Seul, nükleer görüşmelerin çıkmaza girmesinden endişeli

Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşi  Kim Yeo-jong, Güney Kore Başkanlık Güvenliği Direktörü ile (EPA)
Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşi Kim Yeo-jong, Güney Kore Başkanlık Güvenliği Direktörü ile (EPA)
TT

Seul, nükleer görüşmelerin çıkmaza girmesinden endişeli

Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşi  Kim Yeo-jong, Güney Kore Başkanlık Güvenliği Direktörü ile (EPA)
Kuzey Kore lideri Kim’in kız kardeşi Kim Yeo-jong, Güney Kore Başkanlık Güvenliği Direktörü ile (EPA)

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore ile ABD arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesinden endişe duyulması gerektiğini ifade ederek, “Hanoi’deki 2. ABD- Kuzey Kore zirvesinde somut bir anlaşmaya varılamadığından 3. zirve için herhangi bir ivme görmüyoruz. Ancak umutluyum” dedi.
Oslo’da Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki barış süreci ve Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda yaptığı açıklamada Moon, “Hanoi’deki 2. ABD- Kuzey Kore zirvesinde somut bir anlaşmaya varılamadığından 3. zirve için herhangi bir ivme görmüyoruz… Çıkmaza girdiğimizi söyleyebiliriz. Resmi bir diyaloğa katılmasak bile kişisel mesajlar gönderiyoruz ve bu kişisel mesajlarda karşılıklı güvenimizi ve diyaloga devam etme konusundaki bağlılığımızı ifade ediyoruz” dedi. Güney Kore Devlet Başkanı, uzun süren çıkmazın diyalog dinamiğini bozacağına dair korkusunu ifade ederek, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yeni bir zirve yapılmasına dair umutlu olduğunu ifade etti. Oslo’yu ziyaret eden Moon, “Başkan Kim ve Trump’ın yakın gelecekte buluşması herkes için iyi bir fikir” dedi.
Singapur'da gerçekleşen Trump ve Kim arasındaki tarihi zirveden tam bir yıl sonra Moon, “Eğer diyalogsuz uzun bir süre olursa, diyalog isteği sekteye uğrayabilir” dedi. 1 yıl önce yapılan tarihi zirvenin ardından iki lider arasında geçtiğimiz Şubat ayında yapılan Hanoi’deki zirve başarısız olmuştu.
Öte yandan Güney Kore haber ajansı Yonhap, Güney Kore liderinin Rusya Ulusal Günü vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kutlama mesajı gönderdiğini aktardı. Moon mesajında iki ülke arasında uzun yıllara dayanan dostluk ilişkisinin daha da yüksek seviyelere çıkarılmasının ortak bir sorumluluk neticesinde olacağını ve bu yolda önemli adımlar atıldığını ifade ederek, Kuzey Kore ile normalleşen ilişkilerde Moskova’nın önemli adımlar attığına vurgu yaptı.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Avrupa turunda
Moon, bir hafta süren Kuzey Avrupa turnesinin 2. durağında Salı günü Norveç’in başkenti Oslo’ya ulaştı. Resmi olarak Norveç’i ziyaret eden ilk Güney Kore Başkanı olan Moon, Norveç Başbakanı Erna Solberg ile görüşecek. Moon daha sonra Bergen şehrinde Norveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılacak olan Güney Kore yardım ve destek gemisini karşılama etkinliğine katılacak. Moon gezisinin üçüncü ve son ayağında İsveç'in başkenti Stockholm'e gitmeden önce Norveçli yazar Edward Gregg'in evini ziyaret etmeyi planlıyor.
Öte yandan Güney Kore’deki Birleşme Bakanlığı, Kim’in kız kardeşi Kim Yeo-jong’un, Güney Kore’nin eski First Lady’si Lee Hee Ho için taziyelerini sunmak amacıyla Kuzey Kore ve Güney Kore arasında silahsızlandırılan Panmunjom köyünü ziyaret edeceğini bildirirken, Yeo-jong’un Güney Koreli yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiğini duyurdu. Pazartesi günü hayatını kaybeden Lee Hee Ho, 2000 yılında iki ülke arasındaki 1950-1953 savaşından bu yana Kuzey'i ziyaret eden ilk Güney Kore lideri olan eski Cumhurbaşkanı Kim Dae-jung'un eşiydi. Kim Yeo-jong’un ziyareti, Kuzey Kore lideri Kim’in Trump ile nükleer silahsızlanma için anlaşma imzalamasından bir yıl sonra gerçekleşti.
Kim’den Rusya-Kuzey Kore mesajı
Öte yandan Kuzey Kore lideri Kim Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçtiğimiz Nisan ayında imzalanan anlaşmaların ‘yararlı olacağına’ güvendiğini ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri güçlendireceğini söyledi.
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) haberine göre Kim, Rusya’ya gönderdiği mesajında, “Karşılıklı anlayışın ve ilk toplantımızda ulaşılan anlaşmaların iyi sonuçlar vereceğine inanıyorum. Sonuç olarak, eski liderlerin Rusya ile Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti arasında stratejik ve geleneksel dostluğun gelişmesini umuyorum” dedi.
Kuzey Kore, ABD ile sekteye uğrayan müzakerelerde destek toplama amacıyla Çin ve Güney Kore de dâhil olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek istiyor.



İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında gerçekleştirdiği bombalama operasyonu

İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
TT

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında gerçekleştirdiği bombalama operasyonu

İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)
İsrail'in ocak ayında Lübnan'ın güneyindeki Kanarit köyüne düzenlediği hava saldırısının yol açtığı hasar, 16 Şubat 2026 (AFP)

İsrail güçleri bu sabah erken saatlerde Lübnan'ın güneyindeki Adise kasabası yakınlarında bir bombalama operasyonu gerçekleştirdi.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı'na göre, büyük patlama saat 02:20'de meydana geldi.

İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında, bir yıldan fazla süren ve partinin askeri ve liderlik altyapısına darbeler aldığı çatışmanın ardından, 27 Kasım'dan beri yürürlükte olan bir anlaşma bulunuyor.

Anlaşma, Lübnan ordusunun ve Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nün (UNIFIL) konuşlandırılmasının güçlendirilmesi karşılığında, Hizbullah savaşçılarının Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeden (sınırdan yaklaşık 30 km uzaklıkta) çekilmesini ve askeri altyapısının tasfiye edilmesini öngörüyordu.

Anlaşma ayrıca İsrail'in savaş sırasında girdiği tüm bölgelerden çekilmesini de öngörüyordu. Bununla birlikte, İsrail sınırın her iki tarafını da izleyebilmek için beş yüksek noktada askeri varlığını sürdürdü. Ayrıca, askeri hedefler veya Hizbullah unsurları olduğunu iddia ettiği yerlere neredeyse her gün saldırılar düzenliyor ve güçleri buldozerle yıkım ve tahribat operasyonlarına devam ediyor.


ABD Adalet Bakanlığı genel merkezine Trump'ın posteri asıldı

İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
TT

ABD Adalet Bakanlığı genel merkezine Trump'ın posteri asıldı

İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)
İşçiler, Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan yeni bir pankartı, Washington’daki ABD Adalet Bakanlığı binasının cephesine yerleştiriyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğrafını taşıyan bir pankart, ABD Adalet Bakanlığı binasına asıldı. Bu adım, Trump’ın Washington’daki bir kuruma kimliğini yansıtma yönündeki son girişimi olarak değerlendiriliyor.

Mavi renkli pankart, dün (perşembe) binanın bir köşesindeki iki sütun arasına yerleştirildi. Pankartta “Amerika’yı Yeniden Güvenli Hale Getirelim” sloganı yer aldı.

Trump, geçen yıl Beyaz Saray’a dönüşünden bu yana federal kurumlar üzerindeki varlığını ve nüfuzunu pekiştirmek için güçlü adımlar atıyor.

Trump, kültürel ve siyasi kurumları yeniden şekillendirirken kendisine yakın isimleri görevlendiriyor, önde gelen kurumların adlarını değiştiriyor ve geçmiş soruşturmalarla bağlantılı yetkilileri geri plana itiyor. Eleştirmenler ise bu adımların, siyasi iktidar ile normal şartlarda bağımsız olması gereken kamu görevleri arasındaki sınırları ortadan kaldırdığını savunuyor.

Geçen yıl Trump’ın fotoğrafını taşıyan pankartlar, ABD Çalışma Bakanlığı, ABD Tarım Bakanlığı ve Amerikan Barış Enstitüsü binalarına da asılmıştı.

Trump tarafından atanan bir yönetim kurulu, Aralık ayında John F. Kennedy Sahne Sanatları Merkezi’ne Trump adının eklenmesi yönünde oy kullandı. Ayrıca Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü binasına da Trump’ın adı verildi.

Son pankarta ilişkin soruları Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı’na yönlendirdi. Bakanlık ise şu ana kadar yorum talebine yanıt vermedi.


Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu: İran, İsrail'e saldırırsa "hayal edilemez" bir karşılıkla yüzleşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran'a karşı askeri harekât olasılığına tekrar işaret etmesinin ardından, ülkesinin İran'ın saldırısına güçlü bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Netanyahu, askeri bir tören sırasında televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Eğer bize saldırma hatasını yaparlarsa, hayal bile edemeyecekleri bir karşılık alacaklar" dedi.

Trump, bir anlaşmaya varılmadığı takdirde İran'ı bombalamakla defalarca tehdit etti ve bölgeye iki uçak gemisi, savaş gemileri ve uçaklar göndererek saldırı olasılığını artırdı.

dfvgthy
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, (AP)

İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılmasından önce yeniden inşa edilmeyeceğini belirterek, "Müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri ile Gazze silahsızlandırılmadan önce yeniden inşa edilmeyeceği konusunda anlaştık" dedi. Başkan Trump'ın temsilcisi Steve Witkoff da dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer, somut ilerleme kaydedildiğini ve Hamas'ın silahlarını bırakması için baskı altında olduğunu vurguladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, Hamas'tan küçük kalibreli kişisel silahların müsadere edilmesi de dahil olmak üzere geniş kapsamlı kısıtlamalar getirme tehdidinde bulundu.