025'in ikinci gününde teknoloji yatırımları 7,5 milyar doları aştı

LEAP 2025'in ikinci gününde yapılan yatırım duyuruları sırasında (Şarku’l Avsat)
LEAP 2025'in ikinci gününde yapılan yatırım duyuruları sırasında (Şarku’l Avsat)
TT

LEAP 2025'in ikinci gününde teknoloji yatırımları 7,5 milyar doları aştı

LEAP 2025'in ikinci gününde yapılan yatırım duyuruları sırasında (Şarku’l Avsat)
LEAP 2025'in ikinci gününde yapılan yatırım duyuruları sırasında (Şarku’l Avsat)

LEAP 2025 konferansı, ikinci gününde (bugün) teknoloji ve yapay zekâ alanında 7,5 milyar doları aşan yatırımlarla büyük duyurularına devam etti.

Bu yatırımlar arasında Mobily şirketi, denizaltı kabloları ve Suudi Arabistan'da veri merkezlerinin geliştirilmesi projeleri de dahil olmak üzere dijital altyapıyı geliştirmeye yönelik stratejik projelere 911 milyon dolar yatırım yaptığını duyurdu.

DataVault, NEOM ile iş birliği içinde, Oxagon'da ilk tamamen sürdürülebilir 1,5 gigawatt yapay zekâ veri merkezini oluşturmak için 5 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı.

Alfanar, dijital ekonominin büyümesini ve iş çözümlerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla toplam 88 gigawatt kapasiteye sahip dört veri merkezi geliştirmek için 1,4 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu.

Zoom, yapay zekâ ve inovasyonu artırmak ve Suudi Arabistan'daki teknoloji şirketlerini ve devlet kurumlarını desteklemek üzere yeni veri merkezleri inşa etmek için 75 milyon dolar yatırım yaptı.

Suudi Arabistan Demiryolları (SAR), özel bir fiber optik ağa 51 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu.

SkyFive, gelişmiş hava mobilite çözümleri sektörüne liderlik etmeye odaklanarak yeni nesil ağ hizmetlerine 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı.



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post