AB ve ABD’den 130 üst düzey güvenlik görevlisi Brüksel’de toplandı

AB ve ABD’den 130 üst düzey güvenlik görevlisi Brüksel’de toplandı
TT

AB ve ABD’den 130 üst düzey güvenlik görevlisi Brüksel’de toplandı

AB ve ABD’den 130 üst düzey güvenlik görevlisi Brüksel’de toplandı

Brüksel’deki Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkili, medyada hiçbir bilginin yer almadığını güvenlik toplantısı konusunda Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği (AB) Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove’nin ev sahipliği yaptığı, üst düzey güvenlik toplantısına ABD ve AB devletlerinden 130 kişi katıldı.
Toplantıda, yabancı teröristleri tespit etmek ve yargılanması için en iyi yolları sağlamak amacıyla Suriye ve Irak’taki savaş alanlarından toplanan bilginin en iyi şekilde nasıl koordine edileceğine dair en iyi uygulamaları paylaştıkları belirtildi” ifadelerini kullandı.
AB Komiseri Dimitris Avramopoulos'un sözcüsü Tove Ernest, Şarku’l Avsat’a yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenen toplantıya AB üyesi devletlerin Savunma, Ulusal Güvenlik, Sınır Yönetimi bakanlıklarının yanı sıra Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Adalet Ajansı Eurojust, Interpol, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği, NATO, ABD ve BM temsilcilerinin katıldığını bildirdi.
Toplantıların 3 atölye çalışması şeklinde gerçekleştiğini belirten yetkili, ilkinde Brüksel'deki bu toplantıya katılmayan diğer ülkelerin savaş durumu hakkında bilgi toplandığını, ikincisinde soruşturmalarda ve kovuşturmalarda kullanılmak üzere savaş alanlarından elde edilebilecek bilgilerin kullanımının ele alındığını, üçüncüsünde ise ilgili kurumlar arasında sınır kontrolü ve güvenlik işbirliği için savaş alanlarından bilgi alışverişinin yapıldığını söyledi. ABD yönetimi daha önce şu anda Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında bulunan askeri kamplarda gözaltında tutulan 800’den fazla Avrupalı savaşçının geri alınması talebinde bulunmuştu. Çok sayıda AB ülkesi uluslararası mahkemede ya da savaştıkları yerlerdeki mahkemelerde yargılanmasını tercih ederek, ülkelere geri dönmelerini reddetti.
Geçtiğimiz hafta Brüksel’de düzenlenen toplantı, 19 Haziran’da bakanlar düzeyinde yapılan ortak toplantı sırasında bakanlar düzeyinde yapılan ortak toplantıda taraflar arasında imzalanan anlaşma uyarınca düzenlendi. Toplantının sonunda terörle mücadelenin ABD ve AB’nin öncelikleri arasında olduğu belirtildi. Taraflar, soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılmak üzere savaş bölgelerinde toplanan bilgi alışverişini genişletmek başta olmak üzere ortak çabaları güçlendirme taahhütlerini vurguladı.
Bu toplantı, dönem başkanlığını devralan Romanya’nın başkentinde yapılan Bükreş’in ev sahipliğini yaptığı Güvenlik ve Adalet konulu ortak bakanlar toplantısının sonucu olarak yapıldı. İki taraf, toplantının uzun vadeli işbirliklerini değerlendirme ve ortak güvenlik tehditleri karşısında ortaklıklarını güçlendirme fırsatı yarattığını söyledi.
Dün Brüksel'de toplantının sonunda yayınlanan ortak açıklamaya göre, her iki taraf da Europol ve Eurojust’ın işbirliği yapılacağı terörle mücadelede ortak çabaların güçlendirilmesi konusunda elde edilen sonuçları memnuniyetle karşıladı,
Açıklamada, bilgi alışverişi dosyasında yolcu kayıtlarının verilmesi ile ilgili sözleşmenin ortak değerlendirilmesi ilkesine bağlı kalınmasının önemi vurgulandı. Taraflar toplantıda, insansız hava araçları (İHA) sistemi ve İnternetin terör amaçlı kullanımına yönelik mücadelenin yanı sıra kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler de dahil olmak üzere mevcut güvenlik tehditlerini tartıştı.
Önemli güvenlik riskleri oluşturma ihtimali nedeni ile G5 iletişim ağı altyapısını konuşlandırmanın öncelikli bir mesele olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan katılımcılar, bunun kolluk kuvvetlerinin suça karşı etkin bir şekilde harekete geçme gücünü de etkileyebileceğini ifade etti. Taraflar, 5G güvenlik ve tedarik zinciri risklerinin değerlendirilmesi ve yönetimi konusundaki bilgi alışverişini sürdürme konusundaki kararlılıklarını belirtti. Elektronik kanıtlara sınır ötesi hızlı erişimin önemini onayladığını ifade eden taraflar, ABD’de yayımlanan son mevzuatı tartıştı. Toplantıya katılanlar cezai konularda adli işbirliği amacıyla elektronik delillere erişim anlaşmasına erişimin kolaylaştırılması konusunda ABD ile müzakerelere başlanacağına dair bilgilendirildi.



Kurbanlarla ilgili hassas verilerin ortaya çıkmasının ardından... ABD Adalet Bakanlığı Epstein’e ait binlerce belgeyi geri çekti

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Jeffrey Epstein dosyalarındaki bir belgeden alınan fotoğraf, Epstein’ın 6 Temmuz 2019’da tutuklandığı sırada hazırlanan raporu gösteriyor. (AP)
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Jeffrey Epstein dosyalarındaki bir belgeden alınan fotoğraf, Epstein’ın 6 Temmuz 2019’da tutuklandığı sırada hazırlanan raporu gösteriyor. (AP)
TT

Kurbanlarla ilgili hassas verilerin ortaya çıkmasının ardından... ABD Adalet Bakanlığı Epstein’e ait binlerce belgeyi geri çekti

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Jeffrey Epstein dosyalarındaki bir belgeden alınan fotoğraf, Epstein’ın 6 Temmuz 2019’da tutuklandığı sırada hazırlanan raporu gösteriyor. (AP)
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Jeffrey Epstein dosyalarındaki bir belgeden alınan fotoğraf, Epstein’ın 6 Temmuz 2019’da tutuklandığı sırada hazırlanan raporu gösteriyor. (AP)

ABD Adalet Bakanlığı dün, Jeffrey Epstein ile ilgili birkaç bin belge ve ‘medya’ materyalini geri çektiğini açıkladı. Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre, New York’ta bir mahkemeye başvuran avukatlar, hükümetin son yayınladığı belgelerdeki hassas bilgilerin sansürlenmesinde yapılan hatalar nedeniyle yaklaşık 100 mağdurun hayatının ‘alt üst olduğunu’ öne sürmüştü.

Yanlışlıkla ifşa edilen materyaller arasında mağdurların yüzlerinin göründüğü çıplak fotoğraflar, isimler, e-posta adresleri ve tam olarak gizlenmemiş diğer tanımlayıcı bilgiler yer alıyordu. Bakanlık, bunun ‘teknik veya insan hatasından’ kaynaklandığını belirtti.

ABD Başsavcısı Jay Clayton, Epstein ve ortağı Ghislaine Maxwell’e karşı açılan insan ticareti davalarını denetleyen yargıçlara yazdığı mektupta, bakanlığın mağdurların veya avukatlarının belirttiği materyallerin neredeyse tamamını, ayrıca hükümetin bağımsız olarak belirlediği ‘çok sayıda’ belgeyi geri çektiğini bildirdi.

Clayton, mağdurlar ve avukatlarının değişiklik talebinin ardından, bakanlığın ‘rapor edilen belgelerle ilgili protokollerini’ revize ettiğini açıkladı.

Yeni mekanizmaya göre, belgeler mağdurlar tarafından bildirildiği anda geri çekiliyor, ardından gözden geçirilip düzeltilmiş bir kopya yeniden yayımlanıyor ve işlemin ‘24 ila 36 saat içinde tamamlanması’ hedefleniyor.

Epstein mağdurlarını temsil eden iki avukat pazar günü, hükümetin isimleri ve diğer kişisel bilgileri gizleme konusundaki binlerce hatayı gerekçe göstererek mahkemeden ‘acil yargı müdahalesi’ talebinde bulundu.

Sekiz kadın, kendilerini Epstein mağduru olarak tanıtarak, yargıç Richard M. Berman’a gönderilen mektuba yorum ekledi. Kadınlardan biri, belgelerin açıklanmasının ‘hayatını tehdit ettiğini’ yazdı. Bir diğeri ise 51 materyalde banka bilgilerinin yer alması nedeniyle ölüm tehditleri aldığını, bunun sonucunda kredi kartlarını ve banka hesaplarını dondurmak zorunda kaldığını belirtti.

ABD Başsavcı Yardımcısı Todd Blanche, pazar günü ABC’nin ‘This Week’ programına verdiği röportajda, hassas bilgilerin gizlenmesi sürecinde bazı hataların meydana geldiğini, ancak Adalet Bakanlığı’nın hızlı bir şekilde müdahale etmeye çalıştığını söyledi.

Blanche, “Bir mağdur ya da avukatı, adının doğru şekilde gizlenmediğini bildirdiğinde, bunu derhal düzeltiyoruz. Bahsettiğimiz sayı, Amerikalıların anlayabilmesi için, toplam materyalin yüzde 0,001’ini geçmiyor” ifadelerini kullandı.

Buna karşın, AP’den onlarca gazeteci dosyaları inceleyerek, bazı belgelerde isimlerin gizlenmiş olmasına rağmen aynı dosyanın diğer kopyalarında açık bırakıldığını tespit etti.


Şemhani: İran nükleer silah edinmeyi hedeflemiyor

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani (AFP)
İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani (AFP)
TT

Şemhani: İran nükleer silah edinmeyi hedeflemiyor

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani (AFP)
İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani (AFP)

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani, bugün (Salı) yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer silah edinmeyi hedeflemediğini söyledi.

İran devlet televizyonunun aktardığına göre Şemhani, Tahran’ın önceki beş müzakere turunda bu tutumunu açıkça dile getirdiğini belirterek, karşı tarafın da buna karşılık adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Şemhani, zenginleştirilmiş uranyum stokunun miktarına ilişkin kesin bilginin bulunmadığını belirterek, “Stok enkaz altında kaldı. Güvenlik riskleri nedeniyle şu ana kadar çıkarılmasına yönelik bir girişim olmadı” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile temasların sürdüğünü kaydeden Şemhani, zenginleştirilmiş uranyum stokuna erişim ve miktarın tahmin edilmesine yönelik görüşmelerin, güvenlik koşulları gözetilerek devam ettiğini söyledi.

Şemhani ayrıca, İran’ın başka taraflarla değil, yalnızca ABD ile doğrudan ve pratik müzakerelere hazır olduğunu yineledi.

Bu açıklamalar, ABD ile İran arasında nükleer görüşmelerin yeniden başlatılabileceğine dair işaretlerin arttığı bir dönemde geldi. Amerikan ve İranlı kaynaklar, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi’nin, bölgesel arabuluculuk çabaları kapsamında cuma günü İstanbul’da bir araya gelebileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump da dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, ABD’ye ait savaş gemilerinin İran’a doğru ilerlediğini söylemiş, Washington’un Tahran ile görüşmeler yürüttüğünü ifade etmişti. Trump, bir anlaşmaya varılmasını tercih ettiklerini, aksi halde “olumsuz sonuçlar” yaşanabileceğini dile getirmişti.


Rusya, nükleer kısıtlamaların olmadığı yeni bir dünyaya "hazır"

Sergei Ryabkov (Arşiv- Reuters)
Sergei Ryabkov (Arşiv- Reuters)
TT

Rusya, nükleer kısıtlamaların olmadığı yeni bir dünyaya "hazır"

Sergei Ryabkov (Arşiv- Reuters)
Sergei Ryabkov (Arşiv- Reuters)

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov bugün yaptığı açıklamada, Moskova'nın bu hafta sona erecek Yeni START anlaşmasının ardından nükleer silah kısıtlamalarının olmadığı bir dünyanın yeni gerçekliğine hazır olduğunu söyledi.

Ryabkov, ABD'nin Grönland'a çok sayıda füze savunma sistemi konuşlandırması durumunda Rusya'nın askeri alanda telafi edici önlemler almak zorunda kalacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitry Peskov dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Kiev ve Washington ile ikinci tur görüşmeler için kararlaştırılan yeni tarihe katılacağını belirtti. Peskov, ABD arabuluculuğunda Ukrayna krizine ilişkin görüşmelerin bir sonraki turunun 4 ve 5 Şubat tarihlerinde Abu Dabi'de yapılacağını söyledi. "Bunu teyit ediyoruz... ve Ukrayna krizini çözmek için çalışmaya devam etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ertelenme nedenine ilişkin bir soruya yanıt olarak Peskov, "Konu, üç tarafın programlarının daha fazla gözden geçirilmesini ve koordinasyonunu gerektirdi ve bu da toplantının ertelenmesini zorunlu kıldı" dedi. Peskov, Moskova'nın "müzakerelere açık olduğunu" vurguladı. "Mevcut gruplar içinde çalışmalar devam ediyor ve biz bu çalışmaları memnuniyetle karşılıyoruz ve Ukrayna'daki krizi çözmek için devam etmeye hazırız."

Sözcü, "Moskova'nın Ukrayna ile temas konusundaki tutumu kesindir" diye belirtti. Bu bağlamda, sözcü, "(Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir) Zelenskiy, cumhurbaşkanlığı düzeyinde doğrudan temas öneriyor ve cumhurbaşkanımız da herhangi bir görüşmenin Moskova'da yapılması şartıyla bunun mümkün olduğunu söyledi" dedi.

Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını askıya alma kararına değinerek, "Daha önce belirtilenlere ekleyecek bir şeyimiz yok. 1 Şubat tarihi, hava saldırılarının geçici olarak askıya alınması olarak ele alındı" dedi.