Rusya, Tartus üssünü genişletmeyi planlıyor

Rusya, Tartus üssünü genişletmeyi planlıyor
TT

Rusya, Tartus üssünü genişletmeyi planlıyor

Rusya, Tartus üssünü genişletmeyi planlıyor

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov, Tartus kentindeki Rus askeri üssünün devam eden genişleme çalışmalarının yanı sıra şehirdeki Rus sanayi-askeri yapılarını artırmaya yönelik planlar olduğunu açıkladı. Ivanov, her iki tarafın Tartus limanının yakınında gemi yapım tesisi inşa etmek için ortak bir plan yaptıklarını söyledi. Rus Kommersant gazetesine konuşan Ivanov, tarafların Rusya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile işbirliği içinde, Tartus’ta tersane kurmak için ortak bir girişimde bulunduklarını, bu proje ile farklı büyüklükteki gemilerin tamir edilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Ayrıca tasarım çalışmalarının devam ettiğini ifade eden bakan yardımcısı, bir keşif heyetinin Tartus limanı yakınlarındaki alanı incelemek için bölgeye gideceğini belirtti.
Moskova tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, endüstriyel altyapının kurulması ile ilgili olarak Suriye ile çeşitli projeler hakkında görüşmelerde bulunulduğu ve bunlar arasında “Tartus limanının genişletilmesi, Suriye havaalanlarının onarımı ve genişletilmesi ve yeni sivil havalimanlarının kurulması” gibi hususların yer aldığı kaydedilmişti. Fakat Moskova Suriye'de büyük bir sanayi projesine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.
Moskova’nın şu anda Tartus limanını genişlettiği ve yeni iskeleler inşa ederek onları büyük gemileri karşılamak üzere hazırladığı biliniyor. Aynı zamanda Tartus’taki Rus deniz üssünü genişletmeye yönelik büyük bir faaliyet var. Bununla ilgili üssün torpidoları ve çeşitli teknolojileri alabilecek kapasiteye sahip entegre bir askeri üsse dönüştürülmesi ve Rus askerleri ile ailelerinin ikamet edebileceği tesisler ile donatılmış bir yerleşim kenti sunulması amaçlanıyor.
Rusya Karadeniz Filosu Komutanı Aleksandr Moiseyev geçen ay yaptığı açıklamada, Tartus limanındaki Rus askeri üssünün modernizasyonuna ilişkin son aylarda önemli bir sıçrama kaydedildiğini belirtmişti.
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı Merkezi Yayın Organı olan Krasnaya Zvezda gazetesine konuşan Moiseyev, iki taraf arasında uzlaşılan planlara ilişkin epey yol kat edildiğini söyledi. Bir nükleer güç reaktörüyle donatılmış gemiler de dahil olmak üzere 11 geminin bu üste yerleştirilebileceğini kaydeden Moiseyev, planların ayrıca üssün gemi onarım kapasitesini genişletmeyi ve 10 bin tondan fazla kapasiteye sahip gemileri barındırmak için donanımlı iki rıhtım inşa etmeyi de içerdiğini ifade etti.
Rus Savunma Bakanlığı, S-400 sistemlerinin ve kanatlı füzelere sahip kıyı savunma sistemi olan Bastion sisteminin konuşlandırılmasının ardından, Tartus’taki Rus askeri üssünün geliştirilmesi kapsamında hava savunma sistemini güçlendirmeye çalıştıkları açıklamasında bulundu.
Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, ülkesinin Suriye savaşında kullanılan teknik ve askeri silahların kapsamlı analizini tamamladığını ve sonuç olarak savaş koşullarında ortaya çıkan tüm sorunların düzeltilmesi ile birlikte Rus silahlarının etkinliğinin arttırıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bir araya geldiği Şam ziyaretinden dönen Rus yetkili, Rus ordusunun Suriye'deki teröristlere karşı yürüttüğü operasyonlarda İskander-M füze sistemini kullandığını ve Rus kara kuvvetlerinin sahip olduğu sistemin etkinliğini kanıtladığını belirtti.
Rusya, Beşir’in Şam ziyaretinden memnun
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in Şam ziyaretinin ve mevkidaşı Suriye Devlet Başkanı Esed ile olan görüşmesinin, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne yardımcı olmasının umulduğu ifade edildi. Açıklamada, Moskova'nın “Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin Kasım 2011'de askıya alınmasından sonra, bir Arap devlet başkanının Suriye Arap Cumhuriyeti'ne ilk ziyaretinden” memnuniyet duyduğu belirtildi. Ayrıca açıklamanın devamında “Ziyaretin, Arap devletleri ile Suriye arasındaki ilişkilerin restorasyonuna ve Suriye’nin bir an önce Arap Birliği’ne tam üyelik sürecinin yeniden başlamasına katkıda bulunacağını umuyoruz. Suriye'nin Arap ailesine hızlı bir şekilde dönüşü Suriye'deki çözüm sürecine büyük ölçüde yardımcı olacaktır” ifadeleri yer aldı.
Bazılarının Sudan Devlet Başkanı'nın Tupolev 154 tipi bir Rus askeri uçak ile Şam Uluslararası Havalimanı'na vardığını nakletmesinin ardından, Beşir’in Şam’a yaptığı ziyaret Rus basınında geniş yer aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konu hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçınarak, bu türden herhangi ayrıntıyı bilmediğini söyledi.
Peskov dün Kremlin'de gazetecilere verdiği demeçte, “Bu konuya ilişkin herhangi bir bilgim yok. Eğer bu yolculuğun Savunma Bakanlığı uçakları ile yapıldığını düşünüyorsanız, onlara sormanız daha iyi olacak” ifadelerini kullandı.
Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammud, Suriye Halk Meclisi'nde Ulaştırma Bakanlığı’nın performansının tartışıldığı sırada yaptığı konuşmada, bakanlığının Tartus limanının genişletilmesine ilişkin Rus tarafı ile görüştüğünü açıkladı.
Tartus limanının genişletilmesi açıklaması, geçtiğimiz hafta Şam'da toplanan Suriye-Rusya Ortak Komitesi'nin 11’inci oturumunun bitimi ile eş zamanlı olarak geldi. Toplantılar kapsamında, sorumlu sektör komiteleri tarafından ekonomik ve ticari iş birliğine yönelik bir iş birliği protokolü imzalanmasına hazırlık olarak her alana ilişkin mutabakat zaptı hazırlandı. Ayrıca petrol iş birliği ve Suriye sahilinde gaz arama çalışmaları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Yerel Teşrin gazetesi, Petrol Şirketi Müdürü Bessam Tumeh’in şu sözlerini aktardı:
“Umutlar oldukça büyük. Blok 2'deki gaz rezervlerinin yaklaşık 250 milyar metreküp olması ihtimali var. Sadece bir tanesini keşfetmeyi başarabilirsek, Suriye'nin önümüzdeki yıllardaki ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli olacaktır. Denizdeki bu çalışma daha fazla zaman istiyor. Çünkü Suriye kıyılarındaki su derin, karmaşık ve maliyeti de oldukça yüksek.”
Rus ortaklarla iş birliğine ilişkin iyimserliğini dile getiren Tumeh, söz konusu iş birliğinin oldukça verimli olduğunu belirterek, petrol alanındaki ticaret iş birliği hacminin en iyi durumda olduğunu ifade etti.
Yine Teşrin gazetesinin aktardığına göre, Konut Bakanlığı Planlama ve Uluslararası İşbirliği Müdürü Ali Şibli’den Suriye-Rusya Ortak Komitesi toplantılarının iş zihniyeti kapsamında gerçekleştiğini belirterek, yeniden inşa aşamasındaki en büyük payın Rusya’ya ait olacağını kaydetti. Şibli, “Rus ortaklar, özellikle de Suriye pazarında güçlü bir şekilde yer aldıkları için, yeniden inşa aşamasında oldukça aktif olacaklar” diyerek sözlerini sürdürdü.
Suriye-Rusya İş Konseyi Yürütme Müdürü Luay Yusuf, planlandığı gibi faaliyete geçilmesi çağrısında bulunarak, konseyin öncelikli olarak turizm projelerini desteklemek için çalışacağını ve özellikle de Suriye kıyılarında yapılacak projeler ile Rus turistlerin Suriye'ye gelmeleri için teşvik edileceğini belirtti.



Trump yönetimi binlerce Afgan'ın bir hafta içinde Amerika'yı terk etmesini istedi

İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
TT

Trump yönetimi binlerce Afgan'ın bir hafta içinde Amerika'yı terk etmesini istedi

İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)
İç Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan bu fotoğrafta, Afgan mültecileri taşıyan son otobüs 19 Şubat 2022 tarihinde New Jersey'deki McGuire-Dix-Lakehurst Ortak Üssünden ayrılıyor (AP)

Trump yönetimi, Taliban'ın 2021'de iktidarı ele geçirmesinin ardından yasal yollardan ABD'ye giren Afgan mültecilere bir hafta içinde ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi, aksi takdirde gözaltına alınma ve sınır dışı edilme işlemleriyle karşı karşıya kalacaklar.

Alman programlarında çalışan ve orada risk altında olarak sınıflandırılan Afganistanlıları taşıyan SmartWings Çek Havayollarına ait bir uçak, 16 Nisan 2025 tarihinde Pakistan'ın İslamabad kentinden Almanya'nın doğusundaki Leipzig havaalanına iniş yaptı (AFP)Alman programlarında çalışan ve orada risk altında olarak sınıflandırılan Afganistanlıları taşıyan SmartWings Çek Havayollarına ait bir uçak, 16 Nisan 2025 tarihinde Pakistan'ın İslamabad kentinden Almanya'nın doğusundaki Leipzig havaalanına iniş yaptı (AFP)

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, insani şartlı tahliye programları veya diğer yasal yollarla ABD'ye girmelerine izin verilen Afgan vatandaşlarına “şartlı tahliye fesih bildirimleri” göndererek, yedi gün içinde gönüllü olarak ayrılmalarını ya da artık geçerli yasal statüleri olmayanlar tarafından alınan e-postalara göre, tutuklama ve sınır dışı işlemleriyle karşı karşıya kalacaklarını bildirdi.

Bir Taliban güvenlik mensubu Kabil'deki Rus Büyükelçiliği'nin girişinde bir aracı inceliyor, 17 Nisan 2025.Bir Taliban güvenlik mensubu Kabil'deki Rus Büyükelçiliği'nin girişinde bir aracı inceliyor, 17 Nisan 2025.

Bu hamle, Trump'ın “Amerika tarihindeki en büyük toplu sınır dışı etme” olacağını vaat ettiği daha geniş kapsamlı göçmen karşıtı kampanyasının bir parçasıdır. Bu yılın başlarında göreve geldiğinden beri yönetim, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından terörle savaşın bir parçası olarak başlayan 20 yıllık askeri varlığa son vererek, Ağustos 2021'de ABD güçlerinin Kabil'den çekilmesinin ardından iktidarı ele geçiren Taliban'ın zulmünden korktukları için ülkelerinden kaçan Afganlar da dahil olmak üzere Trump'ın vaadini uygulamak için önlemleri artırdı.

Newsweek, ABD'nin çekilmesiyle birlikte Taliban'ın Afganistan'da kontrolü nasıl hızla yeniden ele geçirdiğini ve on binlerce Afgan'ın, özellikle de ABD ordusuyla birlikte çalışanların yanı sıra anavatanlarındaki dini ve etnik zulümden kaçan diğer Afganların kaçmasına neden olduğunu hatırlattı. Kaçanların birçoğu, kendilerini ABD'den sınır dışı edilmekten koruyan özel göçmen vizeleri, sığınma ya da Geçici Koruma Statüsü için başvuruda bulundu. Trump yönetimi şimdi binlerce Afgan vatandaşı için TPS korumalarını sona erdirmek üzere harekete geçiyor ve bu da Afganistan'a sınır dışı edilmelerine yol açabilir” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda İç Güvenlik Bakanlığı, insani şartlı tahliye gibi yasal programlarla gelenler de dahil olmak üzere çeşitli kişilere yedi günlük sınır dışı bildirimleri gönderdi.

Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Leavitt, "X" platformunda askeri uçağa binenlerin fotoğrafını paylaşarak, "Sınır dışı uçuşları başladı" yazdı (sosyal paylaşım siteleri)Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Leavitt, "X" platformunda askeri uçağa binenlerin fotoğrafını paylaşarak, "Sınır dışı uçuşları başladı" yazdı (sosyal paylaşım siteleri)

7 günlük süre

Kuzey Karolina'nın Raleigh kentindeki bazı yerel medya kuruluşları, Afgan bireylerin İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yedi gün içinde ülkeyi terk etmelerini ya da yasal işlemle karşılaşmalarını isteyen bir e-posta aldıklarını bildirdi. Misyoner olarak çalışan ve sığınma talebinde bulunmasına izin veren vizeye sahip olan bir Afgan göçmen, aldığı e-postada “şartlı tahliyesinin bu bildirimden yedi gün sonra sona ereceğinin” belirtildiğini ve “ABD'yi derhal terk etmezseniz, olası yasal işlemlere tabi tutulacaksınız” uyarısında bulunulduğunu bildirdi. “Afganistan'a geri dönersek güvende olmayacağız. Bu kendimiz için bir intihar görevi imzalamak gibi bir şey” dedi.

Newsweek, ABD'li göçmenlik avukatı Nicole Mescheroni'nin İç Güvenlik Bakanlığı'nın kendisine “ABD'den ayrılma zamanınız geldi” dediğini aktardı. Ancak üst düzey bir DHS yetkilisi, postaların şartlı tahliye davalarına dahil olanlara gönderildiğini ve Mecheroni'nin şartlı tahliye edilmediğini doğruladı.

Şarku’l Avsat’ın Kongre belgelerinden elde ettiği verilere göre, Ağustos 2021 ile Ağustos 2024 arasında yaklaşık 150 bin Afgan Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleştirildi.

İç Güvenlik Bakanlığı bugün, belgesiz göçmenlerin 30 gün içinde hükümete kayıt yaptırmaları veya cezalarla karşı karşıya kalmaları anlamına gelen yabancı kayıt şartını uygulamaya başladı.

Amerikan mülteci yerleştirme kuruluşu Global Refugee Resettlement'ın direktörü Krish O'Meara Vignaraja geçen hafta New York Times'a verdiği demeçte “Afgan kadınları ve kızları için bu insani korumanın sona ermesi, fırsatlara, özgürlüğe ve güvenliğe erişimlerinin sona ermesi anlamına geliyor” diyerek “onları sistematik baskı ve cinsiyete dayalı şiddetle karşı karşıya kaldıkları Taliban yönetimine geri dönmeye zorlamak, ulusumuzun itibarı için affedilemez bir leke olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

AfghansEvac CEO'su Sean Vandiver birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “TPS kapsamında burada bulunan her kişi, ABD ile olan ilişkileri nedeniyle ülkelerine dönmeleri halinde risk altında olan kişilerdir” dedi. Sean Vandiver, “TPS'yi sona erdirmek sadece korkakça bir hareket değildir. Çoğu durumda, bu insanlar savaş sırasında ihtiyaç duyduğumuz anda yanımızda durdular” diyerek, ”Afganlar için TPS'yi sona erdirmek sadece korkakça değil, aynı zamanda sorumsuzca. Onlara güvenlik sözü vermiştik. Şimdi yanımızda duran bu 10 binden fazla insanın ayaklarının altındaki halıyı çekiyoruz ve onlar dehşete düşmüş durumdalar. Korkuyorlar” ifadelerini kullandı.