Sommaroy adası dünyanın ilk 'zamansız' yeri haline gelebilir

​Norveç’teki Sommaroy adası (The Guardian)
​Norveç’teki Sommaroy adası (The Guardian)
TT

Sommaroy adası dünyanın ilk 'zamansız' yeri haline gelebilir

​Norveç’teki Sommaroy adası (The Guardian)
​Norveç’teki Sommaroy adası (The Guardian)

The Guardian gazetesinin haberine göre, Sommaroy sakinleri, zamana bağlı olarak yaşamayıp, Norveç’in bu adayı dünyanın ilk zamansız yeri ilan etmesini istiyor.
Bu öneriyi ortaya atan isimlerden Kjell Ove Hveding yaptığı açıklamada,  “Dünyanın her yerinde insanlar stres ve depresyonla boğuşuyor. Bu durumun ortaya çıkmasında ise saatler büyük bir rol oynuyor. Zamanın olmadığı bir sistemle herkes hayatlarını tam anlamıyla yaşayabilecek. Amacımız 7/24 zaman esnekliği sağlamak. Gece 4'te çimleri mi biçmek istiyorsunuz, yapın gitsin” ifadelerini kullandı.
350 nüfuslu ada halkının başlıca gelir kaynağı turizm ve balıkçılıktır. Ada sakinleri, resmi çalışma saatlerinin iptal edilmesini ve insanların istediği zaman istediğini yapmasını talep ediyor.
Ada sakinleri 18 Mayıs’tan  26 Temmuz'a 69 gün boyunca gündüz, Kasım'dan Ocak ayına kadar da gece yaşıyor.
Hveding halka hitaben yaptığı konuşmada, “Eğer evinizi gece saat 2’de boyamak isterseniz bunda bir sakınca yok. Biz sabah 4’te yüzmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Turizm uzmanları, bu kampanyanın yaz aylarında daha fazla ziyaretçi çekmek amacıyla yapıldığını iddia ediyor.
Trondheim’deki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Egil Wheeler, “Toplum yalnızca son 2 asırda zaman içinde yönetildi ve özel bir şekilde disiplin altına alındı. Sommaroy halkı zaman kavramı olmadan çok kolay yaşayacak. Bir adanın tamamını zaman ve dünyadan ayırmanın imkansız olduğunu söylemeyeceğim ancak fikrin uygulanması çok zor” ifadelerini kullandı.



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature