Sudan siyaset hayatındaki dalgalanmalara şahit olan Kobar Cezaevi

Onlarca Sudanlı eylemci ve muhalif Kobar hapishanesi kapısında (Reuters)
Onlarca Sudanlı eylemci ve muhalif Kobar hapishanesi kapısında (Reuters)
TT

Sudan siyaset hayatındaki dalgalanmalara şahit olan Kobar Cezaevi

Onlarca Sudanlı eylemci ve muhalif Kobar hapishanesi kapısında (Reuters)
Onlarca Sudanlı eylemci ve muhalif Kobar hapishanesi kapısında (Reuters)

Sudan yerel medyası, Sudan’ın azledilen lideri Ömer el-Beşir’in, dün gece geç saatlerde başkent Hartum’da bulunan Kobar Cezaevi’ne nakledildiğini bildirdi.
Hapishane’den bir kaynak, Beşir’in tek kişilik bir hücrede sıkı koruma altına alındığını belirtti.
Kobar Cezaevi, Sudan’da siyasi hayatta yaşanan dalgalanmalar neticesinde, askeri darbeler veya hükümet karşıtı protestoların ardından birçok siyasi isme ev sahipliği yaptı.
Bugün Koban Cezaevi’nde bulunan Beşir, 1989'da iktidara geldiği askeri darbeden sonra eski Başbakan Sadık el-Mehdi ve Demokratik Birlik Partisi lideri Muhammed Osman Mirghani gibi siyasi liderleri tutuklama kararının sahiplerinden biriydi.
Kobar Cezaevi, yerleşim bölgelerinden uzak 5 bin kilometrelik bir alana İngiliz hapishanelerine benzer şekilde inşa edildi.
1903 yılında, İngiliz General Horatio Herbert Kitchener Sudan valisine cezaevini inşa etmesini emretti. Daha sonra Hartum bölge idaresini ele alan General Kobar’ın ismi cezaevine verildi.
Sertliği ve titizliği ile tanınan General Kobar, cezaevi mahkumlarına adil insani standartlarla muamele edilmesi için 14 bölümden oluşan cezaevini denetledi.
Cezaevinin siyasi bölümü, İngiliz sömürgeciliğine karşı ulusal politik bilinci arttırmak için yirminci yüzyılın ortalarında Sudan siyasi hareketi olarak ortaya çıkan ve Mısır ile Sudan arasında birlik çağrısı yapan ‘Beyaz Tugaylar Hareketi’ liderleri gibi birçok etkili siyasi figürün tutuklanmasına defalarca şahit oldu.
Kobar Cezaevi’ne giren ilk siyasi mahkumlar, Mısırlı askerlerin 1898 ve 1899'lardaki Karari ve Ümmü Diwaykarat savaşlarına katılımını eleştirmeleri yüzünden Mısır’dan sınır dışı edilen siyasi aktivistler oldu.
Cezaevi, Sudan'daki İngiliz kuvvetlerine karşı isyan eden bir grup Sudanlı subayın ölüme mahkum edilmesinin ardından, 1924'te ilk infaza tanık oldu.
Kobar Cezaevi’nin en önde gelen mahkumlarından biri,  İngiliz sömürgeciliğine karşı ulusal hareketin önde gelen liderlerinden biri olan ve 1954'te ilk ulusal hükümete başkanlık eden İsmail el-Ezheri oldu.
1959 yılında General İbrahim Abud yönetimine karşı yapılan darbe girişiminin başarısızlığını takiben,  El-Bakbaşi Ali Hamid liderliğinde harekete katılan bir grup subay idam edildi.
Kobar Cezaevi, 1971'de Binbaşı Haşim el-Atta liderliğinde iktidara darbe çağrısı yapan siyasi hareketin başarısızlığından sonra Sudan Komünist Partisi liderlerinin infazına da tanık oldu.
General Cafer Numayri’nin devrildiği halk ayaklanmasının yaşandığı 1985’de ise, daha önce cezaevine konulan siyasiler serbest bırakıldı. Bunların yerine eski rejimin önde gelen isimleri cezaevine konuldu.



Filistinliler yardım kuyruğunda katlediliyor: Kıyamet günü gibi

GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
TT

Filistinliler yardım kuyruğunda katlediliyor: Kıyamet günü gibi

GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)

Gazze'deki sağlık çalışanları, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) erzak dağıtım noktalarında her gün Filistinlilerin öldürüldüğünü anlatıyor.

Han Yunus’taki Nasser Hastanesi’nden Dr. Muhammed Sakr, haftalardır yüzlerce kişinin acile getirildiğini belirterek şunları söylüyor: 

Görüntüler gerçekten şok edici, kıyamet gününün dehşetini andırıyor. Bazen yarım saat içinde 100 ila 150 arasında, ağır yaralanmalardan ölümlere kadar çeşitli vakalar geliyor. Bu yaralanma ve ölümlerin yaklaşık yüzde 95'i ‘Amerikan gıda dağıtım merkezleri’ olarak adlandırılan erzak noktalarından geliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Guardian’a konuşan doktor, GHF’nin yarattığı kaosun halihazırda çökmenin eşiğindeki sağlık sistemine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor: 

Zaten her yatakta bir hasta var ve bu ek vakalar bize inanılmaz bir yük getiriyor. Hastaları acil servisin zemininde tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Yaralanmaların çoğu göğüs ve kafaya ateşli silahla yapılan saldırılarla oluşmuş. Bazı hastalar bacakları ve kolları ampute edilmiş halde geliyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden yapılan açıklamada da doktorların büyük bir yük altında ve çok zor koşullarda çalıştığı ifade ediliyor. Özellikle yaralı sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekiliyor: 

Bir aydan biraz fazla bir sürede tedavi edilen hasta sayısı, önceki yıl boyunca meydana gelen tüm kazalarda tedavi edilen toplam hasta sayısını aştı. Yaralılar arasında bebekler, gençler, yaşlılar ve anneler var. Yaralıların çoğunu genç erkekler ve çocuklar oluşturuyor. Birçok kişi sadece aileleri için yiyecek veya yardım almaya çalıştıklarını söylüyor.

Komitenin Refah’taki hastanesinde çalışan sağlık görevlilerinden Haytam Hasan, günde 30 ya da 40 kişinin ameliyathaneye alındığını belirtiyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten beri sürdürdüğü saldırılarda Gazze’deki 36 hastanenin neredeyse yarısını kullanılmaz hale getirdi. Kalan hastanelerse çok düşük kapasitede çalışıyor. Bunlara ek olarak Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail, savaşın başından bu yana en az 1580 doktoru ve sağlık görevlisini öldürdü.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, pazartesi günü yaptığı açıklamada, orduya Gazze'nin güneyindeki Refah şehrinde "insani yardım kenti" kurulması talimatını verdiğini duyurmuştu. Gazze'deki tüm sivillerin kademeli olarak bu bölgeye toplanması, daha sonra da başka ülkelere sürülmesi hedefleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi "Ortadoğu'nun Rivierasına" çevirme planı da tepki çekmişti. Trump, Filistinlilerin çevre ülkelere yerleştirilmesiyle bölgenin kontrolünün ABD'ye geçmesini ve Gazze'nin turizm merkezine dönüştürülmesini önermişti. 

Reuters’ın görüştüğü Gazzeliler, ABD ve İsrail’in sürgün planını kabul etmeyeceklerini söylüyor. Filistinli Mansur Ebu Hayer, şu ifadeleri kullanıyor: 

Burası bizim toprağımız. Kime bırakacağız, nereye gideceğiz?

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Reuters