Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı
TT

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

Yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs ayında 4 milyonu aştı

2019 yılı Mayıs ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,35 oranında bir artış göstererek 4 milyon 22 bin 254 oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 yılı Mayıs ayı Giriş-Çıkış Yapan Yabancı ve Vatandaşlar verilerini açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü'den alınan geçici verilere göre; 2019 yılı Mayıs ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,35 oranında bir artış göstererek 4 milyon 22 bin 254 oldu. Mayıs ayında ülkemize gelen 4 milyon 22 bin 254 yabancı ziyaretçinin 58 bin 228'i (yüzde 1.45) günübirlikçi oldu.
Mayıs ayında ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il şu şekilde gerçekleşti:
Antalya yüzde 42,32 (1 milyon 702 bin 343 )
İstanbul yüzde 25,28 ( 1 milyon 16 bin 809 )
Muğla yüzde 10,09 ( 405 bin 647 )
Edirne yüzde 8,11 ( 326 bin 204 )
Artvin yüzde 4,91 ( 197 bin 597 )
2019 yılı Mayıs Ayında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya yüzde 23,95 (963 bin 359) ile birinci, Almanya yüzde 10,20 (410 bin 374) ile ikinci, İngiltere yüzde 7,71 (310 bin 4) ile üçüncü sırada yer aldı.
Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11,3'lük artış
2019 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış kaydedildi.Bu dönemde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış göstererek 12 milyon 757 bin 522 oldu.
Ocak-Mayıs döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçinin 121 bin 616 (yüzde 0.95) günübirlikçi oldu.
Bu dönemde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il şu şekilde sıralandı:
İstanbul yüzde 42,45 (5 milyon 415 bin 906 )
Antalya yüzde 24,61 (3 milyon 139 bin 788 ) 
Edirne yüzde 10,93 (1 milyon 394 bin 964 )
Artvin yüzde 5,88 (749 bin 653 )
Muğla yüzde 4,43 (565 bin 254 )
2019 yılı Ocak - Mayıs döneminde ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Rusya yüzde 13,12 (1 milyon 673 bin 652) ile birinci, Almanya yüzde 9,51 (1 milyon 213 bin 857) ile ikinci, Bulgaristan yüzde 7,70 (982 bin 717) ile üçüncü sırada yer aldı.  



Hindistan'ın Tesla hamlesi sonuçsuz kaldı

Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
TT

Hindistan'ın Tesla hamlesi sonuçsuz kaldı

Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)

Stuti Mishra Asya İklim Muhabiri 

Hindistan'ın üst düzey bir federal bakanı, hükümet teşviklerine ve Elon Musk'la yapılan görüşmelere rağmen Tesla'nın Hindistan'da elektrikli araç üretmesinin artık beklenmediğini doğruladı.

Ağır Sanayi Bakanı H.D. Kumaraswamy, Narendra Modi hükümetinin elektrikli araç üretmeye yönelik yeni planına ABD'li şirketin ilgi göstermediğini pazartesi günü söyledi. Böylece otomobil üreticisini ikna etme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı ilk kez kamuoyuna açıklanmış oldu.

Kumaraswamy gazetecilere yaptığı açıklamada "Mercedes Benz, Skoda-Volkswagen, Hyundai ve Kia ilgi gösterdi. Tesla'dan böyle bir şey beklemiyoruz" diyerek şirketin bunun yerine iki perakende satış galerisi açmayı planladığını ekledi.

Hindistan'da üretimle ilgilenmiyorlar.

Haber ajansı PTI'nin yetkililere dayandırdığı haberlerde Tesla'nın, ülkenin elektrikli araç politikası kapsamında yapılan ilk görüşmelere katıldığı ancak sonraki turlara dahil olmadığı bildirilmişti.

Bu açıklama, Modi hükümetinin bu hafta elektrikli araç politikasına ilişkin resmi yönergeleri yayımlayarak en az 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı ve üç yıl içinde yerel üretime geçmeyi taahhüt eden yabancı otomobil üreticilerine ithalat vergilerinde indirim sunmasının ardından geldi.

Bir yıldır üzerinde çalışılan bu politika, başlangıçta Tesla'yı ülkede üretim yapmaya ikna etmek üzere tasarlanmıştı.

Hindistan Ağır Sanayi Bakanlığı, otomobil üreticilerinin ülkede yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı taahhüt etmeleri halinde, mevcut yüzde 70'lik gümrük vergisi yerine yüzde 15'lik indirimli gümrük vergisiyle sınırlı sayıda elektrikli araç ithal etmesine izin verileceğini açıkladı.

Musk daha önce yüksek ithalat vergilerinin Tesla'nın Hindistan pazarına girmesini engellediğini söylemişti. Daha sonra Washington DC'de bir araya geldiği başbakanla, Hindistan'ın teknoloji ve inovasyon alanındaki potansiyelini konuşmuştu.

Ancak bu tür girişimlere rağmen Tesla geri adım attı. Hindistan deneme amacıyla araç ithalatı yerine yerel üretim yapılmasını şart koşunca, Amerikan şirketinin ilk giriş planları 2022'de rafa kaldırılmıştı. Musk daha sonra yatırım için "doğru zamanlamayı bulmaya çalıştığını" söylemişti.

Analistler, Hindistan'ın elektrikli araç pazarının Tesla'nın üst düzey modellerine henüz hazır olmayabileceğini savunuyor. Elektrikli araçlar halihazırda ülkedeki binek araç satışlarının yüzde 3'ünden azını oluşturuyor ve yerli alternatiflerin fiyatı Tesla'nın en ucuz modelinin yarısı kadar.

Şarj altyapısının yetersizliği ve kötü koşullardaki yollar da caydırıcı faktörler olabilir.

Tata Motors, yüzde 60'ın üzerindeki hisseyle Hindistan elektrikli araç pazarında hakim konumdayken, onu yüzde 22'yle MG Motors izliyor.

Küresel olarak Tesla, rakiplerinin ve özellikle Çinli BYD'nin artan baskısıyla karşı karşıya. Musk'ın ABD Başkanı Donald Trump'la bağları nedeniyle yaşanan siyasi tepki sonucu satışları 2025'in başında üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Musk, geçen hafta yönetimdeki danışmanlık görevinden ayrıldı.

Independent Türkçe,independent.co.uk/asia