Epstein skandalı, İsrail seçim kampanyasının merkezine oturdu

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak geçen hafta (Tel Aviv)
İsrail eski Başbakanı Ehud Barak geçen hafta (Tel Aviv)
TT

Epstein skandalı, İsrail seçim kampanyasının merkezine oturdu

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak geçen hafta (Tel Aviv)
İsrail eski Başbakanı Ehud Barak geçen hafta (Tel Aviv)

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, ismini, fuhuş amaçlı insan kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ABD'li milyarder Jeffrey Epstein ile bir arada kullandığı için İngiltere merkezli Daily Mail gazetesine hakaret davası açacağını duyurdu. Barak, yaklaşan İsrail seçimlerinde Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini düşürmekte başarısız olması için bu tarz eylemlerin yaşandığını ifade etti.
Haberde, Barak’ın ismi, daha önce bazı ticaret ortaklığı kurduğu Epstein ile birlikte birkaç defa bir arada kullanılıyor. Epstein, reşit olmayan kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçlamalarıyla tutuklanmıştı.
Ancak Daily Mail gazetesinin haberinde, Barak’ın Epstein ile ticaretin yanı sırsa fuhuş ile ilgili konularda bir ortaklığının olduğunu ifade ediliyor. Haberde yer alan fotoğrafta Barak’ın Epstein’in evine girdiği görülüyor.
Ehud Barak iddiaları reddetti
Gazete, Barak’ın Epstein’in evine girdiği gün en az 4 kadının daha eve geldiğini öne sürdü. Barak’ın bu iddiayı yalanlamasının ardından gazete söz konusu kadınların eve girdiği fotoğrafları yayınladı.
Barak, reşit olmayan kız çocuklarına yönelik istismar ile bağlantısı olduğu yönündeki iddiaları reddetti.
İsrail’deki sağ kesimler “Barak - Epstein skandalı”nı seçim kampanyasının merkezine yerleştirdi. Barak ise hakkında yürütülen kampanyalar üzerine, Epstein ile ticari ortaklık dışında başka bir ilişkisi olmadığını yinelerken, gazeteye iftira ve karalama suçlarından dava açacağını söyledi.
Barak açıklamasında, Netanyahu hükümetini düşürme görevini yerine getirememesi için kendisine “itibar kastı” kampanyası düzenlendiğini ifade etti.
Karşılıklı sert sözler
Epstein’in tutuklanmasının ardından Netanyahu ve Barak, Twitter üzerinden karşılıklı sert açıklamalarda bulundular. Netanyahu, Twitter hesabından Epstein ile Barak arasında bağlantı kurulan haberi paylaşarak, “Medya halen sessiz” diye yazdı.
Barak, Netanyahu’nun paylaşımına “Tanıdığın birinin suç teşkil eden faaliyetlerde bulunduğunu öğrenmek acı verici. İlk olarak Netanyahu şimdi de Epstein” şeklinde karşılık verdi.
Netanyahu, Barak ve Epstein arasındaki ilişkiye dair yaptığı paylaşımlardan birinde, “Son olarak Ehud Barak nasıl 2,5 milyon dolar verdi” ifadesini kullandı.
Olay hakkında
Cinsel taciz suçundan sabıkası olan 66 yaşındaki ABD'li milyarder işadamı Jeffrey Epstein, fuhuş amaçlı insan kaçakçılığı suçlamasıyla 7 Temmuz'da New York'ta tutuklandı. 2007 ve 2008 yıllarında kız çocuklarına cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan Epstein, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde Çalışma Bakanı olan dönemin Miami Başsavcısı Alexendar Acosta ile varılan anlaşma gereği, hakkındaki suçlamaları kabul ederek 13 ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı.
ABD Çalışma Bakanı Alexander Acosta, kız çocuklarına yönelik cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan milyarder iş adamı Jeffrey Epstain ile yaptığı anlaşmanın tekrar gündeme gelmesinin ardından yaşanan tartışmalar üzerine geçtiğimiz Cuma günü istifa ettiğini açıklamıştı.



Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.


Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
TT

Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)

Başkan Donald Trump, ABD ordusuna yaptığı açıklamada, yönetiminin bu yılın başlarında ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda kullandığı Northrop Grumman yapımı B-2 Spirit gizli bombardıman uçağından "daha fazla" talep ettiğini söyledi.

Resim Trump, Florida'daki tatil köyünden ABD askerleriyle görüntülü görüşme gerçekleştiriyor (AFP)

Trump, "Bu güzel B-2 bombardıman uçakları, İran'ın potansiyel nükleer tedarikini tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Daha fazlasını sipariş ettik ve bunun nedeni, kesinlikle muhteşem olmaları" ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
TT

Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Amerikan dergisi The Atlantic'e yaptığı açıklamada, başkanın barış karşılığında Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Dün yayınlanan röportajda, "Zelenskiy cumhurbaşkanı olduğu sürece, kimse onun toprak vereceğine güvenmemeli. Hiçbir topraktan vazgeçmeyecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı ise ülkesinin müzakere ekibinin, Cenevre'de üzerinde mutabık kalınan noktaları, güvenlik garantileriyle barışın önünü açacak bir formüle dönüştürmek için Amerikan heyeti ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy, X'te paylaştığı gönderide, "Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​dostlarımızla yakın temas halindeyiz. Dünya genelindeki ortaklarımız da son gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Egemenliğimize ve devletimize verdikleri destek için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, heyetinin Ukrayna'nın yeterli savunma desteği almasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, "Bu konuda Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla temas halindeyiz" dedi.

Zelenskiy'nin Ofis Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 2012'den beri devam eden Rus-Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre toplantısının sonuçlarını geliştirmek için ABD heyetiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy'nin ABD ile görüşmelerde Ukrayna heyetinin başına atadığı Yermak, X platformunda yayınladığı bir gönderide, "Cenevre'de yaptığımız gibi, şimdi de savaşı sona erdirmek için somut adımlar atma konusunda somut ilerleme sağlamak amacıyla yapıcı bir diyalog için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yermak şöyle devam etti: "Ortak temel hedefimiz değişmedi: Ukrayna için mümkün olan en kısa sürede kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmak."

Amerikalı ve Ukraynalı müzakereciler, pazar günü Cenevre'de ABD destekli son barış planı hakkında görüşmelerde bulundu. Salı günü Zelenskiy, Washington ile Cenevre'de hazırlanan barış planının metni üzerinde Ukrayna müzakere ekibiyle birlikte çalıştığını söyledi.

dcfrg
Trump ve Zelenskiy'nin 28 Şubat'ta Beyaz Saray'da görüşmesi (AFP)

Benzer bir gelişmede, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün İzlanda'ya yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planına ilişkin çabalarını övdü. İzlanda Başbakanı Kristern Frostadottir ile ortak basın toplantısında Rutte, "Rusya, elde ettiği marjinal kazanımlar için ağır bir bedel ödedi ve Ukrayna kendini cesurca savunmaya devam ediyor" dedi. Rutte, "Barış süreci önemli bir destek aldı ve ABD Başkanı Trump'ı bu nedenle tebrik etmek istiyorum" diye ekledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geçen hafta açıklanan ve başlangıçta Rusya'nın talepleriyle uyumlu görünen ABD planı, ABD ile Ukrayna arasında Avrupa ülkelerinin de katılımıyla yapılan acil müzakerelerin ardından önemli revizyonlardan geçti. ABD elçisi Steve Witkoff'un planı Rus yetkililerle görüşmek üzere gelecek hafta Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Kremlin, Avrupa'nın bu planla ilgili çabalarını "gereksiz" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri, İzlanda'da yaptığı açıklamada, Reykjavik'in NATO üye ülkelerinin güvenliğini sağlama çabalarını vurguladı. "Saf olamayız. Artık hepimiz cephe hattındayız. En yeni Rus füzeleri, NATO topraklarının herhangi bir noktasına çok kısa sürede ulaşabilir" dedi. Rutte, "İzlanda'nın gözetleme ve hava savunma alanında yaptıklarının (...) son derece önemli" olduğunu vurguladı.