Türkiye-Süleymaniye uçuşları yeniden başlıyor

Türkiye-Süleymaniye uçuşları yeniden başlıyor
TT

Türkiye-Süleymaniye uçuşları yeniden başlıyor

Türkiye-Süleymaniye uçuşları yeniden başlıyor

Süleymaniye Havalimanı Halkla İlişkiler Departmanı tarafından yapılan açıklamada, Türk Hava Yolları’ndan bir heyetin incelemeler yaptığı ve Süleymaniye Havalimanı Müdürü Tahir Abdullah ile bir araya geldiği aktarıldı.
Toplantının ardından Tahir Abdullah, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’den bir heyetin Süleymaniye Havalimanı’nın uçuşa uygunluğunu yerinde görmek amacıyla geldiğini belirterek, “Heyetin olumlu görüşlerini belirtmesi bizleri memnun etti” dedi.
“Uçuşlar haftanın yedi günü yapılacak”
Tahir Abdullah, 29 Eylül 2017’de Türkiye tarafından Süleymaniye Havalimanı'nın uçuşa yasaklanması kararı alındığını belirterek, "Söz konusu kararın yakın zamanda kaldırılmasını bekliyoruz. Bununla birlikte görüşmede 24 Ocak’ta Türkiye ile Süleymaniye arasında ilk uçuş seferinin yapılması kararlaştırıldı. Kararın uygulanmasıyla haftanın yedi günü uçuşlar yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Uçuşların durdurulmasının ekonomik açıdan da ciddi sorunlara neden olduğuna dikkati çeken Abdullah, “2017 ile 2018 yılları arasında durdurulan uçak seferlerinden günlük 15 bin dolar zarara uğradık. Geçen yıl havalimanımız 5 milyon 400 dolar zarara uğradı” ifadelerini kullandı. 
Independent Türkçe'nin geçen hafta gündeme taşıdığı konu Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesi yetkilileri tarafından ele alındı ve Süleymaniye Havalimanı ile Türkiye arasındaki uçuşlar başlıyor
Görüşmeler sonuç verdi
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) girişimleri ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 3 Ocak’ta Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından havalimanının açılmasına karar verilmesi dikkati çekti.
Türkiye, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) yapılan bağımsızlık referandumun ardından 30 Eylül’de Erbil ve Süleymaniye havaalanlarına uçuş yasağı getirmişti. Ankara, 24 Mart 2018  tarihinde Erbil havaalanı üzerindeki uçuş yasağını kaldırırken, Süleymaniye üzerindeki uçuş yasağı devam ediyordu.



Savaş uçakları Husilerin kayıplarını artırıyor

Taiz kentinin doğusunda Husilere ait mevzilere düzenlenen hava saldırısının ardından yükselen duman (Reuters)
Taiz kentinin doğusunda Husilere ait mevzilere düzenlenen hava saldırısının ardından yükselen duman (Reuters)
TT

Savaş uçakları Husilerin kayıplarını artırıyor

Taiz kentinin doğusunda Husilere ait mevzilere düzenlenen hava saldırısının ardından yükselen duman (Reuters)
Taiz kentinin doğusunda Husilere ait mevzilere düzenlenen hava saldırısının ardından yükselen duman (Reuters)

Yemen Silahlı Kuvvetleri, 3 gün içinde 2 bin 316 Husi mensubunun öldüğünü veya yaralandığını açıkladı. Açıklamada, bu sayının 8 cephede gerçekleştirilen 706 hedef alma operasyonu sonucunda ortaya çıktığı belirtildi. Operasyonlarda savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA), topçu birlikleri, keskin nişancılar ve roketatarlar kullanıldı. Söz konusu cephelerin Kataf, el-Bak, Aleb, Cevf, Marib, Beyda, Lahic ve Taiz olduğu kaydedildi.

Hükümet güçleri, operasyonlarda personel taşıyıcılar, araçlar, takviye birlikleri, füze fırlatma platformları ve silah depolarının imha edildiğini veya kullanılamaz hâle getirildiğini bildirdi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre çatışmaların en yoğun olduğu bölgeler Taiz ve Lahic olurken, Husilerin saldırıları sürmesine rağmen temas hatlarında büyük ölçüde değişiklik yaşanmadığı belirtildi.

Taiz’de savaş uçakları, vilayetin doğusundaki Husi mevzileri, silah depoları ve silahları hedef aldı. Saldırılar Maviye Kavşağı, Salih Kenti çevresi ve İstikbal Kampı’nı kapsarken, saldırılar Husi grubuna ait takviye birliklerinin bölgeye ulaşmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Ayrıca kentin batısındaki er-Rabii bölgesine bağlı el-Merzam’da Husi takviyelerini hedefleyen hava saldırısında, askeri kaynaklara göre bir tank yandı.

Hükümet güçleri Cebel Habeşi ve el-Aneyn bölgelerindeki saldırıları püskürtürken, topçu birlikleri de çeşitli cephelerde Husi mevzileri ve toplanma noktalarını hedef aldı. Hava savunma sistemlerinin ise gruba ait bir İHA’yı düşürdüğü bildirildi.

Husi grubu Taiz’e farklı yönlerden baskı kurmaya çalışırken, çatışmalar el-Vaziiyye’de ve oradan Lahic’in batısındaki el-Mudâribe, Ras el-Are ve Kahbub bölgelerine kadar devam etti. Bu bölgelerde düzenlenen İHA saldırılarında Husi unsurlarının toplandığı noktalar ve araçları hedef alındı.


Irak’ın “Egemenlik Günü”ne saatler kaldı

Irak güvenlik güçlerine ait araçlar Bağdat’ta (Arşiv-AFP)
Irak güvenlik güçlerine ait araçlar Bağdat’ta (Arşiv-AFP)
TT

Irak’ın “Egemenlik Günü”ne saatler kaldı

Irak güvenlik güçlerine ait araçlar Bağdat’ta (Arşiv-AFP)
Irak güvenlik güçlerine ait araçlar Bağdat’ta (Arşiv-AFP)

Irak’ın, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin ülkedeki son askerinin bugün ayrılacağı “egemenlik gününe” yalnızca saatler kaldı. Irak makamları “egemenlik günü”nü kutlamaya hazırlanırken, Kürdistan Bölgesi’nde çekilme sürecine ilişkin endişeler artıyor.

Irak makamları, ABD güçlerinin Bağdat Uluslararası Havalimanı’ndaki ana karargâhını devraldı. Irak Güvenlik Medya Hücresi Başkanı Korgeneral Saad Mean, hükümetin artık ülkedeki askeri ve güvenlik varlığının niteliğini belirleme konusunda “son sözü söyleyen makam” konumunda olduğunu söyledi.

Koalisyon güçlerinin ülkenin merkezinden çekilmesinin tamamlanmasının ardından, Kürdistan Bölgesi’nden nihai çekilme için son hazırlıklar yapılıyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Bağdat’ta çekilme süreci sevinçle karşılanırken, Kürdistan Bölgesi’nde ise endişeye yol açıyor. Bölgesel hükümetin başkanı Mesrur Barzani, pazar günü yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nin kendisini koruyacak herhangi bir savunma sistemi sağlanmadan açıkta bırakılması endişe verici” ifadelerini kullandı.


Suriye: Şula ile Deyrizor arasındaki doğal gaz hattında sabotaj nedeniyle yangın çıktı

Yangın, gaz akışının durmasına neden oldu (SANA)
Yangın, gaz akışının durmasına neden oldu (SANA)
TT

Suriye: Şula ile Deyrizor arasındaki doğal gaz hattında sabotaj nedeniyle yangın çıktı

Yangın, gaz akışının durmasına neden oldu (SANA)
Yangın, gaz akışının durmasına neden oldu (SANA)

Suriye Petrol Şirketi dün akşam Şula bölgesi ile Deyrizor'u birbirine bağlayan doğal gaz boru hattında yangın çıktığını açıkladı. Şirket, yangının “bir sabotaj eylemi sonucunda hattaki kesme vanasının patlaması” nedeniyle meydana geldiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Suriye Haber Ajansı'ndan aktardığına göre kamuya ait şirket, yangın nedeniyle Cebse Tesisi'nden elektrik üretim santrallerine gaz akışının durduğunu bildirdi.

Şirket ayrıca itfaiye ekiplerinin yangının öncesinde ve sonrasında bölgeyi izole ettiğini ve bölgede gaz basıncının düşmesiyle birlikte “yangını tamamen söndürme çalışmalarının sürdüğünü” açıkladı.