BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun

BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun
TT

BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun

BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun

Birleşik Arap Emirliği (BAE) geçtiğimiz hafta Umman Körfezindeki BAE karasularındaki Suudi Arabistan, BAE ve Norveç bayrakları taşıyan dört ticari geminin saldırıya uğraması konusunda sürmekte olan soruşturmaya birçok ülkenin katılmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,  “Uluslararası ortaklarımızın soruşturmalara katılmaya ve çaba sarf etmeye olan istekleri, BAE'nin istenilen sonuçlara ulaşmadaki tarafsızlık ve şeffaflığını destekliyor” denildi.
Açıklamada, “Ortak soruşturmalar, deniz seyrüsefer güvenliği, uluslararası ticaret hareketi ve enerji kaynaklarının güvenliğini korumak için uluslararası toplumun kararlılığını göstermek amacıyla yürütülüyor” ifadeleri kullanıldı.
BAE,  farklı ülkelerden 4 sivil ticari kargo gemisinin Fuceyra Limanı yakınlarında sabotaja uğradığını duyurmuştu. Sabotajın can kaybına ya da gemilerden zararlı madde veya yakıt sızmasına yol açacak hasara neden olmadığını da açıklamıştı.
Saldırı, birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından kınandı.
BAE Dışişleri Bakanlığı, olayın yaşandığı gün ülkedeki ilgili tüm makamların gerekli önlemleri aldığını, yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde olayın araştırıldığını ve sonuçların ilgili taraflarca prosedürlerini tamamlanmasının ardından rapor edileceğini aktardı.
Fuceyra Limanı herhangi bir kesinti olmadan normal akışına devam ederken, limanın faaliyeti durdurulduğu haberleri ise temelsiz. Bakanlık, limanın rutin olarak tüm faaliyetlerini sürdürdüğünü ve söylentilerin yalan olduğuna dikkat çekti.
BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı ticaret gemilerine yapılan ve mürettebatın hayatını tehdit eden sabotaj eyleminin ciddi bir gelişme olduğunu, uluslararası toplumun deniz trafiği güvenliğini ve emniyeti baltalamaya çalışan tarafları önlemek adına sorumluluk alınması gerektiğini belirtti.
Fuceyra Hükümeti Enformasyon Ofisi, liman ile ilgili söylentileri reddederek, limandaki hareketliliğin normale döndüğünü ve resmi kaynakların doğru ve güvenirlik hakkında araştırma yapması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Fuceyra Limanı, dünyanın en büyük gemi yakıt ikmalinin yapıldığı Hürmüz Boğazı’nın dışında kalıyor.Boğaz, petrol ve doğalgaz sevkiyatlarının dünya pazarlarına aktarılması için hayati bir su yolu. Basında çıkan ve ancak daha sonra yalanlan haberlerde, limanda yedi petrol tankerinin saldırıya uğradığı belirtildi.
Fuceyra Emirliği,  ülkenin doğu kıyısında bulunan ve BAE’yi oluşturan 7 emirlikten biri olup, Umman Denizi’ne yaklaşık 70 km boyunca uzanıyor.
Veliaht Prens, Ürdün Kralı ile görüştü
Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan Başkent Abu Dabi’de Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşme gerçekleştirdi. Ürdün Kralı 2. Abdullah, BAE'nin güvenlik ve istikrarını tehdit eden her türlü tehlikeye karşı tüm imkanlarıyla bu ülkenin yanında olduklarını ifade etti.
Buna karşılık Zayid Al Nahyan, Ürdün’ün BAE karasularına yakın ticari gemilere yapılan saldırı ve Suudi Arabistan’daki bazı petrol tesislerine yapılan saldırıların karşısında durduğunu belirtti. Veliaht Prens, Ürdün’ün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) için önemli stratejik derinliği temsil ettiğini vurguladı.
Görüşmede ayrıca Ürdün ve BAE'nin  yakın bir zamanda Abu Dabi'de ortak askeri tatbikat yapması kararı alırken, iki ülke ekonomi, ticaret, yatırım, kültür ve turizm alanlarındaki işbirliğini genişletme konularını da masaya yatırdı.



Suudi Arabistan, Filistin'e uluslararası destek toplarken işgalci İsrail’in ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Neom'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Neom'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan, Filistin'e uluslararası destek toplarken işgalci İsrail’in ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Neom'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Neom'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan, Filistin-İsrail çatışmasını sona erdirmek amacıyla iki devletli çözümü desteklemesi için uluslararası topluma bir kez daha çağrıda bulundu. Bunun yanında birçok ülkenin Filistin devletini tanıdığını duyurmasının uluslararası meşruiyeti destekleyen bir adım olduğunu vurgulayan Suudi Arabistan, bunun meseleye adil ve kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki ivmenin arttığını gösterdiğini vurguladı.

dfgthyuj
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, dün Neom'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)

Bu açıklama, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman'ın başkanlığında dün Neom'da düzenlenen Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu toplantısında yapıldı. Bakanlar Kurulu toplantıda, Suudi Arabistan'ın Fransa ile birlikte başkanlığını üstlendiği Filistin sorununun barışçıl çözümü konulu üst düzey uluslararası konferansın sonuçlarını ele aldı.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan'ın Filistin halkına, özellikle Gazze Şeridi'ne hava ve deniz köprüleri aracılığıyla insani yardım sağlamaya devam ettiğini vurgulayarak, insani ve tıbbi yardımların gönderilmeye devam edildiğini belirtti.

İşgalci İsrail hükümeti yetkililerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik tekrarlanan provokatif uygulamalarını kınayan Bakanlar Kurulu, uluslararası topluma, uluslararası hukuka aykırı ihlalleri durdurma çağrısında bulundu.

Öte yandan Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan ekonomisinin 2025 yılının ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3,9 oranında büyüdüğünü açıkladı. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ‘Dördüncü Madde Konsültasyon Çalışması’ raporunda petrol dışı faaliyetlerin olumlu performansı ve ulusal ekonominin sağlamlığı, Suudi Arabistan'ın küresel ekonomik zorluklarla başa çıkma kabiliyetini teyit ediyor.

Bakanlar Kurulu, sanayi alanındaki gelişmelerle ilgili olarak yerel üretimi güçlendirmeyi ve ulusal sanayinin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan kapsamlı bir ekonomik hareket çerçevesinde ülkenin doğusunda yeni sanayi projelerinin başlatılmasını değerlendirdi.

gtyuı
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu'nun Neom'da düzenlenen toplantısından bir kare (SPA)

Bakanlar Kurulu ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Cidde ve Medine şehirlerini Ortadoğu'daki milyonluk nüfusa sahip sağlıklı şehirler arasına kabul etmesini ve sağlık önlemlerini ve yaşam kalitesini artırma çabaları kapsamında Suudi Arabistan’daki sağlıklı şehirlerin sayısının 16'ya yükselmesini takdirle karşıladığını açıkladı.

Çevre dosyasını inceleyen Bakanlar Kurulu, çölleşmenin önlenmesi ve bitki örtüsünün geliştirilmesi amacıyla ‘Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’ kapsamında 500 binden fazla hektarlık bozulmuş arazinin rehabilite edildiğini ve 151 milyon ağaç dikildiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar arasında madencilik, sağlık, gümrük, rekabet, denetim, mesleki eğitim ve petrol dışı ihracatın geliştirilmesi alanlarını kapsayan Moğolistan, Çin, Yeni Zelanda, Kuveyt, Pakistan, Umman, Tayland ve İslam Ülkeleri İslam İşbirliği Merkezi (CISRC) ile çeşitli mutabakat zaptı ve ortak işbirliği anlaşmasının kabulü de yer aldı.

dfrgtyu7
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu'nun Neom'da düzenlenen toplantısından bir kare (SPA)

Bakanlar Kurulu ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri Uyuşturucu ile Mücadele Stratejisi’ni (2025 - 2028) onayladı, gelecek akademik yılda genel eğitim için iki dönem kabul etti ve sokak isimlendirme kurallarına göre gayrimenkullerin numaralandırılmasında ulusal adreste kullanılan numaralandırılmasını kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan diğer kararlar arasında Ulusal Meteoroloji Merkezi düzenlemesinde değişiklik yapılmasının yanında çeşitli resmi kurumlarda atama ve terfi kararları yer aldı. Atamalar arasında Mekke Bölgesi Valiliği'ne bir vekil atanması, Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nda bazı yetkililerin terfi ettirilmesi ve Nafaka Fonu Yönetim Kurulu'nun bazı üyelerinin üyeliklerinin yenilenmesi de bulunuyor.

Bakanlar Kurulu, gündeminde yer alan diğer raporları ve konu başlıklarını da incelerken bunlarla ilgili gerekli kararları da aldı.