Hindistan’da gençler, ek gelir için kripto borsalarına akın ediyor

Hindistan'daki kripto kursları büyük ilgi görüyor (Reuters)
Hindistan'daki kripto kursları büyük ilgi görüyor (Reuters)
TT

Hindistan’da gençler, ek gelir için kripto borsalarına akın ediyor

Hindistan'daki kripto kursları büyük ilgi görüyor (Reuters)
Hindistan'daki kripto kursları büyük ilgi görüyor (Reuters)

Ekonomik sorunlarla boğuşan Hindistan'daki küçük şehirlerde, kripto para piyasasına ilgi son dönemde tavan yaptı. 

İstihdam fırsatlarının azaldığı ve ücret artışlarının beklentileri karşılamadığı Hindistan’da birçok genç, ek gelir elde etmek için kripto para borsasına giriyor.

Reuters’ın haberinde, özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın kasımdaki seçim zaferinin ardından fiyatları fırlayan kripto varlıklara rağbet gösterildiğine dikkat çekiliyor. 

Hindistan merkezli kripto para borsası Mudrex'in kurucu ortağı Edul Patel, şunları söylüyor: 

Kripto parayla ilgili temel işlemlere büyük ilgi var. Bunda Trump'ın başkan olması ve tüm dünyada kripto paranın seyrinin değişmesi önemli rol oynuyor.

Danışmanlık firması Grant Thornton Bharat'ın verilerine göre ülkedeki kripto piyasası geçen yıl 2,5 milyar dolar değerindeydi. Bu rakamın 2035’te 15 milyar dolara çıkması öngörülüyor. 

Hindistan'ın en büyük kripto platformlarından CoinSwitch, kripto para işlemlerinin en sık yapıldığı 10 kentten 7’sinin Jaipur, Lucknow ve Pune gibi metropolleşmemiş şehirlerden oluştuğunu bildiriyor.

20 milyon kullanıcıya sahip CoinSwitch'in yardımcı direktörü Balaji Srihari şu ifadeleri kullanıyor: 

Büyüme artık metropoller dışındaki şehirler tarafından yönlendiriliyor. Bu durum, hem hisse senedi hem de kripto piyasası için geçerli.

Maharaştra eyaletine bağlı Nagpur şehrindeki Thoughts Magic Trading Academy, kripto para piyasasına girmek isteyenlere kurs veriyor. Kursta çalışan Yash Jaiswal, son iki yılda yaklaşık 1500 kişiye ders verdiğini söylüyor.

Mesaiden çıktıktan sonra akşamları kripto kursuna katıldığını belirten 25 yaşındaki Sagar Neware, "Babam birkaç yıl önce plastik ambalaj dükkanını kapatmak zorunda kaldı, bu yüzden ilk hayalim kripto alım satımından kazanacağım parayla bu işi yeniden başlatmak" diyor.

Independent Türkçe, Reuters, Economic Times 



Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
TT

Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)

Petrol fiyatları bugün, yatırımcıların ABD'nin ticaret ortaklarına yönelik gümrük vergilerinin ekonomik rüzgarlar yaratacağı ve yakıt talebini azaltacağı korkusuna odaklanmasıyla yüzde 1,5'ten fazla düştü.

Brent ham petrolü, Paskalya Bayramı’nın denk geldiği cuma günün tatil olması nedeniyle geçtiğimiz haftanın son işlem günü olan perşembe günü yüzde 3,2 artışla kapandıktan sonra yüzde 1,6 (1,10 dolar) düşüşle dünya saatiyle (GMT) 02:55'te varil başına 66,86 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü bir önceki seansı yüzde 3,54 artışla kapattıktan sonra yüzde 1,7 (1,11 dolar) düşüşle varil başına 63,57 dolar oldu.

IG Asia Pte. Ltd.'de piyasa stratejisti olan Jun Rong Yeap, genel eğilimin düşüş yönünde olmaya devam ettiğini belirtti. Jun Rong Yeap’a göre yatırımcılar, özellikle ABD’nin gümrük tarifelerinin küresel büyüme üzerinde baskı oluşturduğu ve OPEC+ arzının arttığı bir ortamda, arz ve talep görünümünün iyileştiğine kendilerini ikna etmekte zorlanabilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi müttefiklerinin de dahil olduğu OPEC plusın (OPEC+) mayıs ayından itibaren üretimini günlük 411 bin varil arttırması bekleniyor. Ancak bu artışın bir kısmı kotalarını aşan ülkelerin kesintileriyle dengelenebilir.

ABD ile İran arasında cumartesi günü yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin görüşmelerde ilerleme kaydedildiğine dair sinyallerin ardından bazı arz endişelerinin azalmasıyla fiyatlar da düştü.

ABD'li bir yetkilinin ‘çok iyi ilerleme’ kaydedildiğini belirttiği görüşmelerin ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmeler sırasında ABD ve İran'ın nükleer bir anlaşmaya varma olasılığına dair bir çerçeve geliştirmeye başlamayı kabul ettiğini açıkladı.

ABD’li yetkilinin bahsettiği ilerleme, ABD'nin geçtiğimiz hafta İran ham petrolünü işlediği iddia edilen Çin’deki bağımsız bir petrol rafinerisine ek yaptırımlar uygulamasının ve görüşmeler sırasında Tahran üzerindeki baskıyı arttırmasının ardından kaydedildi.

İran’ın petrol arzının kısıtlanmasına ilişkin endişeler ve ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında bir ticaret anlaşması yapılmasına yönelik umutlar Brent ve WTI ham petrollerini geçtiğimiz hafta yüzde 5 civarında yükselterek son üç haftanın ilk haftalık kazancını kaydetti.

Piyasalar, ABD'nin agresif gümrük vergisi politikasının ve Çin ile ticaret savaşının etkilerinden endişe duymaya devam ederken, dolar kurunda ve Asya borsalarında düşüş yaşandı.

Reuters'in 17 Nisan'da yaptığı bir anket, yatırımcıların gümrük vergisi politikasının bu yıl ve gelecek yıl dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin ekonomisinde önemli bir yavaşlamaya yol açacağına inandığını ve önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon olasılığının ortalama yüzde 50'ye yaklaştığını gösterdi.

Yatırımcılar, ekonominin nereye gittiğini görmek için bu hafta nisan ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)ön verileri de dahil olmak üzere ABD'de açıklanacak birkaç veriyi bekliyor. Jun Rong Yeap, “Bu haftaki PMI veri serisi, büyük ekonomilerde iyileşmesi beklenen imalat ve hizmet sektörü koşulları ile gümrük verilerinin ekonomik etkisini vurgulayabilir” yorumunda bulundu. Yeap, petrol fiyatlarının 70 dolar seviyesinde dirençle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.