Dünyanın en tehlikeli yolları

Dünyanın en tehlikeli yolları
TT

Dünyanın en tehlikeli yolları

Dünyanın en tehlikeli yolları

Dünyanın farklı yerlerinde üzerinde araba kullanılması riskli ve tehlikeli olan birçok yol var. Sürücüler buralardan geçerken defalarca buzlu yerlerden kayıyor veya heyelan sonucu hayatını kaybediyor.
Amerika’nın Business Insider İnternet Sitesi, Çin, Bolivya ve Alaska gibi yerlerde bulunan dünyanın en tehlikeli yollarının listesini inceledi. Sürücüler zorlu, dar ve geçişe izin vermeyen bu yollarda, toprak kayması, çığ düşmesi, zorlu dağ geçitleri ve dik bayırlar gibi zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Karakurum Karayolu:
Pakistan’dan Çin’e uzanan yol 800 mil uzunluğunda. Ölümcül heyelanlar sebebiyle dünyanın en tehlikeli yollarının başında geliyor. Yol boyunca toprak kayması, çığ düşmesi, seller ve yoğun kar yağışı gibi bir sürü doğal afet ile karşılaşılıyor.
Bazıları tarafından dünyanın 8. Harikası olarak tanımlanan karayolu, sık sık ölümler olmasına rağmen popüler bir turizm güzergahı. Geçtiğimiz ekim ayında karayolundaki dar geçitten geçen otobüsün devrilmesi sonucu 17 kişi ölmüştü. Ondan bir ay önce de heyelan sonucu bir turist hayatını kaybetmişti.
Kuzey Yungas Yolu, Bolivya:
Yılda ortalama 200-300 kişinin hayatını kaybettiği bu yolun diğer adı da Ölüm Yolu. Bolivya’da dağındaki yol yoğun yağmurlu ve sisli olan amazon bölgesinde bulunuyor,  en ufak bir hata misafirlerin 4 bin metreden aşağıya düşmesine neden olabilir. 1959 yılında yapılan yolun inşası sırasında patlamalar ve heyelanlar sebebiyle yaklaşık 1000 kişi ölmüştü.
Norveç’teki Atlantik yolu:
Norveç’teki Atlantik yolu, küçük manzara adalarından geçiyor fakat dolambaçlı yerlerinde fırtınanın ve rüzgarın dalgaları yola taşımaya başlaması ile birlikte sürücüler için tehlike oluşturuyor. Yolun 80’lerde yapımı sırasına defalarca fırtınalara maruz kalındı.
Dalton Karayolu, Alaska:
Sürücüler bu yolda giderken kendi güvenlik malzemelerini getirmek zorundalar çünkü 414 mil boyunca hastane, 240 mil boyunca ise hiçbir petrol istasyonu, restoran veya otel yok. Yolun büyük bölümünün asfaltsız ve çakıldan olması sürücüleri, iyi hava koşullarında bile zorluyor. Kışın yol o kadar buzlu hale geliyor ki tır sürücüler yoldan geçmek istemiyor.
Zoji Geçidi, Hindistan:
Geçit, kış mevsimi boyunca yoğun kar yağışı ve yolun her iki tarafını kaplayan buz duvarları nedeniyle kapalı oluyor. Dar olan yolun koruyucu bariyerlere sahip olmaması, iyi hava koşullarında bile sürücüleri 11.500 metreden aşağıya düşme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Guoliang Tünel Yolu, Çin:
1970’lerde yaklaşık 4 bin köylü, Çin’in Taihang dağlarının ortasına kazmalarla bu tüneli kazdı. Turistler için cazibe merkezi olmasına rağmen tünelde, hala lamba ve bariyer yok. Sürücülerin tünele girmesi kendi sorumluluklarında oluyor.
Kabil Yolu, Celalabad, Afganistan:
Virajlı olan bu yol, iki şeritten oluşmasına,  arabalar için yeterli geçiş alanı ve sürücülerin yüksek hız sınırına ulaşmasına imkan sağlamasına rağmen, ağır yük kamyonları dik yokuşları tırmanırken zorluk yaşıyor. Buna ek olarak, ana ticaret yoluna ulaşmak için yolu kullanan sürücülerin Taliban’ın düzenlediği intihar saldırıları ve kaçırılma eylemlerine maruz kalması yüzünden yola “Ölüm Vadisi” de deniliyor.



Trump depremi Irak'taki iktidar koalisyonunu sarstı

Irak'taki Koordinasyon Çerçevesi İttifakı, bazı çekincelere rağmen Nuri el-Maliki'yi başbakanlık için aday gösterdi (AP)
Irak'taki Koordinasyon Çerçevesi İttifakı, bazı çekincelere rağmen Nuri el-Maliki'yi başbakanlık için aday gösterdi (AP)
TT

Trump depremi Irak'taki iktidar koalisyonunu sarstı

Irak'taki Koordinasyon Çerçevesi İttifakı, bazı çekincelere rağmen Nuri el-Maliki'yi başbakanlık için aday gösterdi (AP)
Irak'taki Koordinasyon Çerçevesi İttifakı, bazı çekincelere rağmen Nuri el-Maliki'yi başbakanlık için aday gösterdi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Nuri el-Maliki'yi Irak hükümetinin başına getirmeyi reddetmesi, "Koordinasyon Çerçevesi" ittifakının hesaplarını alt üst eden siyasi bir depreme dönüştü.

El-Maliki, "açık Amerikan müdahalesi" olarak nitelendirdiği durumu reddetti ve "koordinasyon çerçevesi" anlaşmasına dayanarak adaylığının devam edeceğini teyit etti; tehditlerin devletler arası ilişkilerle bağdaşmadığını vurguladı.

Trump, Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, El-Maliki'nin iktidara dönmesi halinde ABD'nin Irak'a desteğini keseceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Maliki liderliğindeki İslami Davet Partisi yaptığı açıklamada, "Çerçeve kararında bir boşluk açılmasının siyasi süreci bu karmaşaya sürükleyeceğini" belirterek, "tüm bileşenlerden uzman siyasi güçleri bağımsız Irak ulusal kararını savunmaya" çağırdı.

"Çerçeve" liderleri, dün gece Bağdat'ta düzenlenen acil toplantının ardından, ABD başkanının açıklamalarının "egemenliğin ihlali" teşkil ettiğini belirterek, Maliki'nin yeni hükümetin başına geçmesi yönündeki desteklerini yinelediler. Eski Başbakan Haydar el-Abadi, krizin "akılcı ve sorumlu bir şekilde" ele alınması ve istikrarı koruyacak şekilde zorluklarla başa çıkılması çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir kaynak, "çerçevedeki seçeneklerin sınırlı ve maliyetli hale geldiğini" belirterek, "şu an alınacak herhangi bir kararın iç ve dış yankıları olacağını" belirtti. Kaynak, ancak parti liderlerinin "mevcut krizden uygun bir çıkış yolu bulmalarını sağlayacak yeni mekanizmalar" üzerinde anlaşacaklarını öngördü.


Trump, İran'ı "zamanın daraldığı" konusunda uyardı

Geçtiğimiz pazar günü ABD Merkez Komutanlığı'nın Ortadoğu operasyon bölgesinde bulunan bir Lockheed Martin C-130J Super Hercules kargo uçağı (ABD Ordusu)
Geçtiğimiz pazar günü ABD Merkez Komutanlığı'nın Ortadoğu operasyon bölgesinde bulunan bir Lockheed Martin C-130J Super Hercules kargo uçağı (ABD Ordusu)
TT

Trump, İran'ı "zamanın daraldığı" konusunda uyardı

Geçtiğimiz pazar günü ABD Merkez Komutanlığı'nın Ortadoğu operasyon bölgesinde bulunan bir Lockheed Martin C-130J Super Hercules kargo uçağı (ABD Ordusu)
Geçtiğimiz pazar günü ABD Merkez Komutanlığı'nın Ortadoğu operasyon bölgesinde bulunan bir Lockheed Martin C-130J Super Hercules kargo uçağı (ABD Ordusu)

ABD Başkanı Donald Trump dün İran'ı anlaşmaya varmak için zamanın daraldığı konusunda uyardı ve anlaşmaya varılmaması halinde bir sonraki saldırının çok daha şiddetli olacağı tehdidinde bulundu. Tahran ise gerilimi kontrol altına almak için bölgesel diplomatik çabalar sürerken, "tehdit altında" müzakere etmeyi reddettiğini yineledi.

Trump, "İran'a doğru ilerleyen devasa filo hazır, hazırlıklı ve gerekirse görevini hızlı ve güçlü bir şekilde yerine getirebilecek kapasitede" diyerek Tahran'ı "nükleer silahlar olmadan adil ve hakkaniyetli bir anlaşmaya varmak için hızla müzakere masasına oturmaya" çağırdı ve "Zamanın daraldığını" vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise dün yaptığı açıklamada İran'ın "her zamankinden daha zayıf" olduğunu belirterek, protestoların yeniden başlayacağını öngördü. Senato Dış İlişkiler Komitesi önünde yaptığı konuşmada, İran rejiminin "protestocuların temel taleplerine yanıt verecek hiçbir yolu olmadığını" ifade etti.

Bölgesel olarak, gerilimi azaltmak için temaslar yoğunlaştı; diplomatik yolun önceliği ve Washington ile Tahran arasında diyaloğun yeniden başlatılması vurgulandı. Öte yandan, İran Yüksek Lideri'nin danışmanı Ali Şemhani, "sınırlı saldırı diye bir şey yoktur" uyarısında bulunarak, herhangi bir askeri eylemin "savaşın başlangıcı" olarak değerlendirileceğini ve "acil ve kapsamlı" bir cevapla karşılanacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran güçlerinin "tamamen hazır" olduğunu belirterek, baskıdan uzak, "adil ve eşitlikçi" bir nükleer anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını yineledi.

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Habib Seyyari de Washington'un "silahlı diplomasiye" başvurmasına karşı uyararak, ülkesinin ABD filosuna zarar vereceğini vurguladı.


İran Cumhurbaşkanı, "tahrif" iddialarına karşılık olarak protesto kurbanlarının isimlerinin yayınlanması emrini verdi

İran Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Medya Dairesi Başkan Yardımcısı Mehdi Tabatabai (Arşiv)
İran Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Medya Dairesi Başkan Yardımcısı Mehdi Tabatabai (Arşiv)
TT

İran Cumhurbaşkanı, "tahrif" iddialarına karşılık olarak protesto kurbanlarının isimlerinin yayınlanması emrini verdi

İran Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Medya Dairesi Başkan Yardımcısı Mehdi Tabatabai (Arşiv)
İran Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Medya Dairesi Başkan Yardımcısı Mehdi Tabatabai (Arşiv)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın iletişim ve medya işlerinden sorumlu yardımcısı Mehdi Tabatabai dün yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanının "tahrif ve yanlış istatistiklere yanıt olarak" son ulusal protestoların kurbanlarının isimlerinin yayınlanmasını emrettiğini söyledi.

Bu açıklama, pazar günü Time dergisinde iki İranlı yetkiliye atıfta bulunarak yayınlanan ve yalnızca 8 ve 9 Ocak tarihlerindeki protestolarda 30 bin kişinin öldürülmüş olabileceğini belirten bir haberin ardından geldi.

İran'daki huzursuzluk, 28 Aralık'ta çarşı esnafının ekonomik koşullar ve enflasyona karşı protestolarıyla başladı ve daha sonra İran geneline yayılarak rejimin yıllardır karşılaştığı en büyük muhalefet dalgasını oluşturdu.

Tabatabai, X'te yaptığı paylaşımda, "Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda, son trajik olayların tüm kurbanlarının isimleri ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklanacak. Çelişkili bilgi veya iddiaları kapsamlı bir şekilde incelemek ve doğrulamak için de bir mekanizma oluşturuldu" dedi. Tabatabai,  "Bu önlem, sahtekarlığa ve yanlış istatistiklere karşı açık bir yanıttır" ifadesini kullandı.