İmran Han: Otele yönelik saldırı ülkenin refahını hedefliyor

Ülkenin güneyindeki Gavdarkenrinde saldırıya uğrayan otel (AFP)
Ülkenin güneyindeki Gavdarkenrinde saldırıya uğrayan otel (AFP)
TT

İmran Han: Otele yönelik saldırı ülkenin refahını hedefliyor

Ülkenin güneyindeki Gavdarkenrinde saldırıya uğrayan otel (AFP)
Ülkenin güneyindeki Gavdarkenrinde saldırıya uğrayan otel (AFP)

Pakistan Başbakanı İmran Han, Çin’in, iki ülke arasındaki büyük çaplı yatırım planı çerçevesinde bir liman inşa ettiği Gvadar kentinde bulunan 5 yıldızlı Zaver Pearl Continental Hotel'e düzenlenen silahlı saldırının, ülkedeki ekonomik projeler ile refahı baltalamayı amaçladığını söyledi.
İmran Han, özellikle Belucistan’da yapılan bu tür saldırıların ülkenin ekonomik projeleri ile refahını hedef alan bir sabotaj olduğunu söyledi.
Gvadar polisi tarafından AFP’ye verilen bilgide, 4 saldırganın öldürüldüğü ve güvenlik güçlerinin binanın kontrolünü tamamen ele aldığı kaydedildi.
Pakistan ordusu ise, Gvadar kentindeki 5 yıldızlı Zaver Pearl Continental Hotel'e silahlı saldırı düzenleyen saldırganlara direnen otel güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Polis memuru Muhammed İslam da, otelin çalışanı üç kişinin yaralandığını söyledi.
Pakistan'ın Belucistan bölgesinde yönetime karşı faaliyet gösteren gruplardan Belucistan Kurtuluş Ordusu, Twitter üzerinden saldırının sorumluluğunu üstlendi.
İslamabat'taki Çin Büyükelçiliği, Pakistan güvenlik güçleri tarafından yürütülen ‘kahramanca eylemi’ selamlayarak, söz konusu saldırıyı şiddetle kınadı.
Saldırının düzenlendiği otel, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesinin yürütüldüğü Gvadar'da bulunurken, Çin tarafından inşa edilen limana bakıyor.
Çin'in 50 milyar dolarlık yatırımıyla yürütülen Gvadar Liman Projesi içinde enerji, ulaşım, turizm ve inşaat alanında yatırımlar da yer alıyor.
Çin'in ‘Yeni İpek Yolu’ planının bir parçası olan proje, Çin'in batısındaki Sincan eyaletini Gvadar Limanı ile birleştirmeyi hedefliyor. Burada yollar, enerji santralleri, hastaneler ve altyapının sağlanması planlanıyor.
Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC), Pekin'e Arap Denizi'ndeki ürünlerine doğrudan erişim de sağlayacak.
Bu proje, özellikle de Belucistan'da aktif silahlı grupların bulunduğu illerden geçtiği için özellikle güvenlik açısından Pakistan'a büyük bir zorluk teşkil ediyor.
Afganistan ve İran'ı sınırındaki Belucistan Eyaleti, yakıt ve mineral alanları içermesine rağmen Pakistan'ın en fakir eyaletlerinden biri olduğu gibi son yıllarda yüzlerce insanı öldüren  aşırılık yanlısı gruplar tarafından yürütülen isyan ve şiddet hareketlerine de şahit oluyor.



Hamaney, güvenlik karar alma mekanizmalarındaki temsilcilerini seçti

Ali Laricani, geçen ay İsrail ile 12 gün süren savaşın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. (İran Dini Lideri Ali Hamaney'in internet sitesi)
Ali Laricani, geçen ay İsrail ile 12 gün süren savaşın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. (İran Dini Lideri Ali Hamaney'in internet sitesi)
TT

Hamaney, güvenlik karar alma mekanizmalarındaki temsilcilerini seçti

Ali Laricani, geçen ay İsrail ile 12 gün süren savaşın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. (İran Dini Lideri Ali Hamaney'in internet sitesi)
Ali Laricani, geçen ay İsrail ile 12 gün süren savaşın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. (İran Dini Lideri Ali Hamaney'in internet sitesi)

İran Dini Lideri Ali Hamaney, beklenen bir adım olarak, Ali Laricani'ye ülkenin en üst düzey güvenlik organı olan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nde kendisini temsil etme görevini verdi.

Hamaney, resmi internet sitesinde yayınlanan kararnamede, ‘Ali Ekber Ahmediyan'ın önemli bir hükümet görevine atanmasının ardından’ Anayasa'nın 176. maddesi uyarınca Laricani'yi Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nde İran Dini Lideri’nin temsilcisi olarak atadığını açıkladı.

Bu atama, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Laricani'yi Ahmediyan'ın yerine Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri olarak atadığı kararnamenin yayınlanmasından iki gün sonra geldi. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin en önemli üyeleri olan askeri liderler, İsrail ile 12 gün süren savaşın ilk gecesinde öldürüldü. Diğer üyeleri ise İran Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere, 16 Haziran'da gizli bir toplantı sırasında İsrail'in düzenlediği saldırıdan kurtuldu.

Laricani'nin atanmasından iki gün önce, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, ulusal güvenliğe bağlı küçük bir konsey olan ve savunma kapasiteleri ile askeri hazırlık durumuna odaklanan Yüksek Savunma Komitesi'nin yeniden yapılandırılmasını onayladı.

Hamaney bugün, Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) stratejik merkezinin komutanı olan Ahmediyan'ı savunma komitesinde kendisini temsil etmesi için atayan bir kararname yayınladı. Ayrıca, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani'yi komitede kendisini temsil edecek ikinci temsilci olarak atadı.

Hamaney'in Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi ve Yüksek Savunma Komitesi'ne üç temsilci atamasıyla, sertlik yanlısı Said Celili, İran'ın Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nde ikinci temsilcisi olarak kaldı. Bu, onun rakiplerinin, onun görevden alınacağını ve sertlik yanlılarının en önemli karar alma merkezlerindeki rolünün zayıflayacağını öngören beklentilerinin aksine gerçekleşti.