Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı
TT

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

2019 yılı Mayıs ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,35 oranında bir artış göstererek 4 milyon 22 bin 254 oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılı Mayıs ayı Giriş-Çıkış Yapan Yabancı ve Vatandaşlar verilerini açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü'den alınan geçici verilere göre; 2019 yılı Mayıs ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,35 oranında bir artış göstererek 4 milyon 22 bin 254 oldu. Mayıs ayında ülkemize gelen 4 milyon 22 bin 254 yabancı ziyaretçinin 58 bin 228'i (yüzde 1.45) günübirlikçi oldu.
Mayıs ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il şu şekilde gerçekleşti:
Antalya yüzde 42,32 (1 milyon 702 bin 343 )
İstanbul yüzde 25,28 ( 1 milyon 16 bin 809 )
Muğla yüzde 10,09 ( 405 bin 647 )
Edirne yüzde 8,11 ( 326 bin 204 )
Artvin yüzde 4,91 ( 197 bin 597 )
2019 yılı Mayıs Ayında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya yüzde 23,95 (963 bin 359) ile birinci, Almanya yüzde 10,20 (410 bin 374) ile ikinci, İngiltere yüzde 7,71 (310 bin 4) ile üçüncü sırada yer aldı.
Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11,3'lük artış
2019 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış kaydedildi.Bu dönemde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış göstererek 12 milyon 757 bin 522 oldu.
Ocak-Mayıs döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçinin 121 bin 616 (yüzde 0.95) günübirlikçi oldu.
Bu dönemde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il şu şekilde sıralandı:
İstanbul yüzde 42,45 (5 milyon 415 bin 906 )
Antalya yüzde 24,61 (3 milyon 139 bin 788 ) 
Edirne yüzde 10,93 (1 milyon 394 bin 964 )
Artvin yüzde 5,88 (749 bin 653 )
Muğla yüzde 4,43 (565 bin 254 )
2019 yılı Ocak - Mayıs döneminde ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Rusya yüzde 13,12 (1 milyon 673 bin 652) ile birinci, Almanya yüzde 9,51 (1 milyon 213 bin 857) ile ikinci, Bulgaristan yüzde 7,70 (982 bin 717) ile üçüncü sırada yer aldı.  



Trump, Fed Başkanı Jeremy Powell’ı görevden alabilir mi?

Trump, 2018’de Powell’ı Fed başkanı olarak atamıştı (Reuters)
Trump, 2018’de Powell’ı Fed başkanı olarak atamıştı (Reuters)
TT

Trump, Fed Başkanı Jeremy Powell’ı görevden alabilir mi?

Trump, 2018’de Powell’ı Fed başkanı olarak atamıştı (Reuters)
Trump, 2018’de Powell’ı Fed başkanı olarak atamıştı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ı görevden alacağına dair iddialar gündemden düşmüyor.

Trump, dünkü açıklamasında Powell’ı görevden almasının “pek olası” görünmediğini söylemişti. Cumhuriyetçi lider, Powell'ın çok kötü bir iş çıkardığını savunmuş, Fed başkanının görev süresinin dolmak üzere olduğuna da işaret etmişti. 

Reuters’ın analizinde, Trump’ın Powell’ı görevden alma yetkisine sahip olup olmadığının belirsiz kaldığına dikkat çekiliyor. 

1913 tarihli Merkez Bankası Yasası, Fed Yönetim Kurulu üyelerinin yalnızca “geçerli bir gerekçe” gösterilerek görevden alınabileceğini söylüyor. Ancak sözkonusu “geçerli gerekçe” hukuken tanımlanmış değil. 

Genel kabul bunun yolsuzluk veya görevi kötüye kullanma gibi ciddi durumlara işaret ettiği yönünde, dolayısıyla politik görüş ayrılığı bu kapsama girmiyor. Cumhuriyetçi lider uzun süredir faiz indirimi için Powell’a baskı yapıyor.

Diğer yandan Powell’ın hem Fed başkanı hem de Fed Yönetim Kurulu üyesi olması süreci daha da karmaşıklaştırıyor. Powell’ın Fed başkanlığı görevi, Mayıs 2026’da sona eriyor ancak Yönetim Kurulu üyeliği 2028’e kadar sürecek. Trump, onu bir şekilde Fed başkanlığından alsa bile Merkez Bankası’nın kararları üzerinde hâlâ etkili olabilir. 

Analizde, Trump’ın Powell’ı iki pozisyondan almaya çalışmasının en tartışmalı adım olacağına ve sürecin mahkemeye taşınabileceğine işaret ediliyor. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde de Trump’ın, faiz indirimi taleplerine yanıt vermeyen Fed’in bağımsızlığını sonlandırmaya çalıştığı yazılıyor. 

Amerikan gazetesinin analizinde, konuyla ilgili Türkiye’de atılan bazı adımlar örnek olarak gösteriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dönemin Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı 20 Mart 2021’de görevden aldığı hatırlatılıyor. Bundan iki gün önce Merkez Bankası, politika faizini yüzde 17’den 19’a çıkarmıştı.

Analizde, Erdoğan’ın faiz oranlarının düşürülmesinin şirketlerin borçlanma maliyetlerini azaltarak enflasyonu düşüreceğini savunduğuna dikkat çekiliyor. Bu yaklaşımın, düşük faiz oranlarının ekonomik faaliyeti teşvik ederek fiyatları yukarı çektiği yönündeki yaygın kabul gören ekonomik ilkelerle çeliştiği yazılıyor.

2022’de enflasyonun yüzde 72’ye ulaştığı, Türk Lirası’nın ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiği anımsatılıyor. 

Independent Türkçe, Reuters, Wall Street Journal