​Eritre’den Türkiye ve Katar’a suçlama

​Eritre’den Türkiye ve Katar’a suçlama
TT

​Eritre’den Türkiye ve Katar’a suçlama

​Eritre’den Türkiye ve Katar’a suçlama

Eritre hükümeti, Türkiye ve Katar’ı Etiyopya ile varılan barış sürecini baltalamakla suçladı. Uzmanlar, Katar ve Türkiye’nin bu adımla bölgedeki etkilerini genişletme ve diğer ülkelerin etkisini kırmayı hedeflediğini ifade ediyor.
Eritre Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin aralıklı olarak gerçekleştirdiği bazı faaliyetleri çok iyi biliniyor. Bu faaliyetler Katar’ın mali desteği ile gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl açıkça ortaya çıkan genel anlamda Afrika Boynuzu’nda, özelde de Etiyopya ile mevcut barış sürecini zedeleyen eylemlerin şiddeti artış gösterdi" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Türk yetkililerin bu yılın başında ‘Eritre Âlimler Birliği’ adı altında ülkede bir Eritre Müslümanlar Birliği ofisi açtığı belirtildi. Ayrıca bu birliğin birkaç gün önce Hartum'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Eritre ve Etiyopya'ya karşı kamuoyuna yapılan provokatif açıklamalarının sınır ve bağlamının ötesinde olduğuna dikkat çekildi.
El-Ehram Bölgesel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Direktörü Muhammed Abdulkadir, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Türkiye ve Katar’ın faaliyetlerinin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır ile ilişkilerinin gerilemesinin ardından Afrika bölgesindeki etkisini genişletmeyi ve bu iki ülkenin Libya, Sudan ile Somali gibi ülkelerdeki kırılgan durumları kullanmayı hedeflediğini ifade etti.
Öte yandan el-Ehram Politik ve Stratejik Çalışmalar Merkezi'nde Afrika İşleri Uzmanı Dr. Eymen Abdulvehhab, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, özellikle Afrika Boynuzu ve Doğu Afrika’daki dengeler haritasında uluslararası bir rekabet olduğunun açık bir şekilde görüldüğünü belirtti. Bunun, kısmen Somali ve Kızıldeniz'deki limanlar konusundaki rekabet ile bağlantılı olduğunu ifade eden Abdulvehhab, Eritre’nin bu tepkisinin cesurca olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, geçtiğimiz yıl 16 Eylül’de Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali arasında imzalanan bir barış anlaşmasına öncülük etmişti. Afrikalı iki lider, Kral Selman’a yürütmüş olduğu bu üstün çabadan ötürü bir madalya vermişti.



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC