Akar ve Şoygu, İdlib’deki son gelişmeleri görüştü

Akar ve Şoygu, İdlib’deki son gelişmeleri görüştü
TT

Akar ve Şoygu, İdlib’deki son gelişmeleri görüştü

Akar ve Şoygu, İdlib’deki son gelişmeleri görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İdlib'deki son gelişmeler, bölgede gerginliğin azaltılması için alınacak tedbirler ve bölgesel güvenlik konularını ele aldı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İdlib’teki son gelişmeler ve bölgede gerginliğin azaltılması için alınacak tedbirler başta olmak üzere bölgesel güvenlik konuları, Soçi’de imzalanan mutabakat kapsamında değerlendirildi.
17 Eylül 2018’de ise Türkiye ve Rusya, İdlib’teki ateşkesin pekiştirilmesi ve muhalif grupların İdlib'deki cephe hattından ağır silahlarının çekilmesi için Soçi Anlaşması’nı imzalanmıştı.
Ancak Moskova, başta Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) olmak üzere radikal grupların İdlib’ten çıkarılmaması konusunda Ankara’yı sorumlu tutuyor. Rusya, bu nedenle, rejimin İdlib’te bu gruplara yönelik operasyonlarını destekliyor. Moskova, ayrıca İdlib'deki HTŞ hedeflerine yönelik hava saldırılarının Türkiye ile koordineli şekilde düzenlendiğini öne sürüyor.
Akar ve Rus mevkidaşı arasındaki telefon görüşmesi, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR), Rusya’nın Suriye'nin kuzeybatısında gece saatlerinde düzenlediği hava saldırılarında 10 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamasının ardından geldi.
Rejim tek taraflı ateşkes ilan etti
Suriye’deki Rus Uzlaşma Merkezi ise Suriye rejiminin 18 Mayıs’tan itibaren İdlib bölgesinde tek taraflı olarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
BM’den insani felaket uyarısı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günü düzenlenen acil toplantısında, şiddetin devam etmesi halinde ‘insani felaket riskiyle’ karşı karşıya kalınacağı konusunda uyarıda bulundu.
Rejim güçleri, Rusya ve İran'a bağlı milisler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisindeki Hama kırsalında muhaliflerin kontrol ettiği alanlara geniş bir saldırı başlatmıştı.
Türkiye’nin göç endişesi
Türkiye ise yaklaşık 4 milyon sivilin yaşadığı İdlib'deki yaşanacak yeni bir insani felaketin büyük bir göç dalgasına yol açacağından endişe ediyor.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Soçi anlaşmasını uygulamaya ve Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde ateşkesi korumaya istekli olduğunu dile getirerek, aynı zamanda Suriye sınırında yeni bir göç dalgasına yol açılmaması için bölgede herhangi bir gerilim yaşanmasını istemiyor.
Kaynaklar, bu bağlamda, Moskova ile yapılan yoğun istişarelerin, Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumun korunması ve Soçi anlaşmasının tam olarak uygulanmasını amaçladığını da belirtti.
Diğer taraftan gözlemciler, rejimin İdlib’in kontrolünü ele geçirmesini önlemek için Türkiye’nin Soçi anlaşmasının uygulama süresini uzatmak istediğini öne sürdü.
Radikal grupların İdlib’in yanı sıra Halep-Şam arasında uzanan M5 ve Lazkiye'ye uzanan M4  otoyolundan çekilmediğinin altını çizerek, anlaşmanın henüz hayata geçirilmediğine dikkat çeken gözlemciler, anlaşma kapsamında bu konudan Türkiye’nin yükümlü olduğunu hatırlattı.



Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik herhangi bir olası saldırının Ortadoğu'da “ciddi” istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulundu.

RT televizyonunda yayınlanan açıklamaya göre Peskov, Moskova'nın “tüm tarafların itidalini korumalarını ve barışçıl bir çözüme odaklanmalarını beklediğini” söyledi.

Ukrayna ile savaşla ilgili olarak Peskov, Başkan Vladimir Putin'in gündeminde Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile herhangi bir görüşme bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin “çok hızlı” olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Trump geçen perşembe günü, “büyük bir güç”ün şu anda İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin oradaki durumu yakından izlediğini söyledi.


Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
TT

Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Maine'deki bir havalimanından kalkan ve içinde sekiz kişi bulunan özel bir uçağın düştüğünü ve alev aldığını, ancak yolcuların durumlarının ve kimliklerinin henüz bilinmediğini açıkladı.

FAA, yaptığı açıklamada, çift motorlu Bombardier Challenger 600 uçak kazasının dün saat 19:45 civarında Bangor Uluslararası Havaalanında meydana geldiğini belirtti.

Ayrıntılar resmi olarak açıklanmadı, ancak konuyla ilgili bir hükümet yetkilisi Reuters'e, kazadan sonra büyük bir yangın çıktığını söyledi. Hükümet yetkilisi, uçağın Teksas'tan Maine'e uçtuğunu belirtti.

Federal Havacılık İdaresi kayıtlarına göre, uçak Nisan 2020'de hizmete girmişti.

FAA, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ile iş birliği içinde kazayı soruşturacağını duyurdu.


Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
TT

Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)

Minneapolis sokaklarında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlileri tarafından ikinci bir Amerikan vatandaşının öldürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal gerilimleri daha da artırdı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer önderliğindeki Demokrat milletvekilleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) teşkilatının sistematik suistimallerini gerekçe göstererek, 2026 bütçe tasarısında bu kurumlara ayrılan fonları kesme tehdidinde bulundular. Milletvekilleri ayrıca, yargı denetimini güçlendirmek ve ICE'nin yetkilerini kısıtlamak da dahil olmak üzere önemli reformlar yaparak, 1,2 trilyon dolarlık hükümet fonlama tasarısının oylanması ve kısmi hükümet kapanmasının önlenmesi için ön koşullar oluşturdular.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, şiddetli bir kış fırtınasının ülkeyi yoğun kar yağışıyla felç etme tehdidi oluşturmasından saatler önce, birçok eyalette olağanüstü hal ilan etti.