Uluslararası heyetler Güney Sudan'da

Uluslararası heyetler Güney Sudan'da
TT

Uluslararası heyetler Güney Sudan'da

Uluslararası heyetler Güney Sudan'da

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) ortak heyeti, Güney Sudan lideri Salva Kiir Mayardit ile geçiş öncesi sürecin uzatılması ve barışın güvence altına alınmasına yönelik düzenlemeleri görüştü.
Ortak heyet iki günlük ziyaret çerçevesinde dün Cuba’ya ulaşırken bölgesel ve uluslararası toplumun geçiş öncesi sürecin uzatılmasından sonra Güney Sudan’daki barışa destek verdiğini gösterecek.
Ortak heyette BM Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri Smil Chergy ve IGAD temsilcisi İsmail Weiss gibi isimler bulunuyor.
Lacroix, Güney Sudan lideri ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada BM’nin geçiş öncesi sürecinin uzatılmasının ardından ülkedeki barış operasyonunu desteklemeye hazır olduğunu belirterek “Biz buradaki gelişmelere bilfiil destek vermeye devam etmek istiyoruz. Alınan kararların tam bir şekilde uygulanmasına yönelik atılan adımların Güney Sudan için faydalı olacağına inanıyoruz” dedi. Güney Sudan’da Birleşik bir milli bir ordu kurulması ve eyaletlerin sayısı gibi askıda olan birçok mesele bulunduğuna işaret eden Lacroix,  yetkili tarafların bu meselelerin çözümü için gereken çabayı göstereceğinden emin olduğunu belirtti.
"Barış anlaşması için gereken çabayı göstermeye hazırız"
Öte yandan Güney Sudan Dışişleri Bakanı Nhial Deng Nhial hükümetin ülkedeki barış anlaşmasının uygulanması için gereken çabayı göstermeye hazır olduğunu belirtti. Nhial geçiş öncesi sürecin Kasım 2019’da sona ereceğini belirtti.
Lacroix barış anlaşmasının uygulanması sürecini bizzat görmek için yarın Güney Sudan’ın doğusundaki Jonglei gidecek ve ardından ülkeden ayrılacak.
Ülkedeki ateşkesi izlemekle görevli komisyon, taraflara güçlerini toplamaları çağrısında bulunurken güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına yönelik yol haritası konusunda bir çalıştay düzenledi.
Komisyon Başkanı Desta Abeche Agino geçiş öncesi dönemde öncelik verilmesi gereken konuların başında güçlerin toplanması, asker sayımına başlanması, silahsızlanma, Birleşik bir milli ordu kurulması, ateşkese uyulması ve kadınlar ile çocuklara yönelik cinsel ihlallerin son bulması gibi meselelerin geldiğini ifade etti. Agino ülkedeki taraflardan ateşkese tam bir şekilde uymaları ve özellikle de gerginliğin yüksek olduğu bölgelerde askerlerine hâkim olmalarını istedi. Öyle ki bu bölgelerde özellikle kadın ve çocuklar hakkında büyük ihlaller yaşanıyor. İzleme komisyonu üyeleri ve vatandaşların hareket özgürlüğünün öncelikli olduğunu belirten Agino ateşkesi izleme komitesi üyelerinin bazı bölgelere girmesinin engellendiğini belirtti.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.