Trump'ın İran'a müdahale yetkisi Kongre'de tartışma konusu

Grumman C-2 Greyhound, Umman Körfezi’ndeki Abraham Lincoln uçak gemisine iniş yaptığı sırada (ABD Donanması)
Grumman C-2 Greyhound, Umman Körfezi’ndeki Abraham Lincoln uçak gemisine iniş yaptığı sırada (ABD Donanması)
TT

Trump'ın İran'a müdahale yetkisi Kongre'de tartışma konusu

Grumman C-2 Greyhound, Umman Körfezi’ndeki Abraham Lincoln uçak gemisine iniş yaptığı sırada (ABD Donanması)
Grumman C-2 Greyhound, Umman Körfezi’ndeki Abraham Lincoln uçak gemisine iniş yaptığı sırada (ABD Donanması)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’ın tehditlerine ve provokasyonlarına karşı uyguladığı yaptırım politikası Kongre'de tartışma konusu olmaya devam ediyor.
ABD Senatosu, geçtiğimiz hafta herhangi bir askeri müdahale olmadan önce Trump’ın Kongre'nin onayını almasını gerektiren yasa değişikliği için yapılan oylamada 60 oy alma konusunda başarısız oldu. Karar çoğunluk tarafından desteklenmesine rağmen, Başkanlık vetosunu kırmayı başaramadı.
ABD’de hakim olan görüşe göre, muhalefetteki Demokratlar, Trump’ın kararlarını ve politikalarını engellemenin yanı sıra Cumhuriyetçilerden de oy almak için çalışıyor. Demokrat Parti, Trump yönetiminin İran’a karşı askeri harekat başlatmayı planladığı ve saldırıyı haklı çıkarmak için tüm yasal güçlerin kullanımına başvuracağı yönündeki endişeleri nedeniyle birkaç Cumhuriyetçi üyeyi desteklemeye devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook Kongre'de, herhangi bir eylemin ABD yasaları ile tutarlı olacağına dair güvence veriyorlar. Ancak İran’a saldırmanın yasal gerekçeleri konusunda doğrudan eleştirilerin hedefindeler.
Burada konuşulacak şey 11 Eylül saldırılarından sonra El Kaide ve İran ile bağlantı kurma girişimi kapsamında 2001 yılında çıkarılan kanunun kullanılması ihtimali. Bu ihtimal kapsamında ise Trump, savaşın uzun sürmeyeceği ve ABD kara kuvvetlerinin konuşlandırılmayacağına dair güvenceler veriyor.
Trump’ın İran’ın ya da bölgedeki uzantılarının ABD güçlerine ya da çıkarlarına karşı saldırı hazırlığında olduğuna dair istihbarat alındığını bildirmesinin ardından ABD ile İran arasında askeri çatışmanın patlak verebileceğine dair endişeler arttı.
Ayrıca Washington, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki petrol tankerine yapılan saldırılar ve ABD uçağının uluslararası hava sahasında düşürülmesinden Tahran’ı suçladı. Uçağın düşürülmesine karşılık verilen saldırı emri Trump tarafından iptal edilmesine rağmen ABD yönetimi hala saldırı için yasal dayanak oluşturma amacıyla suçlamalarına devam ediyor.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), El Kaide saldırılarına karşılık vermek için yürürlüğe giren 2001 yasasını kullanmak isteyen Trump yönetimini hedef alan Demokrat Parti'nin iddialarını reddetti.
Pentagon, El Kaide ve İran arasında bağların olduğunu reddetmiyor ancak bazı taraflar bu durumunun yetersiz ve askeri harekatın nedeni olarak kabul edilemeyeceğini düşünüyor.
Pentagon sözcüsü Albay Rebecca Rebarich yaptığı açıklamada, Bakanlığ'ın 2001 yasasının İran aleyhine kullanılabilme imkanının olduğuna inanmadığını söyledi.
Ancak bu güvenceler, Demokratların Trump yönetimine karşı kışkırtmalarına devam etmesini engellemedi. Irak işgaline izin veren 2002 yasasını kullanma olasılığı yakın zamanda artırıldı. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Eliott Engel, Dışişleri Bakanlığı'ndan bu yasanın uygulanabilir olup olmadığını açıklamasını talep etti.
Dışişleri Bakanlığı’ndaki Yasama İşleri Bürosu, ABD yönetiminin şimdiye kadar istikrarlı ve demokratik bir Irak devletinin kurulması amacıyla terörle mücadele güçlerine katılan müttefik güçler ve ABD kuvvetlerinin savunması için hangi yasaların kullanılacağının henüz belirlenmediğini bildirdi. Bu yasalara, Trump yönetiminin gelecekte İran'a karşı askeri harekat için kullanması ihtimaline açık olduğunu belirtilerek tepki gösterildi.
Saldırı kararı, Trump’ın Silahlı Kuvvetler Başkanı ve anayasal olarak ABD çıkarlarını korumakla sorumlu olan kişi sıfatıyla alınabilir.  Yasal yetkiler Başkan'ı bu kararı alırken Kongre'ye bağlı kılmıyor.
Tansiyon düşebilir
Bu dönemde kimse ABD ile İran arasında hızlı bir gelişme beklemiyor. Uçurumun kenarında oynama politikası, İran rejiminin istediğini elde etmek için garanti sonuçlar vermiyor. Uyarılar, Tahran'ın tırmanışa doğru ilerleyerek Trump yönetimi tarafından kurulan gerçek bir tuzağa düşmesine neden olabilir.
Nükleer anlaşmayı imzalayan taraflar arasındaki uzaklaşma hızı arttı. Avrupalılar, Tahran'ın bölgede yarattığı krizi çözmeden önce kendileri ile finansal ve ticari değişim mekanizması aktivasyonunun dondurulduğunu açıkladı. Herhangi bir İran askeri saldırısı veya eylemi, ABD yaptırımlarının etkisi üzerindeki şikayetleri ile yüzleşmede, İran’a sempati duymak yerine onu kınamak için bir sebep sunabilir.
Öte yandan, Trump yönetimi siyasi olarak rahat ve İran aleyhindeki herhangi bir eylemi haklı göstermek için hazır görünüyor. İran’a karşı askeri harekatı kapsayacak hazır yasalara izin verilmesi, Clinton dönemindeki Bosna savaşına müdahale izninden, 2001’de El Kaide’ye ve 2002’de Irak’ın işgaline karşı savaşın yanı sıra 2011 yılında Başkan Obama döneminde Libya’da Hava Müdahale İzin Yasası’na kadar uzanıyor.
Bu yasa, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kimyasal silahlarının kullanımından sonra 2017 ve 2018 yıllarında Suriye'ye yönelik füze saldırılarını haklı çıkarmak için Trump tarafından kabul edilen ile aynı yasa.



Karşılıklı suçlamalarda bulunuyorlardı... Trump, ezeli rakibinin vatandaşlığını ‘iptal etmeyi’ düşünüyor

Komedyen Rosie O'Donnell (AP)
Komedyen Rosie O'Donnell (AP)
TT

Karşılıklı suçlamalarda bulunuyorlardı... Trump, ezeli rakibinin vatandaşlığını ‘iptal etmeyi’ düşünüyor

Komedyen Rosie O'Donnell (AP)
Komedyen Rosie O'Donnell (AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, hükümetin böyle bir eylemde bulunmasını açıkça yasaklayan onlarca yıllık Yüksek Mahkeme kararına rağmen, uzun süredir rakibi olan komedyen Rosie O'Donnell'in ABD vatandaşlığını ‘iptal etmeyi’ düşündüğünü söyledi.

Trump dün bir sosyal medya paylaşımında şunları yazdı: “Rosie O'Donnell'in büyük ülkemizin çıkarlarına hizmet etmemesi nedeniyle vatandaşlığını iptal etmeyi ciddi olarak düşünüyorum.”

Trump, ocak ayında İrlanda'ya taşınan O'Donnell'in ‘eğer onu istiyorlarsa İrlanda'da kalması gerektiğini’ belirtti.

ı8o9p0
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

Yıllardır birbirlerini kamuoyu önünde eleştiren ikili arasında, Trump'ın siyasete girmesinden önce de sık sık sert tartışmalar yaşandı. Son günlerde O'Donnell sosyal medya üzerinden Trump ve yönetiminin, Cumhuriyetçilerin desteklediği vergi indirimleri ve harcama kesintilerine yönelik devasa bir planın imzalanması da dahil olmak üzere son hamlelerini kınadı.

fghyju
Komedyen Rosie O'Donnell (AP)

Bu, Trump'ın, son olarak eski danışmanı ve müttefiki Elon Musk olmak üzere, kamuoyu önünde anlaşmazlık yaşadığı kişilerin vatandaşlıklarını iptal etme yönündeki son tehdidi.

fgb
ABD Başkanı Donald Trump ve Elon Musk 22 Mart 2025 tarihinde Philadelphia'da (Reuters)

Ancak O'Donnell'in durumu Güney Afrika'da doğan Musk'tan belirgin bir şekilde farklı. O'Donnell ABD'de doğdu ve anayasal olarak ABD vatandaşlığı hakkına sahip.

ABD Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinde, doğuştan ya da vatandaşlığa kabul yoluyla ABD vatandaşı olanların belirli adımları atarak ABD vatandaşlığından çıkabileceklerini, ancak bu eylemin gönüllü olarak ve ABD vatandaşlığından çıkma niyetiyle yapılması halinde geçerli olduğunu belirtiyor.

Şarku’l Avsat’ın AP'den aktardığına göre, Virginia Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk profesörü olan Amanda Frost, Yüksek Mahkeme'nin 1967 tarihli bir davada, Anayasa'nın 14. Değişikliğinin hükümetin vatandaşlığı iptal etmesini engellediğine karar verdiğini belirtti.

Frost şunları söyledi: “Başkanın ABD'de doğan bir ABD vatandaşının vatandaşlığını iptal etme yetkisi yoktur. Biz halkın hükümeti seçtiği ilkesi üzerine kurulmuş bir ulusuz; hükümet halkı seçemez.”

O'Donnell, Trump'ın eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i yenerek ikinci dönem başkanlığını kazanmasının ardından İrlanda'ya taşındı. Aile soyuna dayanarak İrlanda vatandaşlığı alma sürecinde olduğunu söyledi.

O'Donnell dün Trump'a yanıt olarak sosyal medyada, ‘kendisini her fırsatta ona karşı çıkan insanlar listesine eklediğini’ ifade ederek Başkan'ı kızdırdığını yazdı.