Ketaib Partisi: Lübnan tünellerden sorumlu tutulmamalı

Ketaib Partisi: Lübnan tünellerden sorumlu tutulmamalı
TT

Ketaib Partisi: Lübnan tünellerden sorumlu tutulmamalı

Ketaib Partisi: Lübnan tünellerden sorumlu tutulmamalı

Lübnan'da (Maruni Hristiyan) Ketaib  Partisi’nden yapılan açıklamada, Lübnan-İsrail sınırındaki Hizbullah tünellerine ilişkin sorumluluğun devlete ait olmadığı belirtildi.
Ketaib  Partisi tarafından dün yapılan açıklamada, devletin kendi topraklarında olup bitenler karşısında diğer tarafların eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesinin yanlış olduğu ifade edildi. Açıklamada, devletin bilgisi olmadan Hizbullah’ın tünelleri konusu da dâhil edilerek, krizlere maruz bırakılan Lübnan’ın kendi iradesinde karar veremediği belirtildi.
Ketaib Partisi, Sami Gemayel başkanlığındaki siyasi büronun haftalık toplantısında, ülkedeki siyasi gelişmeleri ve genel durumu ele aldı.
Lübnan’ın ekonomik durumuna vurgu
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada Ketaib Partisi, Lübnan finansal piyasalarının hareketliliği, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının yayınladığı raporlarda yüksek faiz oranları ve likiditenin aşağı çekilmesinin Lübnan’daki ekonomik durumun ciddiyetinin göstergesi olduğunu aktardı.
Kamudaki kanamanın durdurulması gerektiği çağrısında bulunan Parti, hükümetin kurulmasını hızlandırmak için konseyin olağanüstü siyasi konulardaki araştırmasına paralel olarak, Lübnan’ı kurtarmak için gerekli reformları uygulamaya koyulması gerektiğinin altını çizdi.
Lübnan liderlerine ziyaret
Açıklamada ayrıca Ketaib liderlerinin Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri’yi önümüzdeki günlerde ziyaret edeceği ifade edildi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times