​Komedi dizisi gerçek oldu… Peki, Zelenskiy Ukrayna’ya ne katacak?

Devlet Başkanı ve eşi (Reuters)
Devlet Başkanı ve eşi (Reuters)
TT

​Komedi dizisi gerçek oldu… Peki, Zelenskiy Ukrayna’ya ne katacak?

Devlet Başkanı ve eşi (Reuters)
Devlet Başkanı ve eşi (Reuters)

Ukrayna’daki başkanlık seçimlerinde halk, değişim ve yolsuzluktan kurtulmak istediklerini söyleyerek, siyasi sahneye yeni atılan komedyen Vladimir Zelenskiy’i Devlet Başkanı olarak seçti.
 41 yaşındaki Zelenskiy, 43 milyonluk nüfusu olan ülkede 5 yıl boyunca Devlet Başkanlığı görevini yürütecek. Rusya ile Batı arasında bir çatışma sahasına dönüşen ülkede yeni liderin nasıl bir Rusya politikası izleyeceği ise merak konusu oldu.
Ukraynalılar,  2014 yılında eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesine neden olan halk ayaklanmasının ardından göreve gelen batı yanlısı Petro Poroşenko yerine Zelenskiy’i seçmekte tereddüt etmedi. 4 yıl önce Halkın Hizmetkârı adlı bir komedi dizisinde Devlet Başkanı rolünü oynayan Zelenskiy, oyların neredeyse 4’te 3’ünü alarak Ukrayna Devlet Başkanı seçildi.
Halk, seçimlerde son 5 yılda azalmayan yolsuzluğa ve kötüleşen ekonomik duruma dair öfkesini dile getirdi. Ülkede binlerce kişinin hayatını kaybettiği 2014 yılından bu yana Rusya'nın elinde bulunan Kırım Yarımadası ile doğuda ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk bölgelerinde halk seçime katılmadı.
Komedi dizisi gerçek oldu
25 Ocak 1978’de Ukrayna’nın güneyindeki Kryvy Rih kentinde Yahudi bir ailede dünyaya gelen Zelenskiy, Kryvy Rih Ekonomi Enstitüsü’nde hukuk okudu ancak hukuk bürosunda çalışmadı. Erken yaşta komedyenlik ve tiyatro faaliyetlerine ilgi duymaya başlayan Zelenskiy, çok sayıda sinema ve televizyon projesinde yer aldı. 2015 yılının başlarında Halkın Hizmetkârı adlı bir komedi dizisinde oynadığı başrol ile tanınan Zelenskiy’nin dizide senaryo gereği tarih öğretmeniyken yolsuzluklara karşı yaptığı bir konuşması internette hızla yayıldı. Bu konuşma daha sonra internette izlenme rekoru kırarak halkın sevgisini kazanan bir halk kahramanının doğuşuna vesile oldu.
2018 yılında Halkın Hizmetkârı Partisi’ni kuran Zelenskiy, tıpkı dizideki gibi başkan adaylığını açıkladı. Zelenskiy, halkın güvenini yeniden kazanmak ve Ukrayna'da olumlu değişim sağlamak için siyasete girdiğini söyledi.
Evli ve 2 çocuğu olan Zelenskiy, Ukrayna’da olumlu bir siyaset oluşturma izlenimi yarattı. Ancak kişi başına düşen yıllık gelirin 10 bin dolar olduğu ve yıllık 411 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip olan ülkenin iflasın eşiğine geldiği bu dönemde işinin kolay olacağı söylenemez. Ancak yeni Devlet Başkanı, Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olan Ukrayna’da vatandaşlarına tasarruf tedbirleri almanın gerektiğini kabul ettirmenin bir yolunu arayacak. Ülkede sadece yolsuzlukla mücadele hakkında konuşmak yeterli olmayacak, çünkü halk hem yaşam standartlarında hem de göç konusunda hızlı bir iyileşme istiyor.
NATO, AB ve Rusya ilişkileri
Bir diğer büyük zorluk, Zelinskiy'nin Ukrayna'nın coğrafi ve tarihi gerçekleriyle nasıl başa çıkacağı. Bununla birlikte Zelenskiy’nin seçim kampanyasında yapılacak referandumda halkın isteğine göre NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne (AB) katılacağına dair vaatlerde bulunduğundan da söz etmek gerek. Moskova ile anlaşmazlıkları da çözmek zorunda olan yeni Devlet Başkanı, AB’de ve NATO’da uzlaşmacı bir rol oynayarak, komşusu Rusya ile de iyi geçinmelidir.
Vladimir Zelenskiy için bir diğer zorluk ise, Halkın Hizmetkârı dizisinin yayınlandığı ‘1+1’ Televizyonu ve çok sayıda kurumun sahibi oligarşik milyarder Igor Kolomoisky’nin himayesi altından çıkmak. Ülkenin en önemli oligarklarından biri olan Kolomosky’ye ait Ukrayna’nın en büyük bankasında yolsuzluk yapıldığı bir süre önce ortaya çıkmıştı.
Devlet Başkanı rolüyle ekran karşısına çıkan Zelenskiy, şimdi halkın önüne gerçek bir Devlet Başkanı olarak çıkıyor. Peki ya Zelenskiy rolünde başarılı olabildiği gibi bu görevinde de başarılı olabilecek mi?



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters