Dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Google, ABD’nin kara listeye aldığı, Apple’ın en büyük rakipleri arasında sayılan Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei ile donanım ve yazılım alışverişi gerektiren işlerini askıya aldı.
Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, yeni yazılım yüklemek isteyen Huawei cep telefonu sahipleri, bundan sonra sadece açık kaynak lisansına sahip Google yazılımlarını kullanabilecek.
Kaynak, "Huawei bundan sonra (işletim sistemi) Android'in sadece açık kaynak versiyonunu kullanabilecek ve Google'ın kendisine özgü yazılımlarına ve hizmetlerine erişemeyecek" dedi.
Yeni Huawei telefonların Android işletim sistemini kullanan tipleri, aralarında Google Play Store, Gmail ve YouTube'un da bulunduğu yazılımlara erişimi kaybedecek.
Kaynak, ABD'nin ticaret yasağından hangi yazılım ve hizmetlerin etkilendiğini tespit etmek için Google içinde çalışmaların sürdüğünü belirtirken. Huawei sözcüsü de ticaret yasağının etkisini değerlendirdiklerini belirtti.
Telefonunda hali hazırda Google yazılımları olanlar ise bunların güncellemelerini kullanabilecek. Google sözcüsü, "Şu anda hizmetlerimizi kullanan kişiler, Google Play ile Google Play Protect güvenlik hizmetlerini, hali hazırda var olan Huawei ekipmanlarında kullanabilecekler" dedi, ancak ayrıntı vermedi.
Google'a ek olarak, Bloomberg'de yer alan bir habere göre ABD'li çip üreticileri Intel, Qualcomm, Xilinx ve Broadcom Huawei'ye kritik yazılım satışını durdurduklarını çalışanlarına bildirdi.
Huawei'nin ürünlerinin ve faaliyetlerinin ABD devletinin getirdiği yasaktan ne ölçüde etkileneceği bilinmiyor. Elektronik tedarik zinciri uzmanları Huawei'nin ABD'de üretilen parçaları kullanmadan faaliyetlerini yürütebileceğinden şüphe ediyorlar.
“İran’a yönelik yaptırımları ihlal ediyor”
Dünyanın en büyük telekomünikasyon ürünleri ve hizmet sağlayıcısı, ikinci akıllı telefon üreticisi ve 5G teknolojisinde küresel yarışın ön sırasındaki Huawei'nin, dünya devleri ligine girdiği teknolojide sağladığı üstün başarı en büyük rakibi ABD ile karşı karşıya gelmesine neden oldu.
ABD Ticaret Bakanlığı, 16 Mayıs’ta Çinli teknoloji devi Huawei ve bağlı ortaklıklarını ABD'nin ulusal güvenliğine aykırı faaliyetlerde bulunan şirketler listesine aldı.
ABD'de Donald Trump yönetimi, Çinli şirketi ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye çalışmakla suçlarken, söz konusu suçlamaları kabul etmeyen Huawei, ABD’nin amacının şirketin yükselişini durdurmak olduğunu savunuyor.
Google, Huawei'ye artık güncelleme vermeyecek

Çinli Huawei şirketi (AFP)
Google, Huawei'ye artık güncelleme vermeyecek

Çinli Huawei şirketi (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة