​Suudi Arabistan’dan Ramazan ayına özel ‘ezan ve sela’ kuralları

​Suudi Arabistan’dan Ramazan ayına özel ‘ezan ve sela’ kuralları
TT

​Suudi Arabistan’dan Ramazan ayına özel ‘ezan ve sela’ kuralları

​Suudi Arabistan’dan Ramazan ayına özel ‘ezan ve sela’ kuralları

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanlığı, Ramazan ayı boyunca ezan ve selaların hoparlörler aracılığıyla okunmasına ilişkin kuralları açıkladı.
Bakanlık Sözcüsü Abdulaziz el-Asker, Bakanlığın, yıllardır yürürlükte olan ve her yıl yenilenen genelgeye uygun olarak, sadece Ramazan ayı boyunca mescid ve camilerdeki hoparlör kullanım kurallarını belirlediğini açıkladı.
Sözcü, “Camiler dört harici hoparlörü aşmayacak. Camilerin birbirine yakınlığı nedeniyle, diğer camilerde ibadet edenleri rahatsız etmemek amacıyla ses seviyesi dört dereceyi aşmayacak. Özel harici ses hoparlörlerinin kullanımı sadece Teravih namazında ve Cuma namazının kılınmadığı, yalnızca 5 vakit namazın kılındığı mescidlerde yasaktır. Camilerde ise, yıllardır yürürlükte olan ve her yıl yenilenen genelgeye göre, ‘aşırı olmamak koşuluyla’ kullanılabilir” ifadelerini kullandı. 



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.