Japonya İmparatoru Akihito, 30 yılın ardından salı günü tahtı resmi olarak oğlu Prens Naruhito’ya devretti. Tokyo’daki İmparatorluk Sarayı’nda düzenlenen devir törenine aralarında Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin de olduğu 300’den fazla kişi katıldı. Abe İmparator’un açıklamasından önce yaptığı konuşmada “İmparatorumuzun yolunu kalplerimizle takip ederken kendisiyle gurur duyan, barış ve umut dolu Japonya’ya aydınlık bir gelecek yaratmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”
85 yaşındaki Akihito, halkına kendisine verilen destekten dolayı şükranlarının ileterek ülkesi ve dünya için barışçıl bir gelecek umut ettiğini dile getirdi. İmparator Akihito konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Tahtı 30 yıl önce devraldığımdan bu yana İmparator olarak görevlerimi insanlara karşı derin bir güven ve saygı ile yerine getirdim. Bunu gerçekleştirebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Beni devletin sembolü olarak kabul eden ve destekleyen herkese teşekkür ederim."
Akihito, İmparatorluk Sarayı’nın en prestijli tören odası olan Matsu no Ma'da yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Beni kabul eden ve bana destek verenlere en içten şükranlarımı sunuyorum. Ben ve İmparatoriçe bütün kalbimizle inanıyoruz ki yarın başlayacak olan yeni dönem ülkemiz ve dünyadaki barış ve mutluluk için huzurlu, üretken ve özgün bir dönem olacak.”
Tören sırasında İmparatorluk Sarayı’nın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
48 yaşındaki Morio Miyamoto, Reuters’a verdiği demeçte, “İmparatorun halk tarafından sevildiğini düşünüyorum. O, insanları cesaretlendiren ve insanlara yakın olan bir duruşa sahip. Umarım bir sonraki İmparator da aynı şekilde insanlara yakın olur” diye konuştu.
İmparator Akihito, 2016’nın ağustos ayında yayınladığı videoda sağlık nedenlerinden dolayı görevlerini yerine getiremediğini belirterek tahttan inmek istediğini duyurmuştu. İmparator’un siyaset arenasında resmi bir sorumluluğu olmaması nedeniyle tahtı terk etmesi soruna yol açmadı. Böylece 2017’nin haziran ayında Japon Parlamentosu tahttan vazgeçebilmeye imkân sağlayan ‘tek seferlik’ bir yasayı onayladı.
60 yıldır evli olan İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko, uzlaşı, güvenlik ve demokrasinin sembolü olarak aktif rol oynadı. Akihito, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra siyasi otorite olmadan sembolik olarak tahta çıkan ilk Japon İmparatoru oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon kuvvetleri ile birlikte savaşa giren babası İmparator Hirohito, Japonya’nın 1945’teki yenilgisinden sonra bile ‘yaşayan bir ilah’ olarak görülüyordu.
Tören için Tokyo’ya giden 76 yaşındaki Hironari Oyimara yaptığı açıklamada “İmparator’a sıkı çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum” iadelerini kullandı. Hironari’nin eşi Reuters’a yaptığı açıklamada, İmparatoriçe Michiko ve İmparator Akihito'yu özleyeceğini belirterek “Ağlamak istiyorum” dedi.
Halk, tören sırasında benzeri görülmemiş kutlamalar yapıyor. Zira bu defa, 1989’da İmparator Hirohito’nun, 1926’da İmparator Taişo’nun ve 1912’de de İmparator Meiji’nin ölümü nedeniyle düzenlenen törenlerdeki gibi yas tutmuyor. Aksine 10 günlük resmi tatil yapılacak.
Uluslararası arenadan Akihito'ya mektup gönderen ilk liderlerden biri ABD Başkanı Donald Trump oldu. Trump, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkat çekerek İmparator’a en içten dileklerini iletti. Trump’ın bu ay yeni Japonya İmparatoru Naruhito ile bir araya gelmesi planlanıyor.
İmparator Akihito'nun torunu Prens Hisahito'nun geçen hafta okulda saldırıya uğrama ihtimalinin ortaya çıkmasının ardından törende üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Okul bankında iki bıçak bulunmuş, olayla ilgili 56 yaşında bir adam gözaltına alınmıştı.
İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko, ülkedeki son ziyaretlerini geçtiğimiz haftalarda yaptı. 30 yıl süren imparatorluk süresince ülkenin dört bir yanını ziyaret eden İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko, özellikle doğal felaketlerin vurduğu bölgelerdeki halkın acısını paylaşmak için ziyaretler düzenledi.
Sarayın önündeki öğrencilerden Rikia “İmparator çok üst düzey bir insan. Ama özellikle afet bölgelerine yaptığı ziyaretlerden dolayı onu kendime çok yakın hissediyorum” dedi.
Akihito ‘Onursal İmparator’ unvanını alacak. Saray yeni Japonya İmparatoru Naruhito ile eşi için hazırlanacak. Naruhito'nun taç giyme töreninin ardından, çarşamba günü ilk konuşmasını yapması bekleniyor. Naruhito yaptığı açıklamada, yeni nesillere İkinci Dünya Savaşı sırasında işlenen suçları öğretmek için çalışacağını ve doğal afet mağdurlarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Naruhito'nun Oxford, eşi Masako'nun da Harvard'da eğitim alması, çiftin uluslararası kamuoyunda dikkatleri üzerine çekmesine neden oldu. Fakat söz konusu değişim herkes için aynı anlamı taşımıyor. 40 yaşında inşaat işçisi Masato Saito, “Bu sıradan bir gün. Bu tür siyasi ilişkiler bizim için, sıradan vatandaşlar için önemli değil… Tek umursadığım hayatı bizim için kolaylaştırmaları” diye konuştu.
Japonya İmparatoru tahtını oğluna devretti

İmparatoriçe Michiko, Akihito’nun törende yaptığı konuşma sırasında Japonya İmparatoru’nun yanında durdu. (AP)
Japonya İmparatoru tahtını oğluna devretti

İmparatoriçe Michiko, Akihito’nun törende yaptığı konuşma sırasında Japonya İmparatoru’nun yanında durdu. (AP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة