ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem!

Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
TT

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem!

Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)

ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamada, Kaliforniya’da 7,.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Bunun son 25 yılın en büyük depremi olduğu ifade edildi. Los Angeles’ın 202 kilometre uzaklığındaki depremin neden olduğu hasara ilişkin ise açıklama yapılmadı.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi ise depremin büyüklüğünü 6, 9 olarak duyurdu.
Kaliforniya’nın çöl bölgesinde dün de 6,4 büyüklüğünde deprem yaşanmış, yetkililer deprem nedeniyle yaralananlar olduğunu bildirmişti.
Depremin merkez üssüne yakın olan San Bernardino bölgesindeki itfaiye yönetimi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Evler sallandı. Teraslar ve kolonlar çöktü” ifadelerini kullanarak yaralı bir sivilin ilk müdahalesinin itfaiyeciler tarafından yapıldığını aktardı.
İtfaiye yönetimi, ilk raporlara göre söz konusu depremin perşembe günküne kıyasla daha fazla yıkıcı etkilerinin olduğunu belirtti.
Yetkililer, cuma günü gerçekleşen depremin Los Angeles’ta hissedildiğini fakat herhangi bir hasara neden olmadığı bilgisini verdi.
Güney Kaliforniya’daki bir evin havuzunun deprem anındaki görüntüleri yayınladı.
Las Vegas’ta ardı ardına gerçekleşen 2 deprem, ABD’nin batısında yıkıcı ‘büyük bir depremin’ yaşanmasıyla ilgili korkulara neden oldu.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden deprem uzmanı Lucy Jones, depremin aynı fay hattında meydana geldiğini fakat daha büyük bir depreme neden olabilecek San Andreas Kırığı’nda gerçekleşmediğini söyledi.
Önümüzdeki günlerde büyük artçı sarsıntıların olabileceğini belirten Jones, 6 ve daha fazla büyüklükteki bir depremin olma olasılığının yüzde 50, 7, daha şiddetli deprem olasılığının ise yüzde 10 olduğunu belirtti.
Yaklaşık 200 bin nüfuslu Ridgecrest'te yaşayan Jessica Kurmlink, CNN'e yaptığı açıklamada “Deprem ciddi bir şekilde hissedildi ve evim sarsıldı” dedi.
Yerel Ridgecrest gazetesinde çalışan Jessica Weston da meydana gelen bir patlamadan sonra bir evde yangın çıktığını belirtti fakat konu ile ilgili ayrıntı vermedi.
İki binanın yandığı Ridgecrest bölge yetkililerinden Mick Gleason da “Bir gün önce yapılan takviyeler sayesinde şu an onlarca itfaiye aracımız hazır halde” dedi. Ancak yaralanma ve maddi kayıplar hakkında bir açıklamada bulunmadı.
İtfaiye şefi David White, depremde ölen olmadığını belirterek bin 800 evde elektrik kesintisi yaşandığı ve herhangi bir gaz kaçağı olmadığı bilgisini verdi.
Perşembe günkü depremin cuma günü 20.19’da gerçekleşen depremin ön uyarısı olduğu bildirildi.
Los Angeles Times gazetesi, cuma günü yaşanan depreminin 1994 yılında Northridge’da meydana gelen depremden daha güçlü olduğunu yazdı. 6.7 büyüklüğündeki söz konusu depremde 57 kişi ölmüştü.
Perşembe günü gerçekleşen 6,4 büyüklüğündeki deprem, 1999 yılından bu yana Kaliforniya’da yaşananların en büyüğü oldu. Maddi hasarın meydana geldiği depremde can kaybı yaşanmadı.
Kurtarma ekipleri, perşembe günü meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar için destek takviyesi yaptı.
Yapılan açıklamalar perşembe sabahından bu yana 17’si 4 büyüklüğünde 200 artçı sarsıntı meydana geldiği yönünde.
AFP'nin haberine göre kurtarma ekipleri, 20 saniye süren depremin ardından elektrik kesintileri yaşandığını aktardı.
Turistler, Los Angeles yakınlarındaki Disney Eğlence Merkezi'nin güvenlik kontrolleri nedeniyle kapatıldığını belirtti. Ayrıca Los Angelas’taki beyzbol müsabakası da sarsıntılar nedeniyle kısa süreliğine durduruldu.
Kaliforniya, ABD’de en kalabalık nüfusa sahip olan eyalet konumunda.
Sismolog Lucy Jones, perşembe günü yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde daha güçlü bir deprem meydana gelme olasılığını işaret ederek “Bu fay hattındaki en büyük depremi henüz görmedik” dedi.



Trump, 1,6 milyar dolar dolandırıcılıkta parmağı olan yöneticiyi affetti

ABD Başkanı Donald Trump, binlerce yatırımcıyı dolandırmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan David Gentile'ın hapis cezasını hafifletti (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, binlerce yatırımcıyı dolandırmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan David Gentile'ın hapis cezasını hafifletti (AP)
TT

Trump, 1,6 milyar dolar dolandırıcılıkta parmağı olan yöneticiyi affetti

ABD Başkanı Donald Trump, binlerce yatırımcıyı dolandırmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan David Gentile'ın hapis cezasını hafifletti (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, binlerce yatırımcıyı dolandırmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan David Gentile'ın hapis cezasını hafifletti (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, 1,6 milyar dolarlık dolandırıcılıkla binlerce yatırımcıyı aldatmaktan hüküm giyen özel sermaye yöneticisi David Gentile'ın hapis cezasını kısmen kaldırdı.

The New York Times'a göre, GPB Capital Holdings'in eski CEO'su ve kurucu ortağı, çarşamba günü hapisten çıktığında 7 yıllık cezasının iki haftasından azını çekmişti.

59 yaşındaki Gentile ve diğer sanık Jeffry Schneider, Ağustos 2024'te menkul kıymetler ve elektronik dolandırıcılık suçlarından hüküm giymiş ve bu yıl mayısta cezalarını almışlardı. Anlaşılan o ki, Trump 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Schneider'ı affetmedi.

Trump'ın "af çarı" Alice Marie Johnson, Şükran Günü'nde sosyal medyada yaptığı paylaşımda Gentile'ın evine, çocuklarının yanına döndüğünü görmekten "çok memnun" olduğunu söyledi.

Savcılar, mahkeme dosyalarında Gentile ve Schneider'ın yatırımcı fonlarını kullanarak otomotiv ve perakende sektörlerindeki şirketlerin hisselerini satın aldığını belirtti. Bu varlıkların getirilerinden yatırımcılara düzenli yıllık ödemeler yapıldı.

Eski Başkan Joe Biden yönetiminin Adalet Bakanlığı, geçen yıl GPB'nin mevcut faaliyetlerinden elde ettiği fonları kullanmak yerine yatırımcılara ödeme yapmak için yatırımcı fonlarını kullanmasının bir saadet zinciri oluşturduğunu saptamıştı.

Ancak bir Beyaz Saray yetkilisi, savcıların işletmeyi yanlış bir şekilde saadet zinciri diye nitelendirdiğini savunarak, Reuters'a yaptığı açıklamada, iddianın "GPB'nin yatırımcılara ne olacağını açıkça söylemesi nedeniyle ciddi şekilde zayıflatıldığını" söyledi.

Adı açıklanmayan Beyaz Saray yetkilisi Reuters'a, "Duruşmada hükümet, düzmece olduğu iddia edilen beyanları Gentile'a bağlayamadı" dedi.

Kaynak, "Gentile ayrıca hükümetin sahte ifadeler aldığı ve bu ifadeleri düzeltmediği konusunda ciddi endişelerini dile getirdi" diye ekledi.

Cumartesi günü itibarıyla, Gentile'ın ceza indirimi metni henüz Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanmamıştı. Ceza indiriminin herhangi bir mali cezayı etkileyip etkilemeyeceğiyse belirsizdi.

Haziranda savcılar, davadaki hakimden Gentile'ın 15,5 milyon dolardan fazla parasına el konmasını talep ederken, Schneider'ın 12 milyon dolardan fazla parasına el konmasını istemişti.

The New York Times'a göre eylülde savcılar hakime yazdıkları mektupta, mahkeme tarafından atanan bir kayyumun 700 milyon dolardan fazla paraya erişimi olduğunu ve bunun muhtemelen yatırımcılara dağıtılacağını belirtmişti.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

Independent Türkçe


Netanyahu’nun af talebi İsrail’de siyasi ve hukuki kriz yarattı

TT

Netanyahu’nun af talebi İsrail’de siyasi ve hukuki kriz yarattı

Netanyahu’nun af talebi İsrail’de siyasi ve hukuki kriz yarattı

İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun pazar günü sunduğu af talebini “devletin ve İsrail toplumunun çıkarlarını esas alarak” değerlendireceğini açıkladı. Tartışma hem siyaseti hem yargıyı hem de kamuoyunu ikiye bölerken, olası şartlı af senaryoları gündemin merkezine yerleşti. Herzog’un bu ilk açıklaması, ülkede siyasi, hukuki ve toplumsal kutuplaşmanın en yüksek seviyeye ulaştığı bir döneme denk geldi.

Af talebinin kamuoyunda büyük bir kaygı ve tartışma yarattığını belirten Herzog, “Şiddet dili beni etkilemez. Saygılı söylem tartışmayı teşvik eder. İsrail halkını görüşlerini Cumhurbaşkanlığı sitesinden iletmeye davet ediyorum” dedi.

Trump’tan gelen mesaj tartışmayı büyüttü

Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre Herzog’un açıklaması, bazı hükümet yetkililerinin yönelttiği örtülü tehditlere yanıt niteliği taşıdı. Çevre Bakanı Idit Silman, af talebinin reddedilmesi halinde ABD Başkanı Donald Trump’ın yargı sistemindeki üst düzey isimlere yaptırım uygulayabileceğini öne sürdü. Trump’ın iki hafta önce Herzog’a gönderdiği bir mektup ile Netanyahu için af istediği de doğrulandı.

Netanyahu, talebini “ulusal çıkar” ve “toplumsal bölünmenin sona ermesi” gerekçesiyle savundu ancak herhangi bir suç itirafında bulunmadı.

Birlik vaadi yeni bölünme yarattı

Netanyahu’nun af talebi, hükümet kanadında destek görse de muhalefet lideri Yair Lapid ve diğer isimler, ancak suçun kabulü ve siyasetten çekilme şartıyla af verilmesi gerektiğini savundu. İsrail basını, Herzog’un da şartlı bir af formülüne sıcak baktığını yazdı.

rtg
Geçtiğimiz Ekim ayında Ben Gurion Havalimanı'nda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu ABD Başkanı Donald Trump’ı karşıladı (AP)

Kanal 12, Herzog’un “evet ama şartlı” seçeneğini değerlendirdiğini; Netanyahu’dan ya suçlamaları kabul etmesini, ya da siyasi faaliyetlerinde kısıtlama getirilmesini talep edebileceğini aktardı. KAN televizyonu ise Herzog’un, “itiraf anlaşması” seçeneğini yeniden gündeme getirmeyi planladığını bildirdi.

dcfvg
Aralık 2024'te Tel Aviv Adliyesi'nin dışında, Netanyahu'yu temsil eden bir maske takan, hapishane kıyafetleri giyen ve elleri kelepçeli bir muhalif (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Kanal 13’ten aktardığı haberlere göre olası şartlar arasında erken seçim çağrısı yapılması, siyasetten geçici çekilme veya tartışmalı yargı reformlarının durdurulması da bulunuyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı ve Netanyahu cephesi bu iddiaları reddetti.

Hukuki tartışma büyüyor

Netanyahu’nun dört ayrı dosyada rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılandığı süreçte af talebi, ülkenin hukuk çevrelerinde geniş bir tartışma başlattı.
Baro yetkilisi Guy Şinar, bunun “devam eden bir cezai süreci af yetkisiyle sonlandırma girişimi” olduğunu savundu.

erg
Netanyahu, Yargı Atamaları Komitesi'ni seçmek için Knesset'te yapılan oylamada oyunu kullanıyor - Haziran 2023 (Reuters)

Öte yandan Netanyahu’nun eski avukatlarından Mika Feitman, “Af, suçunu kabul eden kişiye verilir. Kanun bunu söylüyor” diyerek suç itirafı olmadan af verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Feitman, 1984’teki “300 Numaralı Otobüs” olayında bile affın ancak suç itirafından sonra verildiğini hatırlattı.

Uzmanlar arasında, cumhurbaşkanının af yetkisinin yargı denetimine tabi olup olmayacağı konusunda da derin görüş ayrılıkları bulunuyor.

Sokağa da yansıyan kutuplaşma

Cumhurbaşkanlığı konutu önünde toplanan göstericiler, Herzog’a af talebini reddetmesi çağrısında bulundu. i24News için yapılan ankette halkın yüzde 54’ü affı desteklerken, yüzde 45’i karşı çıktı.

Affın suç itirafı şartına bağlanmasını destekleyenler yüzde 48, karşı çıkanlar yüzde 49 oldu. Netanyahu’nun siyaseti bırakması şartı gündeme geldiğinde ise kamuoyu yine ortadan ikiye bölündü.

Mavi-Beyaz lideri Benny Gantz, “Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum; iç savaşla değil” diyerek tansiyonun yüksekliğine dikkat çekti.


Trump bugün Venezuela’ya yönelik sonraki adımları görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
TT

Trump bugün Venezuela’ya yönelik sonraki adımları görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)

ABD merkezli CNN televizyonu, Başkan Donald Trump’ın bugün akşam saatlerinde Beyaz Saray’da Venezuela konusunda izlenecek yol haritasını değerlendirmek üzere bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Toplantı, Washington yönetiminin Karakas üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Habere göre toplantıya, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Kane, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles ve Başkan Yardımcısı Özel Kalem Müdürü Stephen Miller gibi yönetimin kilit isimleri katılacak.

ABD son haftalarda, uyuşturucu kaçakçılığı yapan gemilere yönelik operasyonlar düzenleyerek ve Karayipler’deki askeri varlığını güçlendirerek Venezuela üzerindeki baskısını tırmandırdı.

Trump, cumartesi günü Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela’nın üzerindeki ve çevresindeki hava sahasının “tamamen kapalı” kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan New York Times gazetesi, Trump’ın geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile telefon görüşmesi yaptığını ve tarafların olası bir buluşmayı değerlendirdiğini aktardı. Gazete, Trump’ın Maduro’ya ABD’de bir görüşme teklif ettiğini ancak şu anda böyle bir plan bulunmadığını kaydetti.