Afganistan’daki Taliban hareketi, hedeflerine ulaşana kadar savaşı sürdüreceklerini açıklarken, Kabil’de batı destekli hükümet ile görüşmelere başlamak için halen hazır olmadığını ifade etti.
Taliban lideri HeybetullahAhundzade, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ile diyalog kapılarının açık kalmaya devam etmesine rağmen, Afganistan’da yakın bir zamanda ateşkes ihtimalinin uzak olduğunu belirtti.
Afganistan’daki devam eden şiddet eylemleri ortasında herhangi bir ilerleme kaydedilemeyen Katar görüşmelerinin geçen ayki altıncı turunun sona ermesi sonrasında Taliban lideri bir açıklamada bulundu.
Taliban lideri HeybetullahAhundzade, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde yayınladığı yıllık mesajında, Afgan halkına, Taliban’ın yıllarca süren çatışmaya ve tüm Afgan halkını temsil eden hükümete son verme isteğine güvenme çağrısı yaptı. Ancak Taliban’ın yasadışı olarak nitelendirdiği Afganistan hükümeti ile doğrudan müzakerelere başlama veya ateşkes sağlama niyeti taşımadığına dikkati çekti.
Ahundzade, Taliban’ın Ramazan Bayramı boyunca 3 gün süreyle, geçen yıl uyguladığı ateşkesi yineleyeceğine dair açıklama yapmadı.
Taliban lideri, mesajında “Hiç kimse, hedeflerimize ulaşmadan önce sıcak savaş cephelerine soğuk su dökmemizi veya 40 yıllık fedakarlıklarımızı unutmamızı beklemesin. Taliban, işgali sonlandırmak ve İslami bir rejim kurmak istiyor” ifadelerini kullandı.
Taliban temsilcileri, Afganistan topraklarının saldırılar için militanlar tarafından bir üs olarak kullanılmaması güvencesi karşılığında 20 bin ABD ve NATO önderliğindeki koalisyon kuvvetlerinin geri çekilmesi hususunda birkaç aydır ABD’li diplomatlarla görüşmeler yapıyor. Üst düzey Afgan politikacılar ve sivil toplum temsilcileri ile toplantılar düzenlendi. Aynı şekilde ülkenin geleceğini görüşmek için Afgan diyalogu çerçevesinde geçen hafta da Moskova’da görüşme yapıldı.
Ancak Molla Heybetullah’ın, Taliban ve Afgan siyasi sembolleri arasındaki diyaloğu bozmaya çalışmakla suçladığı Devlet Başkanı Eşref Gani ile ateşkesin ve resmi müzakerelerin kabul edildiğine dair herhangi bir işaret ortaya koyulmadı. Taliban’ın, bayram münasebetiyle yayınladığı mesajı, hareketin iktidara hükmetmek istemediği, Afgan kadınların ve erkeklerin haklarına saygı duyacağı, eğitim, ticaret, istihdam ve sosyal refah geliştirmek için çalışacağı hususlarında güvence veriyor.
Fakat Taliban’ın Afganistan Cumhuriyeti’nin mevcut anayasal çerçevesini kabul edip etmeyeceği ya da bir “İslam Emirliği” kurup kurmayacağına dair Kabil içerisindeki en önemli endişeler ele alınmadı.
Söz konusu mesajda, “İslam Emirliği, vatanımızdaki tüm Afganlar için kabul edilebilir olan egemen, İslami ve kapsayıcı bir hükümet kurmak istiyor” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan Afganistan’da yayın yapan Hama Press haber ajansının aktardığına göre, Afganistan’daki ABD kuvvetlerinin ülkenin kuzey batısındaki Badgis ve Gor bölgelerinde düzenledikleri hava saldırılarında Taliban’a mensup 26 silahlı öldü veya yaralandı. 207. Zafar Kolordusu, yayınladığı bir bildiride, ABD kuvvetlerinin Badgis’in Bala Morğab ve Gor’unŞahrak bölgelerinde Afgan silahlı kuvvetlerine destek amacıyla hava saldırıları düzenlediği belirtildi. Bildiride, hava saldırılarında Taliban’a mensup 20 silahlının öldüğü ve 4 silahlının da yaralandığı ifade edildi. Taliban da dahil, hükümet karşıtı gruplar, söz konusu saldırılara ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapmadı. Badgis ve Gor vilayetlerinin güvenlik durumları, geçen aylarda bozulurken, Taliban silahlıları da iki alanda terör faaliyetlerini sürdürüyor.
Taliban: İşgali bitirip İslam Emirliği kurana dek savaşacağız

Leşkergah’tan, ateşkes çağrısı yapılan Taliban kontrolündeki bir bölgeye göç eden Afganlar (EPA)
Taliban: İşgali bitirip İslam Emirliği kurana dek savaşacağız

Leşkergah’tan, ateşkes çağrısı yapılan Taliban kontrolündeki bir bölgeye göç eden Afganlar (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة