Birleşik Arap Emirliği (BAE) geçtiğimiz hafta Umman Körfezindeki BAE karasularındaki Suudi Arabistan, BAE ve Norveç bayrakları taşıyan dört ticari geminin saldırıya uğraması konusunda sürmekte olan soruşturmaya birçok ülkenin katılmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Uluslararası ortaklarımızın soruşturmalara katılmaya ve çaba sarf etmeye olan istekleri, BAE'nin istenilen sonuçlara ulaşmadaki tarafsızlık ve şeffaflığını destekliyor” denildi.
Açıklamada, “Ortak soruşturmalar, deniz seyrüsefer güvenliği, uluslararası ticaret hareketi ve enerji kaynaklarının güvenliğini korumak için uluslararası toplumun kararlılığını göstermek amacıyla yürütülüyor” ifadeleri kullanıldı.
BAE, farklı ülkelerden 4 sivil ticari kargo gemisinin Fuceyra Limanı yakınlarında sabotaja uğradığını duyurmuştu. Sabotajın can kaybına ya da gemilerden zararlı madde veya yakıt sızmasına yol açacak hasara neden olmadığını da açıklamıştı.
Saldırı, birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından kınandı.
BAE Dışişleri Bakanlığı, olayın yaşandığı gün ülkedeki ilgili tüm makamların gerekli önlemleri aldığını, yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde olayın araştırıldığını ve sonuçların ilgili taraflarca prosedürlerini tamamlanmasının ardından rapor edileceğini aktardı.
Fuceyra Limanı herhangi bir kesinti olmadan normal akışına devam ederken, limanın faaliyeti durdurulduğu haberleri ise temelsiz. Bakanlık, limanın rutin olarak tüm faaliyetlerini sürdürdüğünü ve söylentilerin yalan olduğuna dikkat çekti.
BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı ticaret gemilerine yapılan ve mürettebatın hayatını tehdit eden sabotaj eyleminin ciddi bir gelişme olduğunu, uluslararası toplumun deniz trafiği güvenliğini ve emniyeti baltalamaya çalışan tarafları önlemek adına sorumluluk alınması gerektiğini belirtti.
Fuceyra Hükümeti Enformasyon Ofisi, liman ile ilgili söylentileri reddederek, limandaki hareketliliğin normale döndüğünü ve resmi kaynakların doğru ve güvenirlik hakkında araştırma yapması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Fuceyra Limanı, dünyanın en büyük gemi yakıt ikmalinin yapıldığı Hürmüz Boğazı’nın dışında kalıyor.Boğaz, petrol ve doğalgaz sevkiyatlarının dünya pazarlarına aktarılması için hayati bir su yolu. Basında çıkan ve ancak daha sonra yalanlan haberlerde, limanda yedi petrol tankerinin saldırıya uğradığı belirtildi.
Fuceyra Emirliği, ülkenin doğu kıyısında bulunan ve BAE’yi oluşturan 7 emirlikten biri olup, Umman Denizi’ne yaklaşık 70 km boyunca uzanıyor.
Veliaht Prens, Ürdün Kralı ile görüştü
Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan Başkent Abu Dabi’de Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşme gerçekleştirdi. Ürdün Kralı 2. Abdullah, BAE'nin güvenlik ve istikrarını tehdit eden her türlü tehlikeye karşı tüm imkanlarıyla bu ülkenin yanında olduklarını ifade etti.
Buna karşılık Zayid Al Nahyan, Ürdün’ün BAE karasularına yakın ticari gemilere yapılan saldırı ve Suudi Arabistan’daki bazı petrol tesislerine yapılan saldırıların karşısında durduğunu belirtti. Veliaht Prens, Ürdün’ün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) için önemli stratejik derinliği temsil ettiğini vurguladı.
Görüşmede ayrıca Ürdün ve BAE'nin yakın bir zamanda Abu Dabi'de ortak askeri tatbikat yapması kararı alırken, iki ülke ekonomi, ticaret, yatırım, kültür ve turizm alanlarındaki işbirliğini genişletme konularını da masaya yatırdı.
BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun

BAE, dört gemiye yapılan ‘sabotaj’ soruşturmasının genişletilmesinden memnun

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة