​Faslı sözleşmeli öğretmenler grevlerini uzatma kararı aldı

​Faslı sözleşmeli öğretmenler grevlerini uzatma kararı aldı
TT

​Faslı sözleşmeli öğretmenler grevlerini uzatma kararı aldı

​Faslı sözleşmeli öğretmenler grevlerini uzatma kararı aldı

Sözleşmeye Zorlanan Öğretmenler Ulusal Koordinasyonunun Fas Eğitim Bakanlığı ile Salı günü Marakeş’te yaptığı görüşmenin ardından önümüzdeki günlerde ülkedeki sözleşmeli öğretmenlik konusu daha karmaşık bir hale gelecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz hafta Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmenin ardından grevi bırakma kararı alan sözleşmeli öğretmenler, bu kez grevi 25 Nisan’a kadar uzatacaklarını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Sözleşmeli Öğretmenler Ulusal Koordinasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim, Meslek Eğitimi, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Said Amazazi’nin gelecek Salı günü yapılacak diyalog hakkındaki açıklamalarının kışkırtıcı olduğu ifade edildi.
Sözleşmeli Öğretmenler Ulusal Koordinasyonu, sektörden sorumlu bakanın kamu hizmeti entegrasyonu hakkında gelecekte asla öğretmenlerle diyalogda bulunmayacaklarını açıklamasının ardından hükümet ve bakanlığa karşı açık bir başkaldırış anlamına gelen ‘grev uzatma kararı’ aldı.
Sözleşmeli öğretmenler, bazı eğitim ve öğretim müdürlüklerinin 13 Nisan anlaşmasına yönelik ihlalleri nedeniyle çok sayıda koordinasyon üyesinin şaşkınlığa uğradığını belirtti. Öğretmenlerin çalışma tutanaklarını imzalamaları istenmiş, bazı öğretmenler de Eğitim Bakanlığının ilk anlaşmada taahhüt ettiği mesleki yeterlilik sınavına çağrılmıştı.
Sözleşmeye Zorlanan Öğretmenler Ulusal Koordinasyonu, eğitim sistemindeki sorunlardan Milli Eğitim, Meslek Eğitimi, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı’nı sorumlu tutarak, sözleşmeli öğretmen planı kaldırılıncaya ve Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinasyon sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Ulusal Konsey, Öğretmenler Ulusal Koordinasyon Komitesi üyelerine, koordinasyon birliğini ve devlet okulunu savunmadaki sürekliliği korumak için Ulusal Konsey'in çıktılarına tam olarak uyması çağrısında bulundu. Ulusal Konsey ayrıca dosyanın nihai olarak çözülmesinden sonra öğrencilerin kaybettiği zamanı telafi etmek için zaman çizelgelerinin hazır olduğunu belirtti. Sözleşmeli Öğretmenler Ulusal Koordinasyonunun bu tutumu, eğitim sektörünü kontrol eden gerginliğin artmasıyla geldi. 5 eğitim sendikasının bulunduğu Koordinasyon Sendikası, 2 gün önce 22 Nisan’a kadar oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.
Koordinasyon Sendikası, devam eden gerginlikten Saadettin Osmani hükümetini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu tuttu.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.