ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem!

Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
TT

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem!

Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)
Kaliforniya depreminden zarar gören mobil evlerin yakınında duran çocuk (AP)

ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamada, Kaliforniya’da 7,.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Bunun son 25 yılın en büyük depremi olduğu ifade edildi. Los Angeles’ın 202 kilometre uzaklığındaki depremin neden olduğu hasara ilişkin ise açıklama yapılmadı.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi ise depremin büyüklüğünü 6, 9 olarak duyurdu.
Kaliforniya’nın çöl bölgesinde dün de 6,4 büyüklüğünde deprem yaşanmış, yetkililer deprem nedeniyle yaralananlar olduğunu bildirmişti.
Depremin merkez üssüne yakın olan San Bernardino bölgesindeki itfaiye yönetimi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Evler sallandı. Teraslar ve kolonlar çöktü” ifadelerini kullanarak yaralı bir sivilin ilk müdahalesinin itfaiyeciler tarafından yapıldığını aktardı.
İtfaiye yönetimi, ilk raporlara göre söz konusu depremin perşembe günküne kıyasla daha fazla yıkıcı etkilerinin olduğunu belirtti.
Yetkililer, cuma günü gerçekleşen depremin Los Angeles’ta hissedildiğini fakat herhangi bir hasara neden olmadığı bilgisini verdi.
Güney Kaliforniya’daki bir evin havuzunun deprem anındaki görüntüleri yayınladı.
Las Vegas’ta ardı ardına gerçekleşen 2 deprem, ABD’nin batısında yıkıcı ‘büyük bir depremin’ yaşanmasıyla ilgili korkulara neden oldu.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden deprem uzmanı Lucy Jones, depremin aynı fay hattında meydana geldiğini fakat daha büyük bir depreme neden olabilecek San Andreas Kırığı’nda gerçekleşmediğini söyledi.
Önümüzdeki günlerde büyük artçı sarsıntıların olabileceğini belirten Jones, 6 ve daha fazla büyüklükteki bir depremin olma olasılığının yüzde 50, 7, daha şiddetli deprem olasılığının ise yüzde 10 olduğunu belirtti.
Yaklaşık 200 bin nüfuslu Ridgecrest'te yaşayan Jessica Kurmlink, CNN'e yaptığı açıklamada “Deprem ciddi bir şekilde hissedildi ve evim sarsıldı” dedi.
Yerel Ridgecrest gazetesinde çalışan Jessica Weston da meydana gelen bir patlamadan sonra bir evde yangın çıktığını belirtti fakat konu ile ilgili ayrıntı vermedi.
İki binanın yandığı Ridgecrest bölge yetkililerinden Mick Gleason da “Bir gün önce yapılan takviyeler sayesinde şu an onlarca itfaiye aracımız hazır halde” dedi. Ancak yaralanma ve maddi kayıplar hakkında bir açıklamada bulunmadı.
İtfaiye şefi David White, depremde ölen olmadığını belirterek bin 800 evde elektrik kesintisi yaşandığı ve herhangi bir gaz kaçağı olmadığı bilgisini verdi.
Perşembe günkü depremin cuma günü 20.19’da gerçekleşen depremin ön uyarısı olduğu bildirildi.
Los Angeles Times gazetesi, cuma günü yaşanan depreminin 1994 yılında Northridge’da meydana gelen depremden daha güçlü olduğunu yazdı. 6.7 büyüklüğündeki söz konusu depremde 57 kişi ölmüştü.
Perşembe günü gerçekleşen 6,4 büyüklüğündeki deprem, 1999 yılından bu yana Kaliforniya’da yaşananların en büyüğü oldu. Maddi hasarın meydana geldiği depremde can kaybı yaşanmadı.
Kurtarma ekipleri, perşembe günü meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar için destek takviyesi yaptı.
Yapılan açıklamalar perşembe sabahından bu yana 17’si 4 büyüklüğünde 200 artçı sarsıntı meydana geldiği yönünde.
AFP'nin haberine göre kurtarma ekipleri, 20 saniye süren depremin ardından elektrik kesintileri yaşandığını aktardı.
Turistler, Los Angeles yakınlarındaki Disney Eğlence Merkezi'nin güvenlik kontrolleri nedeniyle kapatıldığını belirtti. Ayrıca Los Angelas’taki beyzbol müsabakası da sarsıntılar nedeniyle kısa süreliğine durduruldu.
Kaliforniya, ABD’de en kalabalık nüfusa sahip olan eyalet konumunda.
Sismolog Lucy Jones, perşembe günü yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde daha güçlü bir deprem meydana gelme olasılığını işaret ederek “Bu fay hattındaki en büyük depremi henüz görmedik” dedi.



Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)
TT

Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)

İnsan hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi, ikiz oğullarına gönderdiği doğum günü mesajında, dün İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etmesini kalıcı olarak yasakladığını duyurdu.

53 yaşındaki Muhammedi, geçen aralık ayında sınırlı sağlık izniyle serbest bırakılmadan önce üç yıldan fazla hapis yattı. Hukuk ekibi, Muhammedi'nin her an tekrar tutuklanıp cezaevine geri dönebileceği ve ülkeden ayrılamayacağı konusunda uyardı.

İkiz oğulları Kiana ve Ali Rahmani'ye 19. doğum günlerinde yazdığı mektupta, "Size gelebilmek için pasaport başvurusunda bulundum" diye yazmıştı. Ancak, on yıldan uzun süredir görmediği oğullarına yazdığı mektupta, "İslam Cumhuriyeti iki tür seyahat yasağı çıkardı ve uyguladı; bunlardan biri kalıcı seyahat yasağı" diye ilave etti.

Kiana ve Ali, hapiste uzun süre kalmış, tanınmış bir İranlı aktivist olan babaları Taghi Rahmani ile birlikte Paris'te yaşıyor.

Muhammedi, İslam Cumhuriyeti'nde insan hakları mücadelesi nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, genç kadın Mahsa Amini'nin ahlak polisi gözetiminde iken hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestoları da güçlü bir şekilde destekledi.

Mektubunda, "İran yetkilileri belgelerimize 'kalıcı' damgasını vururken, kendileri her gün İran halkının eliyle gelecek kaçınılmaz çöküş korkusuyla yaşıyorlar" ifadelerini kullandı. Muhammedi'ye yönelik yasağın ne zaman ve hangi koşullar altında uygulandığı henüz netlik kazanmadı.

İki oğlu 2023'te Oslo'da onun adına Nobel Barış Ödülü'nü kabul etti ve çocuklarını 11 yıldır görmedi. En son Kasım 2021'de tutuklanan Muhammedi, son on yılın çoğunu parmaklıklar ardında geçirdi. Ancak serbest bırakıldıktan sonra da yetkililere meydan okumaya devam etti ve uluslararası etkinliklerde zorunlu başörtüsü takmayı reddetti.


Tacikistan-Afganistan sınırında düzenlenen saldırıda 3 Çin vatandaşı hayatını kaybetti

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
TT

Tacikistan-Afganistan sınırında düzenlenen saldırıda 3 Çin vatandaşı hayatını kaybetti

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (Reuters)

Tacikistan'daki Çin Büyükelçiliği, bugün yaptığı açıklamada, Orta Asya ülkesinin Afganistan sınırında düzenlenen silahlı saldırıda 3 Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çarşamba akşamı Tacikistan'ın güneybatısındaki Hatlon bölgesinde meydana gelen saldırıda bir Çin vatandaşının da yaralandığını belirten Büyükelçilik, vatandaşlarını sınır bölgesinden uzak durmaya çağırdı.

Saldırının faillerinin ismini vermedi, ancak Çin'in Tacikistan'ı olayı soruşturmaya çağırdığını söyledi.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, saldırının LLC' Shahin SM adlı şirketi hedef aldığını ve Afganistan'dan bomba yüklü bir SİHA kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti. Ölen üç kişinin de şirket çalışanları olduğu ifade edildi.


Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.