​30. Arap Birliği Zirvesi 12 Arap liderin katılımı ile Tunus’ta başlıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kuveyt Emiri’ni karşıladı (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kuveyt Emiri’ni karşıladı (Reuters)
TT

​30. Arap Birliği Zirvesi 12 Arap liderin katılımı ile Tunus’ta başlıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kuveyt Emiri’ni karşıladı (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kuveyt Emiri’ni karşıladı (Reuters)

Arap liderler, ‘Vizyon ve Sözü Birleştirme Zirvesi’ başlıklı 30. Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere dün Tunus gelirken, zirveye katılacağı açıklanan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin yokluğu ise büyük sürpriz oldu.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in de aralarında yer aldığı 12 Arap lider zirveye katılmak üzere Tunus’a varırken, Sisi’nin yanı sıra Fas Kralı 6.Muhammed, Bahreyn kralı Hamad bin İsa Al-Halife, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın yokluğu gözlerden kaçmadı.
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Bahreyn Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Mübarek Al-Halife heyetlerine başkanlık etmek üzere Tunus’a gelen liderler arasında yer aldı.
Tunus haber ajansı TAP’ın aktardığına göre, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli Arap zirvesindeki Mısır delegasyonuna başkanlık etmek üzere bu sabah Tunus’a geldi.
Füceyre Emiri Şeyh Hamad bin Muhammed eş-Şarki zirvede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) heyetine başkanlık ederken, Umman heyetine ise Umman Uluslararası İlişkiler ve İşbirliğinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Asad bin Tarık Al-Said başkanlık edecek.
Ürdün Kralı 2. Abdullah ülkesinin heyetine başkanlık ederken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Filistin heyetine başkanlık edecek.
Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih Irak heyetine, Cezayir Millet Meclisi Başkanı Abdulkadir bin Salih ise ülkesinin heyetine başkanlık edecek.
Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı ve Savunma Bakanı Awad Muhammed Ahmed bin Auf zirvede Sudan heyetine, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi Yemen heyetine, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Velid Abdulaziz Moritanya heyetine ve Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh de Cibuti heyetine başkanlık edecek.
Kur’an tilaveti ile açılması beklenen zirvede, 29. Arap Zirvesi’ne başkanlık eden Kral Selman açılış konuşması yapacak.
Tunus Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi’nin ardından Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın konuşması beklenirken, ilk çalışma oturumu öğlen saat 12.00’de başlayarak zirve gündemi ele alınacak.
Zirveye katılmak üzere Tunus'a gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de zirvede bir konuşma yapması bekleniyor.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.