Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdulaziz'in on sekizinci oğlu ve Kral Selman’ın üvey kardeşi olan Prens Talal bin Abdulaziz Al Suud, yaşadığı kronik hastalığın ardından 87 yaşında vefat etti.
Merhum Prens, ikindi namazından müteakip Riyad’daki İmam Türki Bin Abdullah Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından, el-Oud mezarlığına defnedilecek.
Prens Talal'ın oğlu Abdulaziz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, babasının vefat ettiğini ve 3 gün boyunca taziyelerin kabul edileceğini belirtti.
1931 doğumlu Prens Talal, finans, ulusal ekonomi ve ulaşım gibi alanlarda üst düzey görevlerde bulunduğu gibi ülkesinin Paris Büyükelçiliği’ni de yaptı. Yüksek Planlama Kurulu Başkan Vekilliği, Mekke Kutsal Mekanlar Yüksek Konseyi Başkan Vekilliği gibi görevlerin yanında Kraliyet ailesi içinde ıslah çalışmalarını en çok destekleyenler arasında yer alıyordu.
Kral Selman taziye mesajlarını aldı
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Prens Talal bin Abdulaziz’in vefatının ardından, Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid el-Nahyan, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Umman Sultanı Kabus Bin Said gibi Körfez ve Arap ülkelerinin liderlerinden çok sayıda taziye mesajı aldı.
Birçok alanda, organize ve planlı kurumsal eylemlerin oluşumuna katkıda bulunan Prens Talal, sağlık, sosyal işler, eğitim alanlarının yanı sıra insani ve hayır işleri başta olmak üzere genelde kalkınma projelerini benimsemişti.
1954'te ülkesinde meslek eğitimi okulu açan ilk kişi olan Prens Talal, 1957'de Riyad'da kızlar için de bir okul kuran ilk kişi oldu.
Yine 1957'de Riyad'da kendi ismini taşıyan, kapasitesinin yüzde 70'ini ücretsiz tedavi, yüzde 10'unu ise çocuklara ayıran ilk özel hastaneyi kuran merhum Prens, hastaneyi daha sonra devlete devretti ve hastane Kral Abdulaziz Üniversite Hastanesi ismini aldı.
1980 yılında, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı’nı ve sürdürülebilir insani kalkınma çabalarını desteklemek için Arap Körfezi Kalkınma Programı’nı başlattı. Prens Talal, Arap Körfezi Kalkınma Programı aracılığı ve diğer uluslararası ortaklarla işbirliği içinde, çocuk, kadın ve engelliler için çalışan bir takım kurumlar kurdu.
Merhum Prens, özellikle UNICEF elçisi olarak görev yaptığı dönemde, dünyanın birçok ülkesini ziyaret etti.
Prens Talal, kalkınma alanındaki ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeydeki çabaları karşılığında, 1976’da Suudi Arabistan’dan Kral Abdulaziz ödülü, 1960'ların başlarında Lübnan hükümetinden bir ödül, 1982’de Brezilya hükümetinden devlet madalyası, 1982’de Haiti hükümetinden takdir belgesi, 1983 yılında Filipinler hükümetinden Altın Kalp ödülü, 1983'te BM barış madalyası, 1985’te Tunus cumhurbaşkanından bağımsızlık madalyası, 1997’de BAE’den insani kişilik ödülü ve 2000’de Paris’ten aldığı plaket gibi birçok ödüle layık görüldü.
Merhum Prens Talal hakkında ‘Talal bin Abdulaziz Al Suud: Vizyon ve Metod ile Talal bin Abdulaziz Al Suud Biyografisi’ isimli iki kitap da yayınladı.
Kral Selman’ın kardeşi Prens Talal bin Abdulaziz hayatını kaybetti

Kral Selman merhum kardeşi Prens Talal bin Abdulaziz ile birlikte (Şarku’l Avsat)
Kral Selman’ın kardeşi Prens Talal bin Abdulaziz hayatını kaybetti

Kral Selman merhum kardeşi Prens Talal bin Abdulaziz ile birlikte (Şarku’l Avsat)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة