ABD Başkan Yardımcısı Pence’den Venezuela açıklaması: Tüm seçenekler masada

​Dün, Bogota’da Kolombiya Devlet Başkanı ortada, Pence sağda, Guido ise solda (AFP)
​Dün, Bogota’da Kolombiya Devlet Başkanı ortada, Pence sağda, Guido ise solda (AFP)
TT

ABD Başkan Yardımcısı Pence’den Venezuela açıklaması: Tüm seçenekler masada

​Dün, Bogota’da Kolombiya Devlet Başkanı ortada, Pence sağda, Guido ise solda (AFP)
​Dün, Bogota’da Kolombiya Devlet Başkanı ortada, Pence sağda, Guido ise solda (AFP)

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için Washington’un askeri bir müdahaleyi düşünebileceğini söyledi.
Lima Grubu tarafından Kolombiya’da gerçekleştirilen toplantı sırasında Pence, Venezuela’nın muhalif lideri Juan Guaido ile görüştüğünü belirtti. Pence, "Demokrasiye barışçıl bir geçiş yapmayı umuyoruz, ancak Başkan Trump tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti" dedi. Trump’ın Guaido’ya tam destek verdiğini belirten Başkan Yardımcısı açıklamasında, “Sizinle ve Venezuela’daki dost ve müttefiklerimizle bir arada olmak için Trump beni buraya gönderdi. ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için askeri bir müdahaleyi düşünebilir” dedi.
Pence açıklamasında, Venezuelalı mültecilerle ilgilenmesi için komşu ülkelere 56 milyon dolar yardımda bulunduklarını, buna ek olarak ülkesinin 139 milyon dolardan fazla ülkeye yardım sağladığını ifade etti.
Guaido’dan Maduro açıklaması
Guaido ise, Maduro’yu esnek ve hoşgörülü davranmaya davet ederken, Amerika kıtasının tamamı için bu durumun tehdit olabileceğini söyledi. Guaido konu ile ilgili açıklamasında, Venezuela’da demokrasiyi yeniden sağlamanın önemli olduğunu, bugün iktidara gelenlerin kıtanın istikrarı için tehdit oluşturduğuna değindi.
Açıklamalar, Venezuela’nın Brezilya sınırındaki güvenlik güçleri ve siviller arasında çıkan çatışmada, dört kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan kanlı çatışmalardan sonra geldi.
Yaşanan bu durum, ABD’nin Venezuela’daki durumu tartışmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil bir toplantıya çağırmasına neden olurken, BM’deki üst düzey diplomatlar bugün, Venezuela konulu açık bir oturum düzenlenmesini beklediklerini ifade etti.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Maduro’nun yasadışı rejiminin Venezuela halkına yapılan uluslararası yardımları engellemesinin kusurlu olduğunu belirtti.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün sabah CNN televizyonuna verdiği röportajda, Venezuela’ya uygulanacak yeni yaptırımların olduğunu belirterek, ihtiyacı olanlar için yiyecekleri ulaştırmanın başka yollarını bulacaklarını söyledi.
AB askeri müdahaleye karşı
ABD, Venezuela krizini çözmek için askeri seçeneğe işaret ederken, Avrupa Birliği (AB) böyle bir seçeneğe karşı çıkıyor. İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell Venezuela krizi karşısında askeri seçeneğe karşı olduklarını ifade etti. Borrell, Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlenen ilk Arap-Avrupa zirvesinde, tüm seçeneklerin masada olmadığını ve askeri müdahaleyi desteklemedikleri konusunda açıkça uyarıda bulunduklarını söyledi. Bakan açıklamasında, Venezuela’daki krizin başkanlık seçimleri ile demokratik bir anlaşma ile çözüleceğini ifade etti. İspanya Dışişleri Bakanı, İspanya’nın Venezuela krizi ile başa çıkmak için Avrupa düzeyinde öncü bir rol oynadığını ifade ederek, her zaman ortak bir konumdan hareket etmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
İsmini açıklamak istemeyen ve Şarku’l Avsat’a açıklama yapan Avrupalı bir siyasetçi, BM ve Latin Amerikalı ülkelerle geçtiğimiz Pazar gününden bu yana yoğun diplomatik temasların gerçekleştiğini, AB’nin askeri müdahaleye karşı olduğunu ifade etti. Yetkili açıklamasında, ABD Başkan Yardımcı Mike Pence’nin, Lima Grubu tarafından Kolombiya’nın başkenti Bogota’da başlatılan toplantının, ABD’nin Maduro’yu devirmek için ileri bir adım olduğunu söyledi.



UCM kararı, İsrail'e ambargo uygulanmasını sağlayabilir mi?

STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
TT

UCM kararı, İsrail'e ambargo uygulanmasını sağlayabilir mi?

STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)
STK'lerin Hollanda hükümetine karşı Lahey'de açtığı davanın görüldüğü mahkeme binası önünde protesto düzenlendi (Reuters)

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emrinin yankıları sürüyor. 

İsrail'in köklü gazetelerinden Haaretz'in savunma analisti Amos Harel'in kaleme aldığı yazıda, UCM kararının İsrail'e karşı silah ambargosu taleplerini artırabileceğine dikkat çekiliyor.  

Gazetenin görüştüğü Kudüs merkezli düşünce kuruluşu İsrail Demokrasi Enstütüsü'nden Eran Şamir-Borer, UCM'nin kararını eleştirirken, sürecin bu noktaya varmasında Tel Aviv yönetiminin yol açtığına işaret ediyor. 

Analist, İsrail'de Gazze savaşıyla ilgili bağımsız bir inceleme yürütülse UCM'nin böyle bir karar vermek durumunda kalmayacağını savunarak şunları söylüyor: 

Devlet hiçbir şey yapmadı, kafasını kuma gömdü.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı operasyonuyla patlak veren Gazze savaşında muhalefet kanadı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki radikal sağcı koalisyonun kararlarının incelenmesi için defalarca komisyon kurulmasını talep etmişti. Ancak Netanyahu, araştırma komisyonu kurulmasına savaş bitene kadar karşı olduğunu söylemişti. 

İsrail'in ekonomi gazetelerinden Globes'taki analizde UCM kararının, İsrail'in Gazze işgalini eleştirenlerle Tel Aviv'e silah satışının yasaklanmasını isteyenlerin elini güçlendirdiği yorumu paylaşılıyor. 

Haberde, İsrail'in askeri teçhizatının yüzde 30'unun Almanya tarafından gönderildiği hatırlatılıyor. UCM kararının, Berlin hükümetinin İsrail'e silah tedariki konusundaki ısrarcılığının zayıflamasına yol açabileceği değerlendirmesi yapılıyor. 

UCM'nin merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde yer alıyor. Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, mahkemenin tutuklama emrini uygulayacaklarını duyurmuştu. 

Ancak sivil toplum kuruluşları (STK), Hollanda'nın İsrail'e silah gönderen ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek ambargo talebiyle Lahey'de hükümete karşı dün dava açtı. Mahkeme, talebe ilişkin kararını 13 Aralık'ta açıklayacak.

Diğer yandan Times of Israel, UCM kararından önce de son dönemde İsrail'e silah tedarikinin durdurulması çağrılarının arttığına işaret ediyor. Haberde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İsrail'e ambargo talep ettiği mektubu 1 Kasım'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne gönderdiği hatırlatılıyor. Ortak mektupta aralarında Rusya ve Çin'in de yer aldığı 52 ülkenin imzası var. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen ayki açıklamasında Gazze savaşının sonlandırılması için İsrail'e silah ambargosu çağrısı yapmıştı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macron'a destek verirken, Netanyahu açıklamaya tepki göstermişti. 

İsrail'in en büyük silah tedarikçisi olan ABD, UCM'yi kuran Roma Statüsü'ne taraf değil. ABD Başkanı Joe Biden, UCM kararını "rezalet" diye nitelerken, Netanyahu mahkemeyi "Yahudi düşmanlığıyla" suçlamıştı. İsrail de üye devletler arasında yer almıyor ve UCM'nin yargı yetkisini tanımıyor.

Independent Türkçe, Haaretz, Globes, Times of Israel, AP